bezár
 

építészet

2018. 10. 17.
Koncepció, kontextus, térbeliség
3h_3ház a Fugában
Tartalom értékelése (3 vélemény alapján):
Október 11-én, csütörtökön nyílt meg a Fugában a 3h építésziroda kiállítása 3h_3ház címmel. A 24. születésnapját ünneplő iroda - 12 évet Győrben, 12 évet Budapesten töltöttek - az elmúlt évek terveiből táplálkozva mutatkozik be, különös figyelmet szentelve három munkájuknak: a fertődi Esterházy-kastélynak, a szegedi Dómnak, és a MOME épülő új Campusának.

Az egyes projektek mellé fogalmak tartoznak, ezek képviselik az alkotó folyamat alapvetéseit: koncepció, kontextus, térbeliség.

.

A koncepció a MOME Campus - még zajló - építkezéseihez kapcsolódik, hiszen az irodának komoly koncepcionális elvárásokat kellett teljesítenie. A folyamatos haladásba és az alkotásba vetett hit illeszkedik az egyetem szellemiségéhez, megkívánva az inspiráló környezet létrehozását.

,

A kontextus fogalmához a szegedi Dóm felújítása tartozik. A Dóm kilencvenes évekbeli munkálatai sok kérdést tettek fel az irodának, számot kellett vetni régi és új fogalmával,az idővel, valamint a stiláris megoldások helyes megválasztásával is.

Az építészeti térképzés műemlékek esetében különösen izgalmas feladat, ennek lenyomatát láthatjuk a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyán is.

.

A kiállítás nem pusztán retrospektív tárlat, hanem sokkal több: azon túl, hogy a látogatók szemügyre vehetik a kész épületeket, bepillanthatnak a tervezés folyamataiba, a sokszor nehéz döntések és alakuló tervek dimenziójába is. A falakon látható képeket Bujnovszky Tamás és Danyi Balázs épületfotósok készítették.

.

A 3h_3ház kiállítás október 24-ig látható.

A szerző fotóival

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Pszota Dalma --

Esztétika-művészettörténet szakos szabad bölcsész hallgató az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán.


További írások a rovatból

építészet

Vallásos és profán csodák tárháza: Gellérthegy Vallásos és profán csodák tárháza: Gellérthegy
Budapesti kultúrtörténeti séták III. Gellérthegy. Fekete Sas Kiadó, 2017, szerkesztette Saly Noémi

Más művészeti ágakról

Molnár T. Eszter válaszai a prae.hu körkérdésére
Julian Fellowes: Downton Abbey
Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés