bezár
 

irodalom

2024. 05. 13.
Az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg Nyerges Gábor Ádám első novelláskötete
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg Nyerges Gábor Ádám első novelláskötete Az olvasók támogatásának köszönhetően hamarosan megjelenik Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című novelláskötete, amely az idei Ünnepi Könyvhétre kerülhet az olvasók kezébe. 

A kiadó idei programja nem részesült állami támogatásban, ezért számos, erre az évre tervezett kiadvány sorsa bizonytalanná vált, így a kötet a szükséges számú előrendelésnek köszönhetően jelenhet meg a tervezett időpontban. Köszönjük a támogatást kedves olvasóinknak, mert a könyv az ő jóvoltukból jelenhet meg. 

prae.hu

A kötetről bővebben ír Závada Pál ajánlójában

„Egy kisiskolás gyereket – talán egy vasgyúrót – reggel halva talál az anyja, aki ezt hogyan is élheti túl. A külügyi szakértőnő szakmai hibát követ el, majd a metró alá akar ugrani, de véletlenül mást sikerül belöknie. Két régi barátnő addig átkozza egymás politikai táborát, míg kékülni nem kezd a fejük. A szerelmes fiút a nagybátyja részegen akarja kifaggatni a barátnőjéről.

Nyerges Gábor Ádám novelláinak ismerős környezetében köznapi emberek abszurd helyzetek részesei lesznek. Miközben szorongásaikat a groteszk félelmetessége is fokozza, történeteik mögött egymással való küzdelmeik sorstragédiája áll.

Egy férfi és egy nő megkésve találnak egymásra, amikor a hátralévő kis darab időben már nemcsak a szív dobog. Valaki a papjának meséli, hogy kiket ismert föl a migránsok vérengzéséről szóló rémálmaiban. A békés, kicsit rozzant faluban csak a plakáthely látszik, odavezető út nincsen. De hogyan készülnek a meg nem erősített hírek, vagyis mivel foglalkoznak a Hírbástyánál – mármint ténylegesen?

Ezek az elbeszélések a szatirikus próza hazai alkotóival és tárcaíróival vállalják a rokonságot. A szerző sokoldalúan tárja föl napjaink morális és egzisztenciális csapdahelyzeteit, mégsem ítélkezően ábrázolja figurái determinált észjárását, kiszolgáltatottságba ágyazott élethazugságát."

A szerzőről bővebben

Nyerges Gábor Ádám 1989-ben született, Budapesten, író, költő, szerkesztő. Könyvei 2010 óta jelennek meg, 2018-tól fogva kizárólag a Prae Kiadónál. Eddig öt verseskötete és két regénye látott napvilágot. Az Apokrif irodalmi folyóirat alapító főszerkesztőjeként és az Apokrif Könyvek könyvsorozat társ-sorozatszerkesztőjeként régóta segíti fiatal írók, költők pályakezdését. Irodalomtörténészként Orbán Ottó életművének kutatója (készülő monongráfiáján közel másfél évtizede dolgozik). A Vasgyúrók lesz a kilencedik könyve (a Prae Kiadónál az ötödik).

A könyv továbbra is előrendelhető a kiadó webshopjában.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés