bezár
 

film

2009. 10. 12.
AZ EFA elismeri Isabelle Huppert munkásságát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A francia színésznő kapja idén az Európai Filmakadémia Európai hozzájárulás a világ filmművészetéhez díját.

Akár zsidó menekültet játszott Diane Kurys Coup De Foudre című filmjében, akár a 17. századi Madame de Maintenon-t formálta meg a Patricia Mazuy rendezte Saint-Cyr-ben, akár Jeanne Charmant bírónő karakterét keltette életre Claude Chabrol L'Ivresse du Pouvoir című mozijában, Isabelle Huppert arcán keresztül eleveníthetjük fel a film világának néhány felejthetetlen pillanatát.

Rendszeres együttműködése Claude Chabrol rendezővel, olyan filmes karaktereket teremtett, mint Violette Noziere, Marie a Női ügyek/Une Affaire de Femmes című filmben, Bovaryné és Jeanne a Szertartás/La Ceremonie című moziban. Franciaországban és világszerte dolgozott olyan rendezőkkel, mint Andrzej Wajda, a Taviani-fivérek, Jean-Luc Godard, Michael Cimino, Maurice Pialat, Michel Deville, Mauro Bolognini, Marco Ferreri, Benoît Jacquot és Bertrand Tavernier.

Isabelle Huppert hazavitt már minden megnyerhető díjat, köztük az Európai Filmakadémia elismerését Michael Haneke A zongoratanárnő/La Pianiste, valamint François Ozon 8 nő/8 Femmes című filmjéért. BAFTA és David di Donatello díjat kapott Claude Goretta A csipkeverőnő/La Dentelliere című alkotásáért, továbbá elnyert egy Césart, egy Arany Medvét, három velencei díjat és kétszer a legjobb színésznőnek járó elismerést Cannes-ban.
 
Egyedülálló hozzájárulásáért a világ filmművészetéhez, az Európai Filmakadémia Isabelle Huppert az Európai hozzájárulás a világ filmművészetéhez díjjal ismeri el. A színésznő a 22. Európai Filmdíj-átadó ceremónia díszvendége lesz 2009. december 12-én Bochumban.
 

nyomtat

Szerzők

-- Iván István --


További írások a rovatból

Alex Garland: Polgárháború
A 14. Frankofón Filmnapokról
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés