bezár
 

irodalom

2010. 06. 01.
A semmi esélye – megjelent Marno János új verseskötete
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A semmi esélye – megjelent Marno János új verseskötete Marno János szándékos kívülállása ellenére a fiatal költőgeneráció meghatározó „elődje” tud lenni költői életművével. Idén a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díjban részesült. A semmi esélye címmel jelenik meg új verseskötete a 2010-es Ünnepi Könyvhétre, szombaton és vasárnap egyaránt 15 és 16 óra közt dedikálja kötetét a József Attila Kör standjánál. Június 16-án Dunajcsik Mátyás és Nemes Z. Márió mutatja be az Írók Boltjában.
Marno János harmincnyolc évesen jelentette meg első kötetét, az Együtt . járást. A múzsa és a bábu címmel 1989-ben jelent meg a második, „hosszúversekkel”, mely továbbra sem könnyítette az olvasó dolgát. Verses regényként is olvasható a harmadik könyv, A cselekmény - isten ha egyszer lábra kap (1990). Az albán szálló (1992), a Fellegjárás (1994) a Marokkő (1996) a Daidal (2001) és a Fénytervező (2002) egyre sűrűbb nyelven szólalnak meg. Rövid, gnómaszerű verseinek korszaka a Nincsen líra Ö nélkül című válogatott verseit tartalmazó kötetével zárul le (1999).
Az anarchia szórendje című kötetében prózai munkái olvashatók. Paul Celan-fordításai külön kötetben jelentek meg. Gyakorlatilag mindent elemez, amivel szembetalálkozik – legyen az élő vagy holt anyag, ember vagy tárgy, sőt: fogalom. Esszéi A vers akarata (1991) című kötetben olvashatók.
 
Legutóbbi verseskötetével, a Nárcisz készül, cíművel 2007 után újra felfedezte a kritika, ami gyakorlatilag Marno-reneszánsz kezdetét jelentette. Ennek okáról talán saját soraival mondhatunk el a legtöbbet: „Nyelve, akárha borotvapenge, megszabja, / akármit gondol. Költészetről, mely a halála, / és halálról, mely úgyszólván rásózza / a verset.” (Álmában)

Marno János – kortársai közt ritka ez a figyelem – a legfiatalabb generációval is sokat foglalkozik, őszintén megvizsgálja a verseket, tanácsokkal látja el a pálya elején állókat.
A semmi esélye - címlap
 
A könyvről
 
A semmi esélye című kötethez készült egy könyvjelző, melyben maga a szerző világítja meg, miért ezt a címet választotta. „Azt hiszem, magamnak is mint olvasó(m)nak tartozom egy rövid magyarázattal, hogy miért inkább A semmi esélye, mint mondjuk a korábban fölvetődött, majd végül csak egy ciklus élére került Kész Nárcisz lett a jelen könyv címe. Mert sokáig szerettem én a Kész Nárciszt, úgy éreztem, ha Nárcisz készül, akkor annak nem maradhat el túl sokáig a fejleménye sem, nem lévén azonban derűlátó alkat, a kimerülése, vagyis a kimerültsége mellett voksoltam, amit a Kész Nárcisz visszhangzott a fülemben. Mint amikor vízzel eltömött hallójáratunk miatt kong a fejünk a saját szavunktól. Na de épp ezt kezdtem lassacskán megelégelni; ezt a kellemetlenné váló bensőségességet, a szó koponyaűri akusztikáját, a szóét vagy a köhintését vagy éppen a nyelését, illetve a zörgetését, amivel hiába próbálunk benyitni a labirintusba, a víz nem enged. (…) Jártam-keltem tehát, törtem a fejemet, átolvastam a ciklusokat, újrajártam a vers-színhelyeket, de semmi; sehol semmi esélye egy átfogóbb, az apróságokra is figyelő-figyelmeztető főcímnek.
 
Semmi esélye. Ezt gondoltam, majd már nem gondoltam hanem csak nyelv-automatikám jaktálta tovább, míg csak egy névelő be nem akadt az imamalomba: A. És így esett a címválasztás, így bukkantam rá a megfelelő kötetcímre: A semmi esélye.”
 
A kötet első ciklusának indító verse
 
Rajta
 
Délután ötkor az ember úgy dönt,
hogy nem vár tovább a sötétedésre,
nadrágot vált és cipőjébe bújik,
mintha cserépbe, s kilép a szabadba,
és csaknem elájul a gondolatra,
mely szerint órái vannak még hátra
a találkozásig. Nem magyarázhat
el mindent az ember; megy az orra után,
ellenkezőleg az óra járásával,
s visszatérve első gondolatára,
mely éppoly világos, mint kifejtetlen:
rajta áll csak, hogy lábát vagy fejét törje.
 
Dedikálás, könyvbemutató

Az Ünnepi Könyvhéten Marno János június 5-én szombaton és 6-án vasárnap dedikálja a kötetet, mindkét alkalommal 15 órától a József Attila Kör standjánál.

Könyvbemutatóra június 16-án szerdán 17 órakor kerül sor az Írók Boltjában, melyen Dunajcsik Mátyás és Nemes Z. Márió beszél a könyvről, Marno János verseket olvas fel belőle.
Internetes megrendelés
 
Marno János: A semmi esélye
176 oldal, cérnafűzés, keménytábla
A Palimpszeszt Kulturális Alapítvány és a PRAE.HU Kft. közös kiadása
Budapest, 2010
Szerkesztette: Pollágh Péter
Szöveggondozás: Markója Csilla
A borítón Marno Katalin felvétele látható
2750 Ft
 
Marno János A semmi esélye című könyv megrendelhető kedvezményesen, postaköltséggel együtt 2500 forintért e-mailben, az info@prae.hu címen.
Kérjük, írják meg postacímüket, telefonszámukat - a felmerülő kérdések gyorsabb megtárgyalása érdekében. Számlát banki átutalás vagy befizetés esetén kizárólag a befizető nevére áll módunkban kiállítani.
 
Fizetési feltételek
 
Banki átutalás vagy bankfiókban történő befizetés a PRAE.HU Kft. számlájára:
CIB Bank 10700598-43326008-51100005

Csekken, amely megrendelhető e-mailben az info@prae.hu címen
Postázás: az összeg kiadóhoz történő beérkezése után mindkét esetben azonnal.

Postai utánvétellel is fizethető/rendelhető, ez esetben a postai díj, mint bolti áron (2700 forintért) tudjuk adni a könyvet.
 
A semmi esélye
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

irodalom

Aranykapu Aranykapu
Gáspár-Singer Anna novellája a Prae spekulatív fikció témájú számából
irodalom

47° 47′ 40″N 19° 02′ 05″E 47° 47′ 40″N 19° 02′ 05″E
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 6. nap
irodalom

Önmaga számára elégséges Önmaga számára elégséges
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 3. nap
irodalom

Értékelés, felolvasás, lazulás Értékelés, felolvasás, lazulás
SZÍN Szépírónők Évadzáró Buli

Más művészeti ágakról

színház

Shakespeare, amikor magyar és abszurd Shakespeare, amikor magyar és abszurd
Hamlear a Gyulai Várszínházban
színház

Lépjünk ki a babaházból! Lépjünk ki a babaházból!
Kartonpapa a Szkénében
színház

A színházi nevelés felelőssége A színházi nevelés felelőssége
Ahogy teccik a Gyulai Shakespeare Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés