bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Pelesek Dóra --

felhasználói adatlapja

Pelesek Dóra által feltöltött cikkek:

Rövid, de nem tömör
Anna Gavalda: Kis kiruccanás. Magvető, 2010, 156 oldal, 2490 Ft, fordította: Tótfalusi Ágnes
Az idei Könyvhétre megjelent a népszerű, francia szerző, Anna Gavalda újabb regénye nem más, mint négy testvér, egy zsémbes sógorasszony, egy ellógott esküvő és a régen elmúlt gyerekkor keserédes, de már-már súlytalanul könnyed története. A kötet meglepően rövid az írónő eddigi regényeihez képest, ám a terjedelem ezúttal sem társul a „mondanivaló” tömörségével.
Delia tékozló szeretete
Elena Ferrrante: Tékozló szeretet. Magvető Kiadó, 2009. Fordította: Balkó Ágnes
„Nem az a megdöbbentő, hogy mennyi mindenre emlékszem, hanem az, hogy mennyi mindenre emlékszem, ami nem úgy volt” – mondja Mark Twain és valami ilyesmit állít a titokzatos olasz író(nő?), Elena Ferrante új regénye, a Tékozló szeretet is.
Lehetséges a profán megváltás?
Anna Gavalda: Vigaszág, Magvető, 2009. fordította: Tótfalusi Ágnes
Sokan a kortárs francia filmek sajátos történetszövési stratégiájának "regényes" adaptációjaként jellemzik Anna Gavalda stílusát, mások éppen ellenkezően vélekednek, és egyszerűen vontatottnak, követhetetlennek érzik a cselekményt. "A Vigaszág olyan, akár egy lassan hömpölygő, ámde szeszélyes folyó, amelyen a hajós egy pillanatra sem veszítheti el az éberségét".
Olasz mélabú és egy csipetnyi bűn
Elena Ferrante: Nő a sötétben
Nem tudom, ki az a titokzatos Elena Ferrante, s tudatlanságommal nem vagyok egyedül. Ha az interneten rákeresek a nevére, mindössze eddig megjelent regényeiről tájékozódhatok. Annyi bizonyos csupán, hogy az Elena Ferrante álnév: a kortárs olasz író valódi kilétét a mai napig jótékony homály fedi.
Velencéről nem lehet beszélni
Képes melléklet
Ez év márciusában jelent meg irodalmi rovatunkban Pollágh Péternek k. kabai lóránttal készült interjúja, amelynek utolsó kérdése tért ki a költő képzőművészeti munkásságára. Festmények, rajzok, képregények, fotók. Innen vesszük fel a fonalat.
Az ötödik te magad légy?
Doris Lessing A fű dalol című regényéért 2007-ben irodalmi Nobel-díjat kapott. Írói hangja összetéveszthetetlen, stílusa élvezetes, jobbára egyes szám harmadik személyű, letisztult és pátoszmentes a narráció. És noha az általa elbeszélt történetekben látszólag nincsen semmi különös a szó „újdonság” vagy „meglepetés” értelmében, mégis minden regénye letehetetlen. Kevés szereplő, minimális párbeszéd. Ritka a meghökkentő fordulat és a váratlan cselekmény.
Tandori és Woolf
„Nagyon bízom könyvem jócskán ígérkező egyediségében” – olvasható Tandori könyvének második fejezetében (hihetünk neki?), s tegyük hozzá, nem is ok nélkül való ez a bizakodás. A szerző Kilobbant sejtcsomók című művében ugyanis arra vállalkozik, hogy sorjázó gondolatait Virginia Woolf általa lefordított regényeinek irányába terelve, megossza olvasóival a fordítás alatt-után-közben-mellett szerzett élményeit, tapasztalatait, valamint emlékeit, megjegyzéseit, gondolatait.
Betoncsókosok
Nick Hornby: Betoncsók
Alapvetően háromféle könyv van: 1. amit azért olvasol, mert magával ragad a fordulatos és izgalmas cselekmény, 2. melynél a narrátori hang egyediségében van az ereje, és amit rejtélyes módon képtelen vagy letenni annak ellenére, hogy különben nem érdekel túlzottan maga az elbeszélt történet; 3.(talán ez a legszerencsésebb, ugyanakkor a legritkább együttállás) ha a lendületes cselekményről egy összetéveszthetetlen stílusú és rendkívül karakteres narrátori hang elbeszéléséből értesülünk.
Igaza van, mégis téved
Anglia, 1935. Nem kezdődött még el a második világháború, ám máris fullasztó várakozás remeg a levegőben. A nyár ebben az évben szokatlanul forró: a bénító meleg eltompítja a gondolatokat, valószínűtlen masszává olvasztja az érzelmeket. Az embert ilyenkor gyakran megcsalják az érzékei. Az éberséget felszárítja a hőség. Szinte tapintható a feszültség. Baljós, mozdulatlan vibrálás. Valaminek hamarosan történnie kell.
Halló, itt dr. Lakos!
Turbuly Lilla: Üveghold
Azok számára, akik olvasták a szerző előző regényét, az „Írd+Te az év könyvét!” pályázat díjnyertes könyvét, az Eltévedt holdat, valószínűleg jól cseng Turbuly Lilla neve. Garancia lehet az elbeszélés egyszerre ismerős és idegen közegére, a lelki történések szikár, pontos dokumentálására, s arra a törekvésre, hogy feltárjuk az emberi kapcsolatok titkos működését.
Az öngyűlölet mesterei
Radka Denemarková: Ki dörömböl?
Inkább sötét fikció, mint sötét valóság: eleven rémkép az emberekről és a világról. Különös hangulatú látomás, szélsőségesen negatív jellemrajzokkal és helyzetekkel. Kifogástalan munka, karakteres narráció, meghökkentő látásmód – és mégis sajnálom azokat, akik képesek maradéktalanul azonosulni a történet hangulatával.
Nincs pardon
Joanne Harris: Urak és játékosok
Joanne Harris neve nem ismeretlen a hazai olvasóközönség előtt. A Szederbor, a Partvidékek és a Szent bolondok szerzőjét néhány éve a Csokoládé című regényéből készített nagy sikerű film tette igazán népszerűvé. Noha legújabb kötete, az Urak és játékosok, témáját tekintve nem illik az imént felsorolt, romantikus regények sorába, mégis a jól ismert harrisi, filmet álmodó, filmben gondolkodó látásmód jellemzi.
Végtelen történet
Szakmány György: Apu nem megy sehová
Minden írónak van egy olyan története, amelyet feltétlenül el kell mesélnie, mert minden másnál fontosabb számára. Egy különleges történet, melyről tudja, hogy azt kell elsőként megírnia – az összes többi lehetséges téma előtt. Sokan egész életükben ugyanazt a történetet írják újra meg újra, észrevétlenül, hiszen az ilyen történetek valójában kimeríthetetlenek.
Az „Eltévedt hold" keresése
Turbuly Lilla: Eltévedt hold
A cím alapján magamban amolyan Sárbogárdi Jolán-os, semmitmondóan híg, a romantikától túlcsorduló, már-már giccsbe hajló lektűrre számítottam. Gyanúmat csak tovább erősítette a tény, hogy az első kötetes szerző regénye a Révai Digitális Kiadó és a Nők Lapja Café által meghirdetett „Írd+Te az év könyvét!” pályázat nyerteseként került a boltokba. De kíváncsi voltam arra a történetre, amelyet a zsűrihez beérkezett 350 pályaműből végül a 12 legjobbnak ítélt írás közül az olvasók választottak ki.
Ki? Kivel? Hol? Mikor? Mit csinál? Miért?
Reflektor - sztármagazin
Cini Anettkával Kiszel Tünde kedvenc fehérneműboltja előtt, amikor Rubint Réka éppen legújabb edzéstervét állítja össze, meglepetés-bulit szervez Bajor Imre kutyájának, mert Győzike családja tavasszal szívesen tartózkodik a szabadban.
De ki a "régi" magyar topmodell?
A valóságshow-k (divat)világáról
Azt hiszem, a kérdésem jogos, bár talán nem annyira lényeges, hogy bárki is fennakadhatna egy ilyen kis apróságon. Aki ugyanis látta a Topmodell című modellkereső valóságshow eredeti, amerikai változatát, annak bizonyára ismerős lehet a minden adásban elhangzó, feszültségfokozó kérdés: Vajon ki lesz az új amerikai topmodell?
Mindennapi rutin?
Duliskovich Bazil kiállítása a K-Petrys Galériában
Amikor mindennapi rutinra gondolok, először olyasmik jutnak eszembe, mint a fogmosás, a reggeli kávé, vagy a szendvicsem elkészítése. Rutinom van már abban is, hogyan préseljem fel magamat a BKV tömött járataira és mindennapi rutinná váltak udvarias bocsánatkéréseim, amikor a metróban valakinek véletlenül a lábára lépek.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés