bezár
 

gyerek

2009. 09. 25.
Varázshegy készül az Állatkertben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Varázshegy elnevezéssel komplex kiállítási és rendezvényteret alakítanak ki a Fővárosi Állat- és Növénykert területén a Nagyszikla belső terében, és megvalósul a Bölény-és Zsiráfház eredeti tervek szerinti rekonstrukciója is, részben európai uniós (EU) forrásból.
A Varázshegy kiemelt projektpályázatot szeptember 23-án nevesítette a kormány; annak keretében 3000 négyzetméternyi, a látogatók elől eddig elzárt területen hoz létre interaktív kiállítást a városligeti intézmény. A projekt második szakaszában dől el, hogy a tervekből pontosan mit valósíthatnak meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség jóváhagyásával - mondta el pénteken az MTI-nek Szabon Márta, az állatkert szakmai referense.

A beruházás tervezett, teljes költsége nettó 1,2 milliárd forint, amelyből 900 millió forint az uniós támogatás, a Fővárosi Állat-és Növénykert 100 millió, a Fővárosi Önkormányzat pedig 200 millió forintos önerőt biztosít. A beruházás legelső elemei már 2010 nyarára elkészülnek, a kivitelezés teljes futamideje - mint más kiemelt pályázat esetében is - 24 hónap.

A Nagysziklába tervezett kiállítás a földi élet színpadán valaha feltűnt különleges létformáknak, az élet fejlődésének és gazdagságának egyedi és látványos bemutatását tűzte ki célul, ahol "csudálatos ritkaságokat" tekinthet meg a nagyközönség.

Az érdeklődők találkozhatnak majd itt egyebek mellett 20 méteres bálnával, benyúlhatnak egy T-rex szájába, jégkorszaki időutazáson vehetnek részt és óriás páncélos halakkal hasonlíthatják össze a ma élő halfajokat. Azt is megtapasztalhatják, hogyan hallanak a denevérek, hogyan maradtak levegőben az óriás repülő hüllők, gyönyörködhetnek a különlegesen berendezett élő állatok akváriumaiban és terráriumaiban, a mikrovilág óriásira nagyított modelljei mellett érezhetik parányinak magukat.

A tervek szerint olyan kiállításrendszer várja majd a publikumot interaktív és kalandos játékokkal, élő állatok bemutatóival, óriás állatok modelljeivel, a mikrovilág megismerését lehetővé tevő kivetítős mikroszkópokkal, felfedező és előadótermekkel gazdagon felszerelve, amelyhez hasonló Közép-Európában máshol nem található.

A pályázat keretében a Nagyszikla kiállítóterein kívül a Bölény- és Zsiráfház műemléki rekonstrukciója is megvalósul, méghozzá az eredeti Kós Károly-Zrumetzky Dezső féle tervek alapján. A műemléki részletek mellett mindkét ház korszerű, a mai kor állattartási igényeinek megfelelő kialakítású és felszereltségű belső állattartó térrel és újjáépített kifutóegyüttessel egészül ki. Az épületek fűtését részben megújuló energia felhasználásával oldják majd meg, a Széchenyi Fürdő medencéinek elfolyó, úgynevezett hulladékvizének hője biztosítja majd a kiállítóterek megfelelő hőmérsékletét.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Alex Garland: Polgárháború
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés