bezár
 

film

2024. 05. 11.
Újra ingyenes JFF Online Japán Filmfesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy év kihagyás után, 2024. június 5. és július 3. között a Japán Alapítvány Budapesti Iroda újra megrendezi online formában a JFF Online Japán Filmfesztivált. Az idei kínálatban szerepel többek között Kinosita Keiszuke Tizenkét szempár című Golden Globe-nyertes klasszikusa, Josino Kóhei a Japán Filmakadémia Díján az idén 10 jelölést begyűjtött és a Legjobb Új Színész Díját megnyert Csúcsanimék! című alkotása és az egyik legígéretesebb ázsiai tehetségnek tartott Koizumi Norihiro 2023-ban a Kinema Junpo Awardson díjazott Az engem meghatározó vonalak című filmje.

2024. június 5. és július 3. között idén 23 japán filmet és 2 televíziós minisorozatot hoz el Magyarországra a JFF Online Japán Filmfesztivál, köztük Josino Kóhei – aki 2019-ben felkerült a 100 Japán Mozgóképes Alkotó listára – a Japán Filmakadémiától az idén 10 jelölést begyűjtött és a Legjobb Új Színész Díját megnyert Csúcsanimék! című lebilincselő alkotását. A film két filmrendező „párbaján” keresztül olyan embereket mutat be, akiknek szenvedélyük az anime. Az izgalmas, drámai fordulatokkal teli film bepillantást enged az animekészítés kulisszatitkaiba is. A filmben látható animejeleneteket a legjobbnak tartott alkotók készítették, köztük a Production I.G. csapata.

Az egyik legígéretesebb ázsiai tehetségnek kikiáltott, a Chihayafuru-trilógiájáról ismert Koizumi Norihiro egy újabb coming-of-age történettel tér vissza. A 2023-ban a Kinema Junpo Awardson díjazott Az engem meghatározó vonalak című filmje egy fiatalember veszteségéről és az újjászületésről szól. A film két főszereplője két hatalmas népszerűségnek örvendő japán sztár, Jokohama Rjúszei és Kijohara Kaja. A filmet a hagyományos japán tintafestészet, a szumi-e élőben festett látványos jelenetei teszik még hatásosabbá.

Igazi kuriózum, hogy a kínlatban szerepel Kinosita Keiszuke Tizenkét szempár című klasszikusa, amely 1955-ben a Golden Globe-on megnyerte a legjobb külföldi film díját, illetve a Velencei Filmfesztiválon a legjobb film kategóriában jelölték. A film 1928-ban játszódik, Oisi Hiszako általános iskolai tanárnőt modern nézetei miatt a falu gyanakvással figyeli, de tanítványai – tizenkét gyermek – hamarosan megkedvelik. Évek telnek el, kitör a háború, a tanárnő rémülten látja a fiúk lelkesedését. Nyolc év múlva látjuk őt viszont, amikor úgy dönt, visszamegy tanítani, ám a hajdani tizenkét gyermekből már csak néhányan élnek.

A Japán Alapítvány Budapesti Iroda igazgató asszonya, Fudzsii Mami elmondta: „Az Online Japán Filmfesztivál 2024 újból kiváló japán filmek széles választékát hozza el online, magyar felirattal. Ezúttal 23 filmet válogattunk össze a legkülönbözőbb műfajokból, köztük egy időtlen klasszikust, az animetörténelem egyik legfontosabb alkotását, horror rövidfilmeket és a legújabb japán filmsikereket. Emellett idén először két minisorozat is a program részét képezi, amelyek annak idején engem is televízió elé szegeztek. Remélem, hogy a magyar közönség idén is élvezettel fog elmerülni a japán filmművészet és sorozatok világában.”

A fesztivál ideje alatt, 2024. június 5. és június 19. között a fesztivál weboldalán minden nap elérhető lesz mind a 23 film, június 19. és július 3. között pedig a 2 minisorozat, melyeket a lejátszás gomb megnyomását követően 48 órán keresztül akár többször is újranézhet a közönség, választható magyar, angol és néhány film esetében japán felirattal.

A Japán Alapítványt a japán kormány hozta létre azzal a céllal, hogy nemzetközi kulturális kapcsolatokat építsen ki és ápoljon világszerte. Az Alapítvány legfontosabb feladata, hogy terjessze a japán nyelvet és kultúrát, elősegítve a népek közötti kölcsönös megértést. Főbb tevékenységi területei a japán nyelvoktatás, művészeti és kulturális cserekapcsolatok, japanisztikai kutatások és akadémiai csereprogramok.

A JFF Online Japán Filmfesztivál 2021 februárjában került először megrendezésre és azóta több mint 20 országba viszi el a legizgalmasabb japán filmeket. További részletek a Japán Alapítvány honlapján.

A filmekről itt, a sorozatokról itt található bővebb tájékoztató.

Forrás: Japán Alapítvány Budapesti Iroda

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Luca Guadagnino: Challengers
Dev Patel: A Majomember
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés