bezár
 

zene

2008. 06. 12.
Pat Metheny a Margit-szigeten
Július 4-én a Szabadtéri Színpadon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pat Metheny már többször, több formációval járt Magyarországon, mindig újabb meglepetést és zenei élményt nyújtva hazai rajongóinak. Ez idén sem lesz másképpen, hiszen a Pat Metheny Trio két másik világhírű zenésszel, a dobos Antonio Sanchezzel és a basszusgitáros Christian McBride-dal ad koncertet.
A trió január végén jelentette meg új albumát, amelynek nem véletlenül adták a Day Trip címet, a zenészek ugyanis legutóbbi amerikai turnéjuk egyik szabadnapja alatt rögzítették a stúdióban. Az albumon tíz Metheny szerzemény hallható, köztük az Is This America?, amely a Katrina hurrikán New Orleansban végzett pusztításáról szól.

Metheny hat évvel ezelőtt hozta létre a triót, amellyel már bejárták az egész világot. A formáció mindhárom tagja önállóan is sztárnak számít a zenei palettán.

Pat Metheny-t valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, hiszen azok közé a muzsikusok közé tartozik, aki az elmúlt három évtized alatt folyamatosan tágította a különböző zenei stílusok határait. Kilenc kategóriában tizenhét Grammy Díjjal büszkélkedhet. 1977-ben alapított zenekara, a Pat Metheny Group a történelem egyetlen olyan együttese, amely hét egymást követő kiadványáért kapta meg az elismerést.

Christian McBride-ot szólólemezein és számos világsztár oldalán is hallhattuk, mint az egyik legnépszerűbb basszusgitárost, legyen szó pop, soul vagy a klasszikus zene előadóiról. Többek között Diana Krall, Herbie Hancock, Joshua Redman, Jack DeJohnette, Chick Corea, Sting, James Brown éS Queen Latifa is őt tartják a legjobbnak.

A mexikói dobos, Antonio Sanchez szintén világhírű zenésztársakkal büszkélkedhet, akik között olyan nevekkel találkozhatunk, mint Dave Samuels, Chick Corea, John Patitucci, Luciana Souza vagy Michael Brecker, akivel közösen készítették a Grammy-Díjas Wide Angels című albumot.
nyomtat

Szerzők

-- Csernus János --


További írások a rovatból

A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés