bezár
 

film

2009. 12. 06.
Wajda kapja a kritikusok díját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Európai Filmakadémia, az EFA Productions és a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) a minap jelentették be, hogy az Európai Filmakadémia Kritikusok Díja 2009 - Prix Fipresci elismerést Andrzej Wajda kapja Tatarak című filmjéért.

A FIPRESCI főtitkára Klaus Eder így indokolta a Szövetség döntését: "Számunkra, filmkritikusok számára hatalmas megtiszteltetést jelent díjazni Andrzej Wajdát, aki történelmet írt első filmjeivel (A mi nemzedékünk, Csatorna, Hamu és gyémánt) és aki filmkészítők számos generációját befolyásolta. Öröm és megtiszteltetés tehát számunkra, hogy kritikusokként ilyen módon kimutathatjuk elismerésünket. Díjunk egyúttal legújabb filmje, a Tatarak elismerése. A Tatarak nem nevezhető kései munkának, éppen ellenkezőleg, egy fiatal szellem alkotása, melyben Wajda kockázatos és bátor módon vállalja fel napjaink európai szerzői mozijának új és nagyon személyes perspektíváit."

Andrzej Wajda részt vesz december 12-én a németországi Bochumban megrendezésre kerülő 22. Európai Filmdíj-átadón és személyesen veszi át elismerését.

(Európai Filmakadémia)

nyomtat

Szerzők

-- Iván István --


További írások a rovatból

Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Prikler Mátyás: Hatalom

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés