bezár
 

zene

2008. 05. 29.
Könyvművészeti díjat nyert a Zeneakadémia album
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Zeneakadémia épületének története című díszalbum a művészeti könyvek kategóriában elnyerte a Szép Magyar Könyv 2007 fődíját. Az ünnepélyes díjátadás június 5-én lesz a 79. Ünnepi Könyvhét nyitónapján.
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése nyolc kategóriában hirdette meg a Szép Magyar Könyv 2007 pályázatot. A művészeti könyvek kategória fődíját A Zeneakadémia épületének története című díszes album nyerte.

A budapesti Zeneakadémia olyan épület, amely a boldogság, a tragikum, a nosztalgia könnyeit rejti magában - írja bevezetőjében Batta András rektor. Az album Liszt Ferenctől Ligeti Györgyig mutatja be röviden az intézmény történetét, és méltóképpen megemlékezik az 1907-ben átadott, mára már patinás műemlék épület két tervezőjéről, Korb Flórisról és Giergl Kálmánról is.

A Zeneakadémia építészeti értékeit neves művészettörténészek mutatják be. A látható burkolatokon, például az előcsarnokot gazdagító Zsolnay-féle kerámián és iparművészeti alkotásokon (freskókon, festett és savmaratott üvegablakokon) túl a kötet foglalkozik az épület olyan láthatatlan értékével is, mint a maga korában úttörő megoldásnak minősült vasbetonszerkezet.

A 175 oldal terjedelmű, igényes kivitelezésű, gazdagon illusztrált kötet a 6Bt. Kiadó gondozásában jelent meg 2007-ben, Lőrinczi Zsuzsa és Raffay Endre szerkesztésében. A könyv tervezője Bárd Johanna, a gyönyörű szecessziós palotát megidéző színes fényképeket Hajdú József készítette.

A díjnyertes angol–magyar kétnyelvű album megjelenését a CIB Bank Zrt., a Deloitte Magyarország, az E.ON Hungária Zrt., a Hérosz Építőipari Zrt., a Korn/Ferry International Budapest, a Nemzeti Kulturális Alap, a Privy Council Communications és a Sigma Cégcsoport támogatta.

A Szép Magyar Könyv 2007 díj ünnepélyes átadására 2008. június 5-én, este fél hatkor kerül sor az Aranytíz Művelődési Központ Lovagtermében (Bp. V. kerület, Arany János utca 10.).
nyomtat

Szerzők

-- Csernus János --


További írások a rovatból

The Trousers: Animal Gun lemezbemutató, A38, 2022.11.12.
Jakob Bro/Joe Lovano: Once Around The Room – A tribute to Paul Motian
Jean-Jacques Rousseau zeneszerzői munkássága

Más művészeti ágakról

Piros orr mesék - kötetbemutató
irodalom

Az Irodalmi Szemle legújabb lapszámbemutatójáról
Sándor L. István: A Katona és kora. Az indulás irányai
Gerőcs Péter: Werkfilm, Kalligram, Budapest, 2022.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés