bezár
 

art&design

2024. 06. 05.
Alkotásokat várnak a jubileumi Vásárhelyi Őszi Tárlatra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Alkotásokat várnak a jubileumi Vásárhelyi Őszi Tárlatra Június közepétől várják az alkotásokat a jubileumi Vásárhelyi Őszi Tárlatra, Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő kortárs képzőművészeti seregszemléjére - közölte Nátyi Róbert művészettörténész szerdán Hódmezővásárhelyen.

A szakember, akit öt évre bíztak meg a tárlat kurátori teendőivel, az előkészületekről tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a Vásárhelyi Őszi Tárlat az ország legrégebbi folyamatosan megszervezett kollektív kiállítása.

prae.hu

Az elmúlt hét évtizedben nagyon sokat változott a művészet, így a kortárs törekvéseket bemutató őszi tárlat is évről-évre megújult. Egyes időszakokban a kiállítás a magyar művészet egy szűkebb szegmensét jelenítette meg, az ezredforduló óta azonban jóval szélesebb spektrumot tár a közönség elé - mondta a művészettörténész.

Nátyi Róbert úgy látja, a következő évek feladata lesz a tárlat országos jelentőségének fenntartása, és emellett - amennyiben lehetséges - emelné a kiállítás már jelenleg is magas presztízsét. A művészettörténész szeretné meggyőzni azokat a már országosan vagy nemzetközileg is elismert művészeket, akik az elmúlt években nem jelentkeztek a tárlatra, hogy küldjenek alkotásokat.

A korábbi tárlatokat rendező kurátoroknak is fontos törekvése volt a fiatalok bevonzása az őszi tárlatokra - mondta a szakember. Hozzátéve: szeretné, hogy a pályakezdőként a kiállításokhoz csatlakozó alkotók később is rendszeres résztvevői legyenek az őszi tárlatoknak.

Az elmúlt évtizedek során organikusan kialakult a kiállítás karaktere: a tárlatokon leghangsúlyosabban a táblaképek jelennek meg - közölte a művészettörténész. Hangsúlyozta, szeretné, ha a kiállítás bemutatná a festészet sokszínűségét. A "képkészítés" a 21. században már nem feltétlenül a fatáblákat, a vászont vagy a papírt jelenti. Sok kísérletező művész dolgozik Magyarországon, új médiumok jelennek meg. Meg kell találni a módját, miként lehet ezek bemutatását integrálni a kiállításba - mondta.

A Vásárhelyi Őszi Tárlat jelentkezési felülete június közepén nyílik meg a beadas.oszitarlat.hu oldalon, az alkotásokat pedig július közepén várják a szervezők a szokott rend szerint Hódmezővásárhelyen és Budapesten, a Műcsarnoknál. Az öttagú szakmai grémium július végén válogatja ki az idén október 5-én nyíló tárlat anyagát.

Fotó: Vásárhelyi Őszi Tárlat Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés