bezár
 

zene

2010. 09. 10.
„Jobb, mint egy Led Zeppelin reunion”: a Letz Zep Budapesten
2010. szeptember 24., Budapest Sportaréna
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
„Jobb, mint egy Led Zeppelin reunion”: a Letz Zep Budapesten „Besétáltam, és magamat láttam” – szól a Letz Zep koncertplakátjának reklámszlogenje. Aláírás: Robert Plant. A legjobb és leghitelesebb Led Zeppelin tribute zenekarnak kikiáltott brit formáció szeptember végén látogat el hazánkba, hogy újrateremtse az örökérvényű legenda pszichedelikus koncertjeinek sajátos hangulatát. A zenekar más, de a dal ugyanaz marad.
A Letz Zep 2001-ben határozta el, hogy az addig csupán füstös kocsmák szombati programját biztosító hobbizenélés után professzionális szinten űzi tovább a „tiszteletadást”, amikor is egyik este Robert Plant bukkant fel egy bizonyos pubban, és tette a fent olvasható megjegyzést az énekesről, Billy Kulkéról. 

Az azóta eltelt majdnem egy évtizedben dvd-ket jelentettek meg, európai koncertkörutakon éltették a 60-70-es évek egyik legizgalmasabb zenéjét, sőt, a Mothership című, a Led Zeppelin egész munkásságát felölelő válogatásalbum megjelenési partiján is felléptek, kifejezetten az „anyazenekar” kérésére.
letzzep2
Talán nem is csoda, hogy pont hazánkban adják mostani turnéjuk egyetlen közép- és kelet-európai koncertjét, ahol már évek óta dúl a tribute zenekarok – a legális másolás mintapéldányai – divatja. Itt, ahol pl. a Deep Purple-örökséget improvizatív koncertek, ill. az eredeti DP-tagokkal való közös jammelések formájában ápoló Cry Free is honol, vagy ahol olyan kiélezett a verseny a feldolgozás együttesek körében, hogy egyesek amolyan szakszervezeti érdekvédelem címszó alatt testületbe tömörültek a Tribute Land formájában. Ennek megfelelően a Letz Zep Budapest talán legjobb akusztikájú koncerttermében, a Sportarénában fog koncertezni, ott, ahol a Led Zeppelin is játszana, ha Robert Plant egyszer elfogadná a felajánlott dollármilliókat egy reunionért cserébe.
 
<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/zCIhzHSW7W4&color1=0xb1b1b1&color2=0xd0d0d0&hl=en_US&feature=player_embedded&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowScriptAccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/zCIhzHSW7W4&color1=0xb1b1b1&color2=0xd0d0d0&hl=en_US&feature=player_embedded&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="385"></embed></object>
Letz Zep – Going to California / Gallows Pole
 
Epigonnak is születni kell. Egyszer majdnem be is perelték a Letz Zepet, mivel a plakátokon Robert Plant fotóját használták reklámnak; amíg csak a management rá nem jött, hogy a tribute zenekar énekese, Billy Kulke szerepel rajta. A kinézet tehát adott, csakúgy, mint a technikai felszerelés: Jimmy Page hírhedt kétnyakú gitárja vagy Simon Jeffrey ütős dobcucca, amely a Bonham-féle eredeti egy az egybeni replikája.

Persze, a látszat még önmagában nem lenne elég a teljes másolat-élményhez: Kulke orgánuma a korai Plantet idézi, sikolyaival csakúgy, mint a magabiztosan „kezelt” középtartománnyal, Steve Turner pedig John Paul Jones méltó utódja, hiszen a basszusgitár mellett a zongorát is mesterfokon kezeli.
letzzep3
A Led Zeppelin macsó, vérbő blues-rockját kreatív improvizációkkal vegyítő feldolgozásbanda két órás szeánszot ígér a koncertre ellátogatók számára, amely során a Led Zeppelin teljes munkásságából szemezgetnek, felsorakoztatva az összes klasszikus nótát az időutazásra vágyók tökéletes szórakozása érdekében. Mindemellett terítékre kerülnek igazi ritkaságok is, amelyeket még a Led Zep is csak alkalomadtán vett elő élőben. A mostani körút apropója a Led Zeppelin feloszlásának 30. évfordulója: John Bonham, a sokak által minden idők legjobb dobosának tartott zseni 1980-ban hunyt el.
 
Hiába alakítja, formálja magát a könnyűzene nehézsúlyú ágazata, a rock és a metal különböző kereszteződések, stíluskeverések és egyéb zenei inspirációk implantációja által, a nosztalgia még mindig nagy úr. És amikor az eredeti tagok már unják vagy pedig nem tudják el- és kiénekelni a régi slágereket, akkor a tehetséges session zenészeket felsorakoztató tribute bandák sikere is garantált. Hiszen ne feledjük: a dal mindig ugyanaz marad. Pláne a rajongók számára.
 
<object width="400" height="225"><param name="allowfullscreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><param name="movie" value="http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=7895068&amp;server=vimeo.com&amp;show_title=1&amp;show_byline=1&amp;show_portrait=1&amp;color=&amp;fullscreen=1&amp;autoplay=0&amp;loop=0" /><embed src="http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=7895068&amp;server=vimeo.com&amp;show_title=1&amp;show_byline=1&amp;show_portrait=1&amp;color=&amp;fullscreen=1&amp;autoplay=0&amp;loop=0" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" width="400" height="225"></embed></object>
Letz Zep - Kashmir
nyomtat

Szerzők

-- Soós Tamás --


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés