bezár
 

zene

2017. 06. 23.
Fesztiválokon kicsit szabadabb a játék
Interjú a Fran Palermo tagjaival
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Fishing On Orfű fesztiválon a Fran Palermo tagjaival készítettünk interjút. Meséltek a feldolgozásokról, a klubkoncertekről, és még egy észak-európai turnéról is.

PRAE.HU: Játszottatok már Orfűn? Mik voltak az első benyomásaitok a fesztiválról?

Dimi: Nem, ez volt az első alkalom, hogy itt játszottunk. Nyolckor értünk ide, egészen családias a hangulat. Nagyon sokat még nem láttunk belőle, de amit láttunk, az tetszik.

PRAE.HU: Melyik fellépőt hallgattátok már meg, vagy akarjátok meghallgatni? Maradtok majd néhány napra?

Dimi: Meghallgattuk a Middlemistet , a Carbonfoolsból láttunk egy kicsit, tehát abszolút itt a színpad körüli mozgásokat láttuk. A menedzserünk itt éjszakázik, mi viszont csak egy pár órát vagyunk már. Sajnos nincs sok időnk, pedig szívesen maradnánk még.

PRAE.HU: Viszonylag sok feldolgozást játszotok, ezeket mi alapján választjátok ki? Mit tartotok a legizgalmasabb iránynak a kortárs zenében?

Dimi: Igazából az az érdekes ebben, hogy minden évben más zenét hallgatunk zenekari szinten, és mindig van valami új, ami tetszik. Például a Colorado című számot a Kolorádó Fesztiválon játszottuk először, el sem próbáltuk, hanem rögtön színpadon játszottuk, és nagyon király volt, úgyhogy eljátszottuk most is. A másikat (Mr Noah) pedig szerintem játsszuk már egy szezonja.

Jambo: A feldolgozások úgy születnek, hogy van egy alap, amit közösen meghallgatunk, utána mindenki elmondja a véleményét, tehát nincs olyan , hogy valakinek ne tetszene az a dal, amit játszunk.

Dimi: A másik pedig az, hogy fesztiválokon kicsit szabadabb játszani, ezért ide nagyon jók a feldolgozások, fontos színesíteni a koncertet. Nem csak ugyanazokat a számok mennek, mint év közben egy klubban, hanem feldolgozunk párat, hogy színesebb legyen a téma.

PRAE.HU: Egyszer azt mondtátok, hogy mostanában kevesebb klubkoncertet tudtok adni, mert már kinőttétek ezeket a helyeket, nem fér be a közönség. Fontosabbá váltak emiatt a fesztiválok?

Dimi: Ha egy zenekar elér egy szintet, akkor nem tud havonta tartani klubkoncertet, mert nem éri meg, és nem is érdemes. Ilyenkor két-három havonta van budapesti buli, és nyáron egyáltalán nincs klubkoncert, ilyenkor inkább jó sokat fesztiválozunk.

Henri: Mondjuk, ősszel jó lenne egy klubkoncertet tartani, nagyon régen léptünk föl olyan kis helyen, ahol egy szám után hatvan fok volt. Akkoriban utáltuk, hogy ez van, de amúgy nekem hiányzik egy ilyen Roham Bár méretű hely.

Sajó: Ez volt amúgy az egyik pozitívum a turnénkon.

Dimi: Most nyomtunk rengeteg vidéki koncertet, ahol kis helyeken játszottunk, és ennek is meg van a maga feelingje.

PRAE.HU: Beszéltetek arról is, hogy most nem akartok olyan gyorsan új albumot kiadni, viszont már egyre több új számot hallhatunk a koncerteken. Ezek megejelennek single-ként, vagy “megvárjátok” vele az albumot?

Fotó: Balogh Berta

Henri: Lehet, hogy a nyár végére kidobunk valamit, de ez nem biztos. Vannak új számok, amiket próbálgatunk már a koncerteken is, mindig dolgozunk valamin. Viszont a tavalyi lemez hatalmas rohanás és pánikroham volt a határidők és a lefoglalt lemezbemutatókoncert-időpont miatt – most nem akarjuk így elsietni a dolgokat.

PRAE.HU: Úgy tudom, hogy lesz egy észak-európai turnétok. Tudtok erről mondani valamit?

Henri: Egy hét Észak-Európa. Meg fogunk halni a buszban, de megyünk. Az egész alapja egy csereprogram a Bánkitó és egy észt fesztivál között.

Dimi: Lengyelország, Észtország, Lettország... Az egész vagy négy, vagy hét napos lesz. 

A Fran Palermo Facebook-oldala: https://www.facebook.com/franpalermomusic/

Fotó: Balogh Berta

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Franciska --


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés