bezár
 

film

2007. 04. 19.
Ki? Kivel? Hol? Mikor? Mit csinál? Miért?
Reflektor - sztármagazin
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Ki? Kivel? Hol? Mikor? Mit csinál? Miért? Cini Anettkával Kiszel Tünde kedvenc fehérneműboltja előtt, amikor Rubint Réka éppen legújabb edzéstervét állítja össze, meglepetés-bulit szervez Bajor Imre kutyájának, mert Győzike családja tavasszal szívesen tartózkodik a szabadban.
Figyelem, figyelem! Azok számára, akik esetleg még nem ismerik ezt az unaloműző játékot, van egy jó hírem. Elárulom, hogyan lehet remekül szórakozni másodmagunkkal e 6 bűvös kérdés segítségével. Nincs benne semmi ördöngösség: csak tollra és egy 6 részre hajtogatott papírlapra lesz szükségünk. A játékostársunkkal felváltva válaszolunk az egymás után következő kérdésekre ebben a sorrendben: Ki? Kivel? Hol? Mikor? Mit csinál? Miért? Azután gondosan behajtjuk a választ, hogy a másik ne láthassa. Ha minden kérdést megválaszoltunk, kihajthatjuk a lapot, s máris nevethetünk a végeredményen. Íme egy példa: Cini Anettkával Kiszel Tünde kedvenc fehérneműboltja előtt, amikor Rubint Réka éppen legújabb edzéstervét állítja össze, meglepetés-bulit szervez Bajor Imre kutyájának, mert Győzike családja tavasszal szívesen tartózkodik a szabadban.

Ennyi nagyjából elég ahhoz, hogy mi magunk jól szórakozzunk, ám akadnak olyanok is, akik tökélyre fejlesztették ezt a műfajt. Igen, a korábban Találkozások címen ismert, mostanában Reflektor Magazinként jelentkező, népszerű műsor megálmodói és rendezői hivatásszerűen űzik ezt a játékot: mindig újabb történetekkel szórakoztatják a pletykákra éhes tévénézőket.

A rend kedvéért álljon itt az RTL Klub honlapjáról másolt műsorajánló:

„A Reflektor sztármagazin mindig rávilágít a lényegre. Minden hétköznap reggel és éjjel.

Az RTL Klub napi műsora a sztárok magánéletébe igyekszik bevezetni Önöket. Megismerhetik a sztárok - főleg a kedvelt magyar sztárok - családi hátterét, házastársát, gyerekeit. A műsor elviszi Önöket a partikra, fogadásokra. És persze a sztárokkal kapcsolatos aktuális történésekről is beszámolnak. Tehát szolid pletykák, igényesen tálalva.
Műsorvezető: Détár Enikő, István Dániel”

Találkozások - a régi ReflektorElső pillantásra meglehetősen egyszerűnek tűnik a recept: Válasszunk ki találomra egy – lehetőleg a média révén – közismert személyt – Ki? – (persze nem árt, ha az illető naponta szerepel valamelyik bulvármagazinban, heti 5 interjút ad és minden hónapban van legalább két balesete, egy válása és kiderül róla, hogy klónozták), majd adjunk hozzá egy ugyanilyen kaliberű társat (Kivel?). Az idő és a helyszín annál jobb, minél meghökkentőbb. A Mit csinál? és Miért? kérdésekre akármilyen válasz megteszi, az sem baj, ha a két válasz között nincsen összefüggés, netán az egész teljes mértékben fikció, hiszen az átlagnéző úgysem fogja ellenőrizni a hír hitelességét.

Igyekszem itt és most leszögezni, hogy csakúgy, mint a többi lelkes tévénéző, én magam sem ellenőriztem le soha eme hírek hitelességét, de természetesen nem kételkedem abban, hogy az igazat és csakis a teljes igazat tárja elém a műsor. Mert ugye gondolják csak el, mi lenne, ha egyszer valaki valakivel – akik így már valakik lennének – együtt valahol valamikor valamilyen indíttatásból elhatároznák, hogy a dolgok végére járnak. Ezek a személyek tehát felkeresnék mondjuk – az előbbi példánál maradva – Anettkát és igen udvariasan kérdéseket tennének fel neki. Képzeljék el mármost, hogy a szóban forgó személyek ezt kérdeznék tőle: Mélyen tisztelt asszonyom! Mi, akik „minden hétköznap reggel és éjjel” nyomon követjük az RTL Klub nevű kereskedelmi csatorna műsorát, tegnap reggel pontban 8:35 perckor a Reflektor magazinban értesültünk arról, hogy Ön és jó barátnője, Cini, Bajor Imre kutyájának szerveztek partyt. Annyira le voltunk nyűgözve ettől az információtól, hogy még aznap éjjel 0:30 perckor megtekintettük az ismétlést is, de Détár Enikő ugyanazt mondta el Önről, mint reggel. Ennek pedig csak az lehet az oka, hogy a party tényleg létrejött. Meg tudná ezt erősíteni, kérem?

Nos, bizonyára Önök közül is sokan belátják, milyen kínos következményekkel járna, ha erre a barátságos kérdésre Anettka nemmel felelne. Két szereplőnk nemcsak hogy csalódott lenne, de ezen túl nem hinnének többet Détár Enikő szavainak! Sőt mi több: becsapásuk történetét elmesélnék az összes barátjuknak, rokonuknak, üzletfelüknek és azok is elmondanák az ismerőseiknek (vagy egyszerűen csak kiírnák az iwiw üzenőfalára – így aztán pillanatok alatt odalenne Détár Enikő szavahihetősége) amelynek következtében a média eme termékéből (azaz a Reflektor sztármagazinból) kiábrándult tömegek megvetésük bizonyítékaképpen letakarnák a televíziókészüléket. Vagy legalábbis tüntetőleg elzárnák a hangot, s csak a képekben gyönyörködnének, amint meghallanák a műsor kezdetét jelző zenét.

Jelenet a stúdióbólEgyszerűbben: ha a műsor készítőit és vezetőit valótlanságok terjesztésén kapnák, széles e világban senki nem nézné a Reflektor Magazint. Még azokat a részeket sem, amelyeket nem Détár Enikő, hanem István Dániel vezet. És ha netán a megszeppent rendezők ezek után Détár Enikő helyére más műsorvezetőt állítanának, hogy evvel a csellel próbálják ismét elnyerni a megtévesztett lakosság (nézettségi mutatókban és sok-sok millió forint veszteségben mérhető) bizalmát, hát a legtöbben (leszámítva a mániákus pletykafigyelőket, sorozatfüggőket, az unatkozókat, a gyerekeket – akik zsenge életkoruknak és friss, romlatlan szellemüknek köszönhetően még könnyedén felülemelkednek a csalódásokon – és az időseket, akik elnézőbbek és egyébként is csak 3 csatornát tudnak fogni, amelyek közül 2 osztrák) nem dőlnénk be nekik! (Abba már bele sem merek gondolni, mekkora kultúrsokk lenne, ha kiderülne: Nemcsak, hogy party nem volt, de Bajor Imrének nincs is kutyája…)

Azt remélem, sikerült mindenkit meggyőznöm arról, micsoda égbekiáltó felelőtlenség volna, ha a Reflektor Magazin álhírekkel próbálná meg ébren tartani a gyanútlan, jóhiszemű nézők figyelmét, kik mindössze arra áhítoznak, hogy nap mint nap Találkozhassanak hazai kedvenceikkel meg olyan külföldi hírességekkel, akiket soha nem láttak élőben és nagy valószínűség szerint soha nem is fognak látni. (Ezek a gyanútlan, kíváncsi nézők azok a személyek, akik átlagosan havi 1500 forintot költenek el arra, hogy szép, színes magazinokban olvashassanak kedvenceikről – természetesen csupa igazat.)

Hölgyeim és uraim! El tudják Önök képzelni, minő katasztrófát jelentene az RTL Klub (ill. különösen Détár Enikő és István Dániel televíziós karrierje számára) ha a Reflektort a „nem megfelelő nézettség” miatt egyszerűen levennék a csatorna műsoráról vagy – ami talán még ennél is rosszabb –, későbbi idősávba tennék? (Ó, mit mondtam, nahát! Hiszen a Reflektor Magazint 0:30 percnél későbbre már aligha tehetnék!) Az viszont könnyen előfordulhatna, hogy a média farkastörvényei csúful száműznék kedvenc sztármagazinunkat a Reggeliből, pellengérre állítanák, hadd tudja meg mindenki, milyen népszerűtlen. Bizony, akár hiszik, akár nem, erre már volt példa a magyar televíziózás történetében. (Ha halkan megemlítem a magyar Egy rém rendes családot, amit „büntetésből” csak a Doktor House után láthatunk, talán már tudják, mire gondolok...)

És akkor a legrosszabbat még nem is említettem: Előfordulhat, hogy a sértett nézők passzív rezisztenciája miatt a Top Shopot vagy a Receptklubot teszik a Reflektor helyére! Abban mindnyájan egyetérthetünk, hogy ezt a szégyent nem kockázathatják meg a szerkesztők.

Most nyilván ezt gondolják magukban: Te jó ég, mennyi veszély leselkedik egy álhíreket felvonultató műsorra! Jogos. De mielőtt írásomon felbuzdulva gyorsan lemondanák a kábeltévé-előfizetésüket, csakhogy ne legyenek szemtanúi a készülő tragédiának, igyekszem mindenkit megnyugtatni, hogy a fentebb vázolt események egytől-egyig a képzelet szüleményei. Az egész csak kitalálás. A Reflektorról soha nem állítottam, hogy álhírekkel (és álhírességekkel) dolgozik! Ellenkezőleg. (Van köztünk valaki, aki szerint Kiszel Tünde és Győzike és Pákó álhíresség? Na ugye, hogy nincs! Na ugye, hogy nincs!)

Optimista eszmefuttatásom lényege és végső üzenete éppen az, hogy a fentebb vázolt veszedelmek és buktatók ellenére a 2007-es évben nem volt még olyan nap, amelyen „sztárhírek” nélkül maradtunk volna. Ha néha előfordul, hogy éppen senki nem nősül vagy válik, a lelkes stáb akkor sem esik kétségbe. Az éber informátorok mindig kiderítik, hányszor és milyen samponnal mosott aznap hajat Medveczky Ilona, volt-e boltban Bea asszony vagy hogy szereti-e a csokoládét Pákó. És ezen a helyen, – a nagyobb nyomaték kedvéért – még egyszer le kívánom szögezni, hogy a hírek valóban igaziak. Senki ne gondolja, hogy téves információkkal vernek át bennünket! A műsorban elhangzott hírek mind egy szálig megtörténtek! (Nyugodtan kérdezzék csak meg Anettkát!) Ez a való élet, bátran elhihetik!

Ha a Reflektorban azt hallják, hogy Bódi Guszti szalámis kenyeret szokott reggelizni, akkor az úgy is van. A szemfüles szerkesztők az érintettekkel készített eredeti interjúrészletekkel is alátámasztják a műsorvezetők szavainak hitelességét. Amikor tehát Détár Enikő szájából elhangzik, hogy Kiszel Tünde lánya, Donatellácska rajta van a „donatellácskás” naptáron, Kiszel Tünde a saját hangján egy interjúban azonnal megerősíti az információt. Szó szerint. Szó szerint. És ez, kérem nem tautológia. Csak a műsor hitelességének igazolására szolgál és arra, hogy a 30 perces sztármagazin végén elhangzó kérdésekre biztosan helyes választ tudjunk adni. (Mit szólnának egy próbához? Kérdés: Ki van rajta a „donatellácskás” naptáron Kiszel Tündén kívül? Válasz: A. Donatellácska, Kiszel Tünde kislánya, B. Vrchlicky, Jaroslav /1853-1949/ csehszlovák költő, C. egy dinoszaurusz)

Jó tanács: Senki ne sértődjön meg, ha úgy találja, hogy a műsor végén feltett kérdések megalázóan könnyűek. Mert kérdem én, ismernek valakit, aki – a könnyű kérdések dacára – helyesen válaszolt és valaha is megnyerte a „az új Seat Toledo-t a Seat-márkakereskedők jóvoltából”? Naugye!

Tessék csak szépen koncentrálni és mindent pontosan lejegyzetelni, ami a műsorban elhangzik. A fentebb bemutatott Ki? Kivel? Hol? Mikor? Mit csinál? Miért? – módszer erre is kiválóan alkalmas.
nyomtat

Szerzők

-- Pelesek Dóra --


További írások a rovatból

Alex Garland: Polgárháború
Csáki László: Kék Pelikan
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés