bezár
 

zene

2015. 11. 30.
Orosz Kultúra Napjai: gálakoncert
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A moszkvai Bolsoj és szentpétervári Mariinszkij Színház operatársulatainak világhírű szólistái adnak gálakoncertet a Zeneakadémia nagytermében hétfőn az Orosz Kultúra Napjai Magyarországon rendezvénysorozat részeként.

A műsorban az operairodalom gyöngyszemei hallhatóak, Mozart, Csajkovszkij, Verdi, Donizetti, Puccini, Bizet műveiből csendülnek fel áriák. A MÁV Szimfonikusokat Alim Sah vezényli - hangzott el az esemény hétfői sajtótájékoztatóján.
    

Alim Sah karmester, aki másodszor lép fel a Zeneakadémián, elmondta: a koncerten Albina Sagimuratova szoprán és Irina Makarova mezzoszoprán, a Bolsoj művészei, valamint Dmitrij Voropajev tenor és Roman Burdenko bariton, a szentpétervári Mariinszkij Színház szólistái lépnek fel. Mint mondta, a gálakoncert a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern és a Tvel cég támogatásával jön létre.
    

Valerij Platonov, az Orosz Kulturális Központ igazgatója kiemelte: az oroszországi kulturális élet jelen van Magyarországon, Magyarország színpadain rendszeresen lépnek fel neves oroszországi művészek. Az Orosz Kulturális Központ igyekszik hozzájárulni ahhoz, hogy ezeket a kulturális és zenei kapcsolatokat minél szorosabbra fűzzük - mondta, hozzátéve, hogy a következő tíz napban az Orosz Kulturális Központban három koncertet rendeznek, amelyeken nemcsak oroszországi, hanem magyarországi művészek is fellépnek.
    

Sümegi Eszter operaénekes is az orosz és magyar művészek közötti szoros kapcsolatokról beszélt. "Sok helyen jártam a világban, mindig, minden produkcióban találkoztam rendkívül felkészült orosz kollégákkal" - mondta, felidézve a közös munkát Fokanov Anatolij operaénekessel és Jurij Szimonov karmesterrel is. Az orosz muzsika, az orosz művészet nagyon sokat adott a világnak - jegyezte meg.
    

Irina Makarova, Oroszország érdemes művésze arról beszélt, hogy első alkalommal jár Magyarországon, és Budapest mély benyomást tett rá, elsősorban építészetével.
    

Az MTI-nek elmondta: a koncert műsora alaposan átgondolt, erre az alkalomra készült összeállítás, a műsor vezérfonala a szeretet. Az esten Camille Saint-Saëns Sámson és Delila című művéből Delila második felvonásbeli áriáját adja elő, amelyet átitat a szeretet. Ugyan talán kevésbé ismert, mint a másik kettő, de technikai szempontból nehezebb, ezért választotta - tette hozzá.
    

Elmondta: Verdi Don Carlos című művéből Eboli áriáját, Bizet Carmen című operájából pedig a Habanerát énekli, amelynek előadására kifejezetten kérték, mivel Magyarországon nagyon szereti a közönség. Hozzátette: F. Cilea Adriana Lecouvreur című operájából de Bouillon hercegné áriáját is előadja. Elmondta: egy gondolatmenetre fűzhetőek fel a művek, az egyikből következik a másik.
    

Kiemelte: az a hír járja, hogy a Zeneakadémia akusztikája csodálatos, az egyik legjobb színpada Európának, ezért nagy várakozással tekint az esti fellépés elé.
    

Elmondta: csak pár napig tartózkodik Magyarországon, kedden hazatér, Moszkvában lesz fellépése, majd a szülővárosában, Voronyezsben indított saját zenei fesztiváljával kapcsolatos munka várja.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés