bezár
 

építészet

2010. 05. 26.
Megnyílt a felújított Teatro Colón Buenos Airesben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csaknem négy évig tartó felújítási munkálatok után ismét megnyílt az argentin fővárosban a híres Teatro Colón, a világ egyik legjobb operaháza.
"A Colón teljes pompájában nyílik meg újra" - mondta Mauricio Macri, Buenos Aires polgármestere a hétfői ünnepélyes megnyitón, "az ország kulturális ikonjának" nevezve az operaházat.

Az Argentína függetlenségének 200. évfordulójára időzített megnyitón többek között Giacomo Puccini Bohéméletének II. felvonásával és Pjotr Iljics Csajkovszkij A hattyúk tava című balettjéből előadott részletekkel szórakoztatták a 2700 meghívott vendéget, akik túlnyomórészt az argentin főváros felsőbb köreiből kerültek ki.

Az épület előtt tízezrek követték nyomon a gálaműsort egy óriáskivetítőn. Az operaház homlokzatán háromdimenziós lézershow idézte fel a Teatro Colón történetének legfontosabb pillanatait és előadásait.

A Buenos Aires-i operaházat a milánói Scala ihlette, 1889 és 1908 között épült Francisco Tamburini, Víctor Meano és Jules Dormal tervei alapján. A kiváló akusztikájáról ismert, fényűzően díszített Teatro Colón arról a mesés jólétről tanúskodik, amelyet Argentína - akkoriban a világ tíz leggazdagabb országainak egyike - a XX. század elején mondhatott magáénak marhahús- és gabonaexportjának köszönhetően.

Az operaház építészeti stílusában az olasz reneszánsz és a görög klasszicizmus elemei keverednek; az egykori dicsőséges napokra emlékeztetnek a festett francia üvegablakok és az olasz rózsaszín márványból készült lépcsősorok. A dalszínház teljes felújítása, amelynek során egy természetes légkondicionáló rendszert is létesítettek a hétszintes épületben, átszámítva mintegy 80 millió euróba (22,4 milliárd forintba) került.

A balett- és zenei világ utóbbi száz évének Ki kicsodájára emlékeztet azoknak a művészeknek a listája, akik valaha felléptek itt: Igor Stravinsky, Richard Strauss, Arthur Honegger, Enrico Caruso, Arturo Toscanini, Arthur Rubinstein, Wilhelm Furtwängler, Msztyiszlav Rosztropovics, Rudolf Nurejev.

A jelenlegi program is bővelkedik nagy nevekben: a kínai-amerikai csellista, Yo-Yo Ma, Daniel Barenboim, a berlini Staatsoper Unter den Linden zeneigazgatója, a Müncheni Filharmonikusok Zubin Mehta karmester vezetésével és Schiff András zongoraművész - csak néhány azok közül a nemzetközi hírű művészek közül, akiket a Teatro Colónba várnak.

Bár a felújított operaház pünkösdhétfői megnyitása a bicentenáriumi ünnepségek tetőpontja volt, beárnyékolta a konzervatív polgármester, Mauricio Macri és Cristina Kirchner peronista köztársasági elnök vitája.

Az államfő nem sokkal a gálaműsor előtt lemondta részvételét, miután Macri nyíltan beszélt arról, mennyire kellemetlenül érinti, hogy az ünnepségen Cristina Kirchner férje, Nestor Kirchner volt elnök mellé kell ülnie. Az ellenségeskedés hátterében az áll, hogy Macrit és Nestor Kirchnert is a jövőre esedékes elnökválasztás legesélyesebb jelöltjei között tartják számon. Az elnöki pár távolmaradása miatt több más kormánytag sem vett részt a déli félteke egyik legimpozánsabb operaházában tartott rendezvényen.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása
építészet

junya ishigami + associates építésziroda, Tokió, Japán

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés