bezár
 

art&design

2024. 06. 05.
Bécsben nyílt kiállítás Keleti Éva fotóiból
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bécsben nyílt kiállítás Keleti Éva fotóiból Amit még nem láttatok. Keleti Éva címmel nyílt kiállítás a fotóművész csaknem hetven évet felölelő munkásságából szerdán, a bécsi Collegium Hungaricumban.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), a Nemzeti Archívum és a Collegium Hungaricum közös kiállítása Keleti Éva csaknem hetven évet felölelő munkásságába ad betekintést. A tavalyi, nagy sikerű életműkiállítás most nemzetközi porondon is bemutatkozik, kiegészülve az alkotó Bécsben készült fotóival - áll az MTVA szerdai közleményében.

prae.hu

A fotóművész a hatvanas években iskolát teremtett a színházi fényképezésben, hiszen jelen volt annak minden fontos pillanatánál. Dokumentálta a próbák folyamatait, a bemutatók sikereit, benézett a kulisszák mögé, és olyan kiemelkedő színművészekről készített portrékat, mint Darvas Iván, Ruttkai Éva, Béres Ilona vagy a nemzetközi hírű operaénekes, Házy Erzsébet.

Megörökítette továbbá a Bécsi Ünnepi Hetek rendezvénysorozat magyar vendégszerepléseit is az 1960-as, 1970-es években, ahol többek között Az ember tragédiáját, vagy az Orfeusz és Euridiké operájának ősbemutatóját is tartották a kor legelismertebb magyar és osztrák színművészeivel.

"Azon dolgozunk, hogy áttekintő képet adhassunk arról, milyen korban éltem le ezt a több mint 90 évet. Remélem, hogy olyan alkotás is van köztük, amire évek múlva is emlékeznek majd a látogatók" - idézi a közlemény Keleti Évát, aki szakmai portfóliója és öröksége gondozására az Nemzeti Archívumot kérte fel. "A technika olyan nagyot lépett előre, hogy gyakorlatilag semmi sem merülhet a feledés homályába. Viszont azt, hogy a kép mögött mi van, azt már csak én tudom elmondani, és a nemzetközi szinten is kiemelkedő műszaki hátterű Nemzeti Archívum képes arra, hogy ezeket mind szellemileg, mind technikailag rögzítse az utókornak" - jegyezte meg egy korábbi interjúban a fotóművész.

"Bécs egy jelentős kulturális központ, ahol kiállítást rendezni megtiszteltetés, rangot jelentő mérföldkő nemcsak a Nemzeti Fotótár, nemcsak a közmédia, hanem a magyar kultúra számára is. Az értékőrzés és hagyománytisztelet a közmédia kiemelt feladata, az MTVA Nemzeti Archívumában ezek mellé egyedülálló technológiai tudás társul. Mindez olyan szinergiák létrejöttét szavatolja, amely alapján Keleti Éva a fotóművészet nemzetközileg elismert alkotója minket választott a képeinek elhelyezésére. A fotóművész több ezer felvételből álló életműve fellelhető a közmédia által gondozott Nemzeti Archívumban, amelynek weboldalán több mint 326 ezer képet és csaknem egymillió sajtóanyagot tett eddig is mindenki számára elérhetővé" - idézi a közlemény Pető Zoltán, az MTVA Operatív vezérigazgató-helyettesének megnyitóbeszédét.

Szilágyiné Bátorfi Edit, Magyarország bécsi nagykövete hozzátette: "Ez a kiállítás egyedülálló lehetőség arra, hogy új utat nyisson az osztrák-magyar kulturális kapcsolatok további fejlesztéséhez."

Az M5 kulturális csatorna Keleti Éva 93. születésnapján, augusztus 18-án vetíti majd le A pillangó szárnyán című saját gyártású riportfilmjét, amely bepillantást enged az alkotó gyermekkorába, valamint bemutatja a helyenként megrázó eseményekkel teli életszakaszait, és a szakmája iránti szeretetét, odaadását is.

A Keleti Éva életmű-kiállítás csütörtöktől ingyenesen látogatható a hét minden napján a bécsi Collegium Hungaricumban.

Fotó: Keleti Éva

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
(Súlyosan elfogult vélemény)

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés