bezár
 

irodalom

2015. 07. 04.
Beltengerész
Tolnai Ottó köszöntése a PIM-ben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tolnai Ottó július 5-én ünnepli 75. születésnapját. Ez az évszám volt az apropó ahhoz a Tolnai-esthez, amelyet a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendeztek június végén. Tolnai Ottó a kortárs magyar irodalom egyik legfontosabb alkotója, lexikonírója – és mint a lejjebb olvasható szövegből kiderül: tengerésze. A szöveg szerzője Radics Péter, a Digitális Irodalmi Akadémia vezetője – elhangzott a PIM-ben, 2015. június 26-án.

Tisztelt vendégeink, kedves Tolnai Ottó! Egy gazdag és ereje teljében lévő életmű alkotója előtt tisztelgünk a mai napon. A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Digitális Irodalmi Akadémia nevében köszöntjük a 75 éves Tolnai Ottót. Azt a költőt, írót, irodalomszervezőt, fontos képzőművészeti munkák létrehozóját, aki nélkül a vajdasági és (a sorrend most igazán lényegtelen) anyaországi irodalom elmúlt majdnem fél évszázada máshogy nézne ki, mint ahogy ma kinéz.

Ha egyetlen motívumot emelnénk ki, amivel Tolnai gazdagította irodalmunkat, az a tengerélmény. Voltaképpen neki köszönhetjük, hogy oly sok viszontagság után: van tengerünk. Ha pontosabbak vagyunk: beltengerünk.

A beltenger – olvassuk a Tolnai Világlexikonában – jelentős vízfelületű, lefolyástalan tó, amely nincs összeköttetésben a világtengerekkel. Madárfaunája változatos, főként édesvízi madarak, hattyúk, pelikánok, flamingók népesítik be. Halállományáról viszont, amely feltételezések szerint ugyancsak bőséges: krémhal, paripahal, vajhal, alig van adatunk. Partján magyar gyöngyhalászok laknak, akik különösen sok Mozartot hallgatnak, és feltűnően járatosak az úttörő jugoszláv képzőművészet kérdéseiben.

Ugyanebből a szócikkből kitűnik, hogy a tengermelléki lakosság egy elhagyott délvidéki moziépület gyermekkori álmából áramlott elő. Tolnai Ottó írásművészete is ebből a napsütötte, álmokkal teleszőtt egykori filmszínházból.. majdnem azt mondtam, érkezett valahova. Holott nem érkezett sehova, mindig is ott maradt a régi utcában, álmainak, gyerekkorának idején és helyszínén. Azt írta meg, zsúfolta tele színekkel, főleg a sokféle kékkel, aztán furcsa, létező vagy nem létező karakterekkel, és ott húzta meg a horizontot is. Ez az ő beltengere. Melynek anyaga (írja a Tolnai Világlexikon) egyre sűrűbb, egyre intenzívebb; miközben egyre világosabb és tisztább. Alighanem iható is, bár csak madarak és lovak járnak a partra.

Feltűnő, hogy gazdálkodási kérdésekben a DIA tagjai közül  két szerző irányadó: Tolnai Ottó és Oravecz Imre. Sok a formai hasonlóság is közöttük, egyidősek, lényegében így-úgy kívülállók, pimaszul jól bánnak a nyelvvel, teremtő, sűrítő szellemek, készen született, félelmetesen nagy költők, és rajtuk kívül hirtelen nem jut más eszembe, aki hitelesebben le tudná írni a szót: tenger.

Melyről tudni kell még, és ebben ugyancsak a 75 esztendeje létező Világlexikon iránymutató: hogy a tengerszint feletti magasságot a Monarchia lakosai az azúrkék Adriához viszonyítják.

Sok boldogságot, képzelőerőt és alkotóvágyat kívánunk az ünnepeltnek!

Radics Péter

Tolnai Ottó

Fotók: Gál Csaba (PIM)

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés