bezár
 

art&design

2024. 06. 22.
Megnyílt a VIII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé a Szombathelyi Képtárban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megnyílt a VIII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé a Szombathelyi Képtárban Tűréshatár - avagy Tű-Rés-Határ címmel pénteken megnyílt a VIII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé a Szombathelyi Képtárban - közölte az MTI-vel Czebula Anna művészettörténész, képtárigazgató.

A triennálé mottója a legszélesebb szakmai és művészi spektrumon elhelyezkedő alkotásokat vonzotta, kezdve a hagyományos technikáktól a megújuló és alternatív alapanyagokon át a különleges egyéni technikák alkalmazásán keresztül a gondolatébresztő művészi tartalom kifejezéséig - fűzte hozzá Czebula Anna.

prae.hu

Szavai szerint az egyik legjelentősebb hazai - és nemzetközileg is elismert - textilművészeti seregszemle felvonultatja a magyar, valamint a nemzetközi textil- és öltözéktervező művészet legjobbjait, bemutatja a legújabb műveket és trendeket a Fal- és tértextil, a Textildesign, a Miniatűrtextil, a Zászló és a Szalag műfaji kategóriákban.

Elmondta: az idei triennáléra a digitális beküldési lehetőségnek köszönhetően rekordszámú, 368 alkotótól több mint ötszáz műalkotás érkezett, amelyek közül 264-et válogatott ki a zsűri, ezeket mutatják be a képtár rendelkezésre álló mintegy 1400 négyzetméteres területén.

Czebula Anna hozzáfűzte: a beadott művek színvonala és a textilművészek grandiózus vállalása azt sejteti, hogy a szakma és művészeti ág képviselői magukra találtak a pandémiát és a nemzetközi válságokat követő gazdasági bizonytalanság ellenére, inkább megerősödtek, mint elbizonytalanodtak.

A kiállított művekről idén is könyvkatalógus készül, amely részletes adattárával és műtárgyalbumával a jövőben kutatási alapanyagként szolgálhat a területen dolgozó művészettörténészek és elméleti szakemberek számára.

A hagyományokat követve több díjat is átadtak, amelyet egyebek között a triennálét életre hívó Képző- és Iaprművészek Szövetsége ítélt oda. Átadták például a japán textilművész által alapított - a nevét viselő - Goro Nagano-díjat, a Polgár Csaba-díjat, a Rózsa Anna-díjat, az F. Dózsa Katalin-díjat és a Fenntarthatósági Díjat.

A triennálé keretében megnyitott tárlat augusztus végéig látható, és akár már szombaton, a Múzeumok Éjszakáján is megtekinthető a Szombathelyi Képtárban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés