bezár
 

art&design

2012. 02. 27.
A sebesült Görgei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Súlyos koponyasérüléssel harcolta végig a szabadságharc utolsó napjait Görgei Artúr: egy gránát szilánkjai szakították fel koponyacsontját a komáromi csatában. A súlyos sérülés körülményeit dolgozza fel a szegedi Móra Ferenc Múzeum új időszaki kiállítása, melyen koponyafúrókat és Görgei halotti maszkját is bemutatják. A sebesült Görgei című tárlatot február 29-én, szerdán 16 óra 30 perckor nyitják meg.
Haynau csapatai 1849. július 2-án támadták meg a komáromi sánctábort. Ebben a csatában szenvedett komoly fejsérülést Görgei tábornok. Egy felette felrobbanó gránát szilánkjai 12-15 cm hosszan szakították fel koponyacsontját, mindössze 1-2 milliméteren múlt, hogy agya nem sérült meg. A sebesülést a komáromi erődben megműtötték, az eset utáni 9. napon pedig Görgei 25 ezer honvéd élén hagyta el Komáromot.

A szabadságharc idején a steril műtétvezetés még nem volt elterjedt, a fejsérüléseket több évezredes hagyományok szerint gyógyították: nem ritkán alkalmaztak koponyalékelést különféle koponyafúró készletek segítségével. A szegényes higiéniás viszonyok miatt Görgei sebe elfertőződött, így újra fel kellett nyitni, azonban a tábornok a sérülés ellenére is tökéletesen el tudta látni hadvezéri feladatait.

A sebesült Görgei című kiállítás orvostörténeti és történettudományi szempontból dolgozza fel a sérülés körülményeit. Bemutatják Kossuth és Görgei levelezését, illetve koponyasebészettel foglalkozó korabeli szövegeket és orvosi eszközöket is: az érdeklődők láthatnak koponyafúrókat, szúrcsapot és hadorvosi sebészkészletet is. Emellett láthatóak a tábornok fegyverei és személyes tárgyai, fotói és halotti maszkja. A tárlat az elmúlt 150 év tankönyvei segítségével követi nyomon, hogyan változott Görgei alakja és megítélése az oktatásban.
nyomtat

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés