bezár
 

art&design

2010. 09. 28.
Művészház Galéria néven új aukciós ház tart árverést
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pauer Gyula 1960-as években készült szobraiból rendezett kiállítással és kamara aukcióval nyit péntek este a Művészház Galéria Budapest belvárosában.
A XX. század elejének legendás, 1909 és 1914 között működött egyesületére utaló névválasztás magas színvonalat sugall, hiszen a Művészház rövid fennállása alatt a művészeti élet meghatározó színhelye volt Budapesten.

Ezt szeretné folytatni a magyar befektető tulajdonában lévő új galéria és aukciósház.

Wittek Zsolt művészeti vezető az MTI-nek elmondta, hogy mindössze huszonöt tétel kerül kalapács alá, de ezek egy része egyenként is több alkotást, egész kis gyűjteményt tartalmaz.

Azt szeretnék ugyanis, hogy a művek együtt maradjanak, egy-egy gyűjtő vegye meg őket.

Az árverés talán legizgalmasabb kollekciója a Németországból nemrég hazakerült, 18 darabból álló Scheiber Hugó-gyűjtemény, amely a művész 1930 és 1940 közötti szén, gouache, tus, akvarell és vegyes technikájú portréit, köztük önarcképét, csendéleteit, tájképeit öleli fel. A kollekcióért 10,5 milli forintról indul a licit.

A nyitó kiállításon szereplő 15 Pauer-darabot - köztük kisplasztikát, valamint a mester kevéssé ismert, a modern, figurális szobrászat formalehetőségeivel kísérletező bronzöntvényeit is - elárverezik 2,3 millió forintos kikiáltási áron. A szobrok sikeres vétel után is még két hétig a galéria kiállításán maradnak.

Négy expresszív-szürreális fantáziavilágú, groteszk alakokkal teli olajkép az 1980-as évekből, Szabó Vladimír legjobb korszakából 1,9 millió forinton kezd. A vérbő kolorista Németh Miklós két nagyméretű festményéért 420 ezer forintot kérnek. Kuriózum hét eredeti Boldizsár István-rézkarc nyomólemeze 320 ezer forintért.

Két Nagy Oszkár-vászon, egy nagybányai táj és egy műteremrészlet egyenként 1,75 és 1,95 millió forintról indul.

A kortárs vonulatot 1,65 millió forinttal Fehér László családmitológia-sorozatának nagyméretű, 2010-ben festett Hollandiai utazása, valamint Horváth Éva Mónika és Csordás Zoltán festményei képviselik - jelezve, hogy a galéria a profiljául választott nagybányaiak és a XX. századi avantgárd művészek mellett a kortársak iránt is elkötelezett.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Au revoir, Au Revoir! Au revoir, Au Revoir!
Véget ért a fotókiállítás a BTM Vármúzeumában
art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban

Más művészeti ágakról

(Utóhang egy kerekasztal-beszélgetéshez)
NKS + FDM Crew, StreetROYAL – Instant-Fogas Komplexum, december 14.
színház

Hoztam is, meg nem is Hoztam is, meg nem is
Szeretett vezérünk őspremier a Szkéné Színházban
Händel oratóriuma az Erkel Színházban, először az Opera műsorán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés