bezár
 

színház

2024. 05. 04.
Újra Fra Diavolót rendez Szinetár Miklós
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újra Fra Diavolót rendez Szinetár Miklós Hetven év után idén új formában állítja színpadra első operarendezését, a Fra Diavolo vígoperát Szinetár Miklós rendező. Daniel Auber 19. századi műve május 11-től lesz újra látható az Eiffel Műhelyházban.

A háromfelvonásos magyar nyelvű előadás főbb szerepeit Boncsér Gergely, Hábetler András és Szvétek László mellett Beeri Benjámin, Kiss Diána Ivett, Somogyi Lili Mária, Fegyvesi Gabriella Rea és Szeleczki Artúr alakítják, a további szerepekben pedig Kőrösi András, Szerekován János, Tóth-Fejel Dániel József és Havasi-Horváth László láthatók. Az Operaház zenekarát és a Zeneakadémia énekszakos növendékeiből álló kórust Szennai Kálmán vezényli - jelentette be a Magyar Állami Operaház pénteken.  

Szkéné színház

A Fra Diavolo, vagyis "az ördög testvére" eredetileg egy bizonyos Michele Pezza gúnyneve volt, aki a napóleoni háborúk idején számos nápolyi felkelőcsapatot vezetett több-kevesebb sikerrel a hódítókkal szemben, mígnem a franciák 1806-ban elfogták, és mint útonállót kivégezték. A kalandos életű gerillavezérről számos legenda született, ezek közül a legnépszerűbb adaptáció Daniel Auber operája lett, amit 1830-ban mutatott be a párizsi Opéra-Comique - idézik fel a közleményben.

Eugéne Scribe Fra Diavolo című művében romantikus, Don Giovanni-szerű nőcsábász banditaként jeleníti meg a vérszomjas felkelőt, aki a cselekmény színhelyéül szolgáló terracinai fogadóban magát márkinak kiadva igyekszik kirabolni a vele utazó angol házaspárt. Eközben az útonálló elfogására küldött fiatal dragonyos, Lorenzo azon kesereg, hogy a fogadós nem akarja hozzáadni lányát, Zerlinát. Auber vígoperája pályafutásának legnépszerűbb darabja lett: számos nyelvre lefordították, és több mint 900 előadással csaknem 80 évig repertoáron maradt a francia fővárosban.

A Rossini-vígoperákkal rokon darab már a Pesti Magyar Színház második évadában, 1838-ban megjelent a hazai repertoáron, a későbbi Nemzeti Színházban majdnem negyven alkalommal szerepelt a műsoron. A Magyar Királyi Operaház először 1909-ben tűzte műsorra, az igazi sikert azonban a 22 éves pályakezdő operarendező, Szinetár Miklós színrevitele hozta meg a darab számára, ami a Gördülő Opera keretében előbb 1954-ben járta az országot, majd 1959-től újabb rendezésben az Erkel Színházban volt látható 1962-ig.

Szinetár Miklós a színrevitel mellett Szentgyörgyi Pál magyar fordításának átdolgozója is egyben, a színpadra állításban pedig Harangi Mária volt segítségére. A díszletek Zöldy Z Gergely, a jelmezek Szelei Mónika, a videóvetítések Czeglédi Zsombor munkái - áll a közleményben.

A Fra Diavolo a premiert követően május 18-án és 23-án lesz látható.

Kép forrása: Magyar Állami Operaház

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban
Üvöltő szelek musical az Eötvös 10-ben

Más művészeti ágakról

Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
gyerek

Családi program 2024. június elsején
irodalom

Krasznahorkai László Zsömle odavan című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés