bezár
 

art&design

2024. 05. 27.
Paradoxonometria címen nyílik Orosz István új kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Paradoxonometria címen nyílik Orosz István új kiállítása Orosz István grafikusművész új kiállítása nyílik a Hegyvidék Galériában, 2024. május 29-én 18:00-kor. A kiállítás a művész  geometrikus jellegű rézkarcait és deszka-objektjeit mutatja be.

„Vannak dolgok, amiket el tudok képzelni és le tudok rajzolni. Vannak, amiket el tudok képzelni, de nem tudok lerajzolni. Vajon le tudok-e rajzolni valami olyat, amit nem tudok elképzelni? Ez az, ami igazán érdekel.” – Orosz István

prae.hu

Orosz István Kossuth-díjas és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, grafikusművész, animációsfilm-rendező, író. Autonóm művészeti tevékenysége mellett alkalmazott grafikával, plakáttervezéssel, illusztrációval is foglalkozik. Művei gyakran a sík, a tér és az idő új és szokatlan megmutatását célozzák meg. Kísérletezik a téri illúziókeltés megjelenítésére kifejlesztett perspektivikus ábrázolás túlzásaival, valamint az anamorfózis technikájának megújításával. Önálló grafikai lapjait, vonalhálós rajzait gyakran archaizáló formai elemek, művészettörténeti utalások, stílusidézetek, játékos önreflexiók, valamint anakronisztikus hatású, régi korokat idéző látványvilág jellemzi. Több munkáján jelennek meg természettudományos, főképp a geometria és az optika köréből választott témák. A kettős jelentésű munkák, optikai illúziók, geometriai paradoxonok és anamorfózisok elméletét – történetét és filozófiáját is kutatja. 1984 óta használja az az Odüsszeiából kölcsönzött Utisz művésznevet is, mely egyfajta jelképes szimbóluma a művészetének szem elleni támadásának. A Hegyvidék Galériában a művész paradox világokat, megépíthetetlen épületeket, lehetetlen tereket megjelenítő képeiből, geometrikus vagy építészeti jellegű rézkarcaiból, valamint térhatású, deszka-objektjeiből kerül bemutatásra egy válogatás. Többek között ki lesz állítva a 2016-os Melankólia (in memoriam Albrecht Dürer) című alkotása, a 2007-es Fal 3, de egy idén készített mű is bemutatásra kerül, Gömb (Pantheon parafrázis) címmel.

„Néha úgy hiszem, hogy a józan ész által eleve elfogadhatatlannak ítélt paradoxonok alkalmasak arra, hogy segítségükkel több dolgot sejtsünk meg a világból, mint amennyit a hagyományos logika mentén felfoghatunk. Fogadjuk kétkedve a látszólag nyilvánvaló állításokat, és higgyünk benne, hogy a világnak van egy másik, egy rejtett olvasata is, amelyet ugyan körülményesebb meglelnünk, de olykor már a keresés is izgalmakkal biztat.” – Orosz István

A kiállítás megtekinthető 2024. május 30-tól június 22-ig, keddtől péntekig 10:00–18:00, szombaton 10:00–14:00 között.
Kiállításmegnyitó: 2024. május 29. (szerda) 18:00
A kiállítást megnyitja: Sinkó István képzőművész, művészeti író
Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés