bezár
 

art&design

2009. 11. 13.
Őszi éjszaka a szegedi Móra Ferenc Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gyermekfoglalkozással, könyv- és divatbemutatóval, éjszakai raktár- és műhelylátogatással várják a szegedi Móra Ferenc Múzeumban az érdeklődőket szombaton a múzeumok őszi éjszakáján.
Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtószóvivője az MTI-vel közölte: a délelőtti gyermekfoglalkozásokon a téli napfordulóról hallhatnak majd a kicsik. Kora délután Kubinyi Anna Üzenő textilek című tárlata nyílik meg, melyen este kilenc óráig maga az alkotó tart tárlatvezetést.

Este rendhagyó módon nemcsak a múzeum, hanem annak raktára is megnyílik a látogatók előtt: zseblámpás látogatásra invitálják a múzeumbarátokat. Szakemberek kalauzolják az érdeklődőket a néprajzi, természettudományi és a régészeti raktárban.

Emellett a restaurátor műhely bemutatója is érdekességként kínálkozik az őszi éjszaka múzeumi vendégeknek, akiket Hamar Edina főrestaurátor avat be a Móra Ferenc Múzeum műhelytitkaiba.

Este a múlt emlékei mellett a jelen divatja is megjelenik. Szonett Szegedhez címmel a Szegedi Divatiskola növendékei mutatják be Juhász Gyula költeményeinek hangulatára, Szeged és a Tisza ihlette kollekcióikat.

A múzeumok őszi éjszakája program keretében köszöntik Szegeden Kotormány János lányát is, a 95 éves Kotormány Erzsébetet. Móra Ferenc számos művében említette Kotormány Jánost, a "múzeumi Jánost", aki az író-igazgató "jobbkeze és famulusa" volt. Két évtizedes munkakapcsolatuk alatt szinte összenőttek. Ezt a szoros kapcsolatot szimbolizálja Tápai Antal szobrászművész Móra-emlékműve, amely a szegedi Roosevelt téren található és az ülő alakot Kotormány János hivatalszolgáról mintázta. A szobornál szombaton délután három órakor koszorút helyeznek el a múzeum képviselői Kotormány Erzsébettel együtt.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról

Más művészeti ágakról

Háttérbeszélgetés Balog Józseffel a Thealter nemzetközi színházi fesztivál indulásáról és működéséről, kapcsolatrendszerekről, a fiatalok lehetőségeiről
irodalom

Történelemleckék és egyéb történetek Történelemleckék és egyéb történetek
Margó 2019 – Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve, Nádas Péter: Leni sír, Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak és Kukorelly Endre: CéCéCéPé
irodalom

lapozható traumák megtestesülése lapozható traumák megtestesülése
Margó 2019 – Mucha Dorka, Nádas Péter, Győrfi Kata, Nemes Z. Márió
Hartung Attila: FOMO – Megosztod és uralkodsz


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés