bezár
 

film

2011. 01. 13.
Caterina Valente nyolcvan éves
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ötévesen állt először színpadra, pályafutásának mintegy 64 éve alatt 1500 dalt énekelt összesen 13 nyelven, legnépszerűbb számát több mint 13 ezerszer adta elő: Caterina Valente pénteken ünnepli 80. születésnapját.
Az olasz színész-énekesnő, aki az 1960-as években a legnépszerűbb táncdalénekesnő volt Németországban, tíz éve vonult vissza, azóta Luganóban, Svájc olasz nyelvű területén él.

Caterina Valente 1931. január 14-én Párizsban látta meg a napvilágot, három testvérével olasz-spanyol művészcsaládban nőtt fel. Apja varietében harmonikázott, anyját a világ legjobb női zenebohócaként tartották számon.

Caterina már gyerekkorában fellépésről fellépésre járva bejárta Európát. A korán elsajátított fegyelem és a tökéletességre törekvés később meghozta gyümölcsét. Kollégái körében híres volt arról, hogy dalainak már az első felvétele is szinte tökéletesre sikerült.

Első fellépése énekesként ötéves korában volt Stuttgartban. Családja egy 1943-as berlini vendégszereplés alkalmával bombatámadás miatt elveszítette teljes vagyonát. Egy évvel később az összes német varietészínház bezárt, Valente pedig egy szállodában dolgozott. A háború vége felé a családot Oroszországba deportálták.

A világháborút követően Valente Franciaországban éjszakai klubokban énekelt, többek között az akkor még ismeretlen Gilbert Bécaud-val. Az énekesnő az ötvenes években kezdett ismertté válni, első felvételét 1953-ban készítette a Zürich rádió stúdiójában.

Német nyelvterületen Valente elsősorban slágerénekesként vált ismertté, az Egyesült Államokban viszont a dzsessz műfajában ért el sikereket. A Jazzthetik című német szaklap öt évvel ezelőtt "az eddig élt legjobb német dzsesszénekesnek" nevezte.

Németországban olyan slágerekkel vált ismertté, mint a Ganz Paris träumt von der Liebe (Egész Párizs a szerelemről álmodik) vagy a Fiesta Cubana. A zene mellett a filmiparban is sikereket könyvelhetett el. Az ő főszereplésével készült például a Liebe, Tanz und 1000 Schlager (Szerelem, tánc és ezer sláger), a Das einfache Mädchen (Az egyszerű lány) és a Hier bin ich - hier bleib' ich (Itt vagyok - itt maradok) című játékfilm is.

A hatvanas évektől Valente teljesen a nemzetközi karriernek szentelte figyelmét. Az Egyesült Államokban olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Dean Martin, Bing Crosby vagy Johnny Carson.

A többszörösen is díjjal kitüntetett művésznő tíz éve él visszavonultan. "Úgy éreztem, eleget dolgoztam már: az elmúlt 64 évben éjjel-nappal" - mondta el Valente 2006-ban a Bunte című német lapnak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém
Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról

Más művészeti ágakról

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés