bezár
 

irodalom

2008. 03. 11.
A Nokia miatt meghiúsulhat a finn díszvendégség
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Nokia miatt meghiúsulhat a finn díszvendégség A Frankfurti Könyvvásár szervezői bejelentették, hogy a 2011-es szemle díszvendége az előzetes hírek ellenére mégsem Finnország, hanem Izland lesz. A Frankfurti Könyvvásár hivatalos közleménye szerint a döntés megmásítása nem a német-finn viszony elmérgesedésének következménye - áll a Frankfurti Könyvvásár honlapján.
Habár nem ez az első alkalom, hogy a Frankfurti Könyvvásár szervezői ellentmondásos helyzetbe kényszerülnek egy ország díszvendég-státusza miatt, hiszen például 2004-ben az Arab Liga meghívása a bemutatandó antiszemita könyvek miatt hiúsult meg, 2006-ban pedig a törökök kitüntetett szerepe vált kérdésessé Orhan Pamuk otthoni megítélése miatt, ám a mostani döntés megmásításához állítólag nem csupán irodalompolitikai okok vezettek.

A meglepő döntés hátterében az állhat, hogy a finn Nokia cég nemrég elhatározta, hogy Romániába költözteti a Ruhr-vidéken működtetett gyárát, s ez 3000 munkahely megszüntetését vonja maga után. A németek válaszul a finn termékek bojkottjára szólítottak fel, sőt, néhány képviselő tüntetőleg maga törte össze Nokia készülékét a nyilvánosság előtt. A gazdaságpolitikai viszály most a kulturális szférát is elérte: a finn részvétel mellett lobbizó Iris Schwanck azt állítja, hogy a könyvvásár igazgatója, Jürgen Boos szerint a német közvélemény nem nézné jó szemmel a finnek vendégeskedését Frankfurtban. Az utóbbi években Európa-szerte egyre népszerűbbé váló detektívregények hazája állítólag már több mint egy évtizede lobbizik a díszvendég címért, sőt, 12 millió eurót hajlandó áldozni is érte.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Benedek Anna --


További írások a rovatból

irodalom

Legyen gyereknap Legyen gyereknap
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 4. nap
irodalom

Értékelés, felolvasás, lazulás Értékelés, felolvasás, lazulás
SZÍN Szépírónők Évadzáró Buli

Más művészeti ágakról

színház

Kinek szól a taps? Kinek szól a taps?
III. Richárd Gyulán
Gyerekkönyvek a koronavírusról
Bakony Alexa: Tobi színei


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés