bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Locker Dávid Mátyás --

felhasználói adatlapja

Locker Dávid Mátyás által feltöltött cikkek:

Szent Benedek esernyői
Szent Benedek esernyői
Beszámoló a Kortárs és a Tempevölgy írótáboráról
A Kortárs folyóirat idén tartotta első Nyári műhely nevű táborát a Tempevölggyel együttműködésben augusztus 22-25 között Balatonarácson. Négy műhely és színes program tette izgalmassá a délutánokat, illetve lehetetlenné a szellemi feltöltődés elmulasztását (mondjuk a Balaton partján). A Covid miatt sajnos kissé megcsappant számú táborlakók közül páran naplót is írtak egy-egy műhelyről és egy-egy különös jelenségről, amelyek még emlékezetesebbé tették a tábort. 
Szomorú, de látlelet
Szomorú, de látlelet
A Szépírók XV. Fesztiváljának második napja
A szomszédolással ellentétben a fesztivál második napjának hívószava az eklektikusság volt. Ahogy az elhangzott: a programok tematikus sokszínűsége – a gyermeki szemlélettől egészen a humorig – ezt a szót vonzotta leginkább magával december 17.-én, a Három Hollóban.
A szülőföld abszurduma
A szülőföld abszurduma
Simon Longman: Rozsda, avagy minden vérünk benne szárad
Novemberben mutatták be a Szkénében Magyarországon először Simon Longman nagysikerű darabját. A Rozsda, avagy minden vérünk benne szárad (eredeti címén: Gundog) a szerzőnek hazájában meghozta a legígéretesebb fiatal drámaszerzőnek járó díjat. Így disszonáns állapotban foglaltam el a helyem a Szkénében: egyrészt semmi előzetes tudásom nem volt a darabbal kapcsolatban; másrészt annyi tudásom mégis volt, hogy itt valami nagy dolog fog történni. És a disszonáns érzéseim a darab végéig megmaradtak.
Egyszerű, mint a hazugság
Egyszerű, mint a hazugság
Az Influencer – egy figyelemkurva vallomásai
Az ősszel mutatták be Braun Barna új drámáját az Óvóhelyen. Az előadás a címet figyelembe véve nem meglepően az influencer-létet állítja a fókuszba – több-kevesebb sikerrel.
Az önsajnálat és lustaság sorai
Az önsajnálat és lustaság sorai
Dékány Dávid: Dolgok C-hez
Dékány Dávid lusta. Persze távol álljon tőlem, hogy ismeretlen emberek pszichés kondíciót minősítsem, de e kötet hibáira aligha találhatnék pontosabb okot. Ezeknek a verseknek ugyanis a legnagyobb problémája a vázlatosság, a formátlanság és az olcsó megoldások, röviden a kidolgozatlanság – ami köztudottan nem a verejtékes munka hozadéka.
Áldozatszerep helyett
Áldozatszerep helyett
Philip Roth: Isten veled, Columbus; Nemezis
Végre a magyar olvasók újra kézbe vehetik a világhírű Philip Roth első (Isten veled, Columbus), illetve utolsó könyvét (Nemezis) Nemes Anna fordításában, hála a 21. Század Kiadónak.
Identitások közé szorulva
Identitások közé szorulva
Vida Gábor: Egy dadogás története
Vida Gábor regénye fontos könyv. Emellett – épp ezért ? – nehéz róla írni. A megszövegezett témák úgy futnak – a kötet mondataihoz hasonlóan –, mint egy túláradt folyó: kiöntenek azon a limitált, párflekkes medren, amit a kritika műfaja megenged. Pedig Vida Gábor regénye megérdemli a figyelmet (meg is kapja, ami azt illeti). De még inkább érdemelne monográfiát. Szociológiait. Pszichológiait. Narratológiait. Történelmit. Annyi minden van benne.
Ady, Babits, Boncza Berta
Ady, Babits, Boncza Berta
Irodalmi Magazin lapszámbemutató a PIM-ben
Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából Ady-évet ünnepelnek országszerte. Ez adta apropóját az Irodalmi Magazin idei első lapszámának tematikájához és az este ötletéhez is. A Petőfi Irodalmi Múzeumban Buda Atilla és Herczeg Ákos irodalomtörténészek, illetve Zeke Zsuzsanna muzeológus, a lapszám szerzői beszélgettek Pataky Adrienn szerkesztővel.
A tízmillió kompromisszum országa
A tízmillió kompromisszum országa
Térey János: Káli holtak
Nagyon nehéz Térey János új, „rendes” regényéről beszélnem. Vívódik bennem a magánszemély és a kritikus (vagy mi). Az okokról azonban majd később.
Egy kávéházi értelmiségi, és ami azon túl van
Egy kávéházi értelmiségi, és ami azon túl van
Karinthy Frigyes-konferencia az ELTE-n, 1. nap
Október 12-én rendezték meg az ELTE Bölcsészettudományi Karán a Magyar Irodalomtörténeti Társaság és a Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszék közös szervezésében a Karinthy Frigyes munkásságát, recepcióját és kanonizációját kutató konferenciát. 
Hang és halál
Hang és halál
Technika és test a 20. század költészetének első harmadában
Október 4-én, csütörtökön rendezték meg a Pesti Bölcsész Akadémia őszi félévének első előadását Technika és test a 20. század költészetének első harmadában címmel. Az eseménynek a FUGA adott otthont, mely az idei előadássorozat – az ELTE Trefort-kerti campusa mellett – állandó helyszíne lesz.
Kádártangó
Kádártangó
Juhász Tibor: Salgó Blues. SCOLAR L!VE, Scolar kiadó, 2018.
A Salgó blues című kötetben kötetben a szerző néhol mint szorgos és kíváncsi, háttérbe húzódó riporter jelenik meg, türelmesen gyűjtve megírni való anyagait forrásaitól, akik jórészt kisemmizett, kiégett, perspektívátlan salgótarjániak, néhol pedig egészen expliciten tárja fel magát és disszonanciáit – ez legkonkrétabban a kötetzáró novellában jelenik meg, ahol maga az írás aktusa is megrázó önreflexió tárgyává válik.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés