bezár
 

zene

2007. 11. 28.
Csajkovszkij-maraton a Müpában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csajkovszkij-maraton a Müpában A Beaumarchais-tól kölcsönzött folle journée (= őrült nap) a nemzetközi elnevezése az egy-egy komponista műveiből összeállított maratoni hangversenyeknek, amelyek világszerte nagyon népszerűek. 2008. február 2-án a Művészetek Palotája is csatlakozik a „zenei őrületeket” rendezők sorához. A szervezés feladatát az ötletet adó Budapesti Fesztiválzenekar vállalta, a házigazda pedig a Művészetek Palotája lesz.
A Művészetek Palotájában először rendeznek zeneszerző-maratont, s – az életmű bőséges kínálata okán – Csajkovszkijra esett a választás. 11 koncerten játsszák a legnépszerűbb szimfonikus és versenyműveket, a kevésbé ismert kamaradarabokat, és sor kerül a nálunk mindeddig még nem játszott Aranyszájú Szent János liturgiájának magyarországi bemutatójára is. Minden „egész” órakor kezdődik hangverseny (váltva, az előadói apparátustól függően a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Fesztivál Színházban), amelyek hossza 45 perc.

Csonka András, a Művészetek Palotájának vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy a produkcióban részt vesznek a magyar zenei élet prominens zenekarai és személyiségei, és ez a szakma figyelemre méltó összefogásáról tanúskodik. A zenekarok ki- és bevonulása, a színpad átalakításai és a jegyek biztosítása nagy logisztikai kihívást jelent a Müpa számára.

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, a Csajkovszkij-maraton művészeti vezetője a hasonló rendezvényeken (például a nantes-i Beethoven-maratonon) szerzett személyes tapasztalatai alapján jó hangulatot, sok-sok látogatót prognosztizált. Elmondta, hogy hosszabb távra terveznek, és szerepel a „tarsolyukban” több olyan zeneszerző is, akinek életműve hasonló rendezvény után kiált.
Körner Tamás, a Budapesti Fesztiválzenekar ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy az élőzene mellett Csajkovszkij-operafilmeket vetítenek, kiállítás és életrajzi film segít majd jobban megismerni az orosz komponistát. Az étteremben és büfékben szamovár és orosz ételek várják a vendégeket. Sikerült szponzort is megnyerni a projekthez, így a jegyek is rendkívül kedvezményes áron válthatók. Csajkovszkij-zenében és hamisítatlan orosz milliőben lubickolhat mindenki, aki február 2-án a Művészetek Palotájába látogat.
nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


Más művészeti ágakról

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Interjú Horváth Florenciával és Karádi Gergővel a Valójában senki című zenés irodalmi est kapcsán
irodalom

Áfra János volt a Költőim sorozat áprilisi vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés