bezár
 

irodalom

2024. 05. 15.
Átadták a Méhes György-díjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Átadták a Méhes György-díjakat Kiemelkedő irodalmi munkásságának elismeréseként idén Oravecz Imre kapta a Kárpát-medencei Méhes György-életműdíjat, az erdélyi irodalomért tett szolgálatáért Szakolczay Lajos irodalom- és művészetkritikus Erdélyi Méhes György-díjban részesült, Atlasz vállára veszi a holdat című verseskötetéért pedig Nagy Zalán költő vehette át az Erdélyi Méhes György-debütdíjat - közölte a Méhes György - Nagy Elek Alapítvány kedden.

Közleményük szerint a Kossuth-díjas író hagyatékából alapított elismeréseket idén 22. alkalommal ítélték oda a magyar irodalomért tett szolgálatért, valamint kiemelkedő szépirodalmi teljesítményekért. A díjátadót kedden este tartották a kolozsvári Bulgakov Kávéházban, ahol Szakolczay Lajos helyett a díjat felesége, Faragó Laura énekművész és népdalénekes vette át.

Az ünnepi eseményen Méhes György fia, Nagy Elek köszöntőjében kiemelte, hogy az alapítvány létrejöttével a család régi terve valósult meg: az alapítványon keresztül gondozni édesapja életművét és támogatni a magyar, kiemelten a határon túli magyar kultúrát, különösen az irodalmat.

A 3000 euróval járó Méhes György-díjjal az erdélyi magyar irodalomért tett szolgálatot és/vagy kiemelkedő szépirodalmi alkotást jutalmaznak. Az 1000 euróval járó Méhes György-debütdíjat pedig rendszerint a legtehetségesebbnek ítélt elsőkötetes alkotó kapja. Az 5000 euróval járó Méhes György-életműdíjat, amelyet évente egy Kárpát-medencei szerzőnek ítélnek oda, a 2022-ben bejegyzett Méhes György - Nagy Elek Alapítvány hozta létre a másik két díj mellé.

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján az alapítvány kuratóriuma dönt. A díjátadó ünnepséget az író születésnapján vagy ahhoz közeli dátumon szervezik meg évente: egyszer Budapesten, egyszer pedig Kolozsváron. A jövő évi díjátadót így Budapesten tartják majd 2025 májusában.

Kép: Méhes György - Nagy Elek Alapítvány Facebook oldala
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
irodalom

A Gyász, hagyaték és túlélet József Attilánál alcímet viselő könyv a Kortárs Kiadó gondozásában látott napvilágot
Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról

Más művészeti ágakról

avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Átadták az Év Gyerekkönyve Díjakat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés