bezár
 

film

2024. 05. 30.
A CineKorda bemutatja: Joint Security Area
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Oldboy és A szobalány című filmeket megelőzően Park Chan-wook a politikai thriller műfajában mutatta meg tehetségét a 2000-es évek elején. A koreai mester a tőle megszokott módon, óramű pontossággal vezeti végig ezt a történetet megtévesztésről, félreértésekről és a háború értelmetlenségéről. Májusban Park ritkán látható korai mesterművével, a VHS korszak ázsiai filmművészetének mára már klasszikussá vált alkotásával, a JSA-val tér vissza a CineKorda.

A film története szerint lövöldözés tör ki az Észak- és Dél-Korea közötti demilitarizált övezetben, melynek során két észak-koreai katona meghal, míg egy sebesült dél-koreai egyenruhás (Lee Byung-hun) biztonságban elmenekül. Mivel a két háborúzó nemzet közötti törékeny béke bármikor veszélybe kerülhet, egy semleges nyomozócsoportot küldenek Sophie Jean (Lee Young-ae), a svájci hadsereg őrnagyának vezetésével, hogy mindkét felet kikérdezzék, és kiderítsék, mi történt valójában a senki földjén az éjszaka leple alatt. Park első nemzetközileg elismert filmjével megcsillogtatja azokat a stílusjegyeket, amelyekkel később korának egyik ikonikus koreai alkotójává vált és bizonyítja, hogy az együttérzés és a lojalitás olyan univerzális emberi tulajdonságok, amelyek a legvalószínűtlenebb helyeken bukkannak fel.

prae.hu

Vetítés ideje és helye: 2024. május 31. 19 óra, Corvin Mozi.

Jegyek ide kattintva vásárolhatók.

Kortársa, Bong Joon-ho (Élősködők) mellett Park Chan-wook példázza talán legjobban a dél-koreai filmművészet 21. századi, globálisan is egyre nagyobb teret hódító új generációját. Míg olyan honfitársai, mint Lee Chang-dong és Kim Ki-duk inkább a nemzetközi fesztiválok versenyeiben szereplő nevek, Park és Bong a kritikai elismerés mellé mainstream vonzerőt is társítottak. Park esetében könnyű belátni, hogy hiperstílusos, szórakoztató műfaji filmjei miért vonzották rajongók millióit világszerte.

Az egykori filozófiahallgató és filmkritikus Park korai filmes karrierje megszakításokkal indult. Első két játékfilmje, a The Moon Is... the Sun's Dream (1992) és az azt követő Trio (1997) egyaránt megbukott, és furcsa módon (és kétségtelenül szándékosan) továbbra sem elérhető a nyugati közönség számára. Az új évezred azonban minden szempontból új kezdetet kínált – a Joint Security Area hatalmas hazai kasszasikere (2000), valamint a 2004-es Cannes-i Filmfesztiválon elért nemzetközi áttörés a nagydíjas Oldboy (2003) című filmmel Park hírnevének megalapozását jelentette, amelyet egy negyed évszázada tartó sikerszéria követett olyan alkotásokkal, mint A szolgálólány, a bosszú-trilógia (Sympathy for Mr. Vengeance, Lady Vengeance, Oldboy) vagy a tavaly számtalan díjat bezsebelő A titokzatos nő.

Forrás: Budapest Film

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Luca Guadagnino: Challengers
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület

Más művészeti ágakról

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés