bezár
 

film

2009. 04. 10.
"ÍZLÉS DOLGA" A Nisi Masa kisfilmpályázata
“Élelem és kultúra” témájában várják a kisfilmmel pályázókat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az elmúlt években filmek sora született az “élelmezés” témakörében. Közülük sok foglalkozott az étel és az ökológia (Biutiful Cauntri), a globalizáció (We Feed The World) kapcsolatával. Mások a vásárlás (The Gleaners and IT), a főzés (Pranzo di Ferragosto) modern formáiról szóltak, és persze az evésről magáról (Super Size Me). Más filmkészítők a termelés módjára összpontosítottak (Darwin’s Nightmare). De olyan filmek is akadtak, amik egyszerűen a helyes táplálkozás mellett törtek pálcát.
Egy ideje a NISI MASA egy „Kaja-projektben” gondolkodik, és most eljött az ideje, hogy ötleteinket meg is valósítsuk.

2009 május 15-ig elküldhetitek rövidfilmjeiteket “Kultúra és élelem” témában. Ha filmed kiválasztásra kerül, meghívunk egy különleges eseményre, a Lago Film Fest-re, Olaszországba, ahol bemutathatod filmed más feature-length (40-90 perces) dokumentumfilmek és játékfilemek mellett, 2009 júliusában.
Az öt napos fesztivál alatt a vetítéseket és vitákat különleges ételek kísérik. Végül egy könyv és egy DVD is megjelenik majd az eseményről, amikből osztunk is szét példányokat, és a filmeket a későbbiekben a NISI MANA tagszervezetei vetítik majd Európa más helyein.
A projekt hivatalos weboldala (www.matteroftaste.eu) március elsejétől elérhető: itt megtalálhatóak inspiráló-kedvcsináló cikkek, linkek „étel és kultúra” témájú filmekről és könyvekről, interjúk szakértőkkel, és még több részlet az eseménykalendáriumban. Valamint lesz egy felület a közönség részére, ahol megtekinthetik és kommentelhetik is a bemutatott filmeket.

Jó étvágyat kiván a Nisi Masa!


NISI MASA (European office)
10, rue de l’Echiquier
75010 Paris - France
E-mail: europe@nisimasa.com
Weboldal: www.nisimasa.com
Tel + 33 (0)1 53 34 62 78
További információk és kapcsolat:
Jude Lister & Nina Henke: foodfilms@nisimasa.com


FILMPÁLYÁZAT:

Amit keresünk:

Eredeti, kreatív európai rövidefilmeket „Kultúra és élelem” témakörben, és egy főkategóriával kapcsolatosan a három közül (lásd alább)

Maximum hosszúság: 12 perc.

Nyelv: Bármilyen, de a fangol felirattal kell ellátni.

Beadási határidő: 2009. május 15.

Hogyan nyújts be egy filmet:

Feltöltheted a Daazo weboldalára, „FOOD FILM” kategóriába. Emellett küldj egy DVD-t is a filmeddel a NISI MASA európai irodájának, ráírva a filmed pontos címét, a rendező nevét, és a kapcsolattartási címet!

20 kiválasztott filmkészítő meglátogathatja a Lago Film Fest-et Észak-Olaszországban, 2009 július 24-31-ig, hogy bemutassák és megvitathassák filmjeiket, és hogy részt vegyenek az öt napos filmvetítési és gasztronómiai eseményen. Az utolsó napon kihirdetjük, hogy melyik is lett a legjobb „food film”!

Minden filmkészítőnek lehetősége lesz bemutatni filmjét egy másik európai városban is. (A próbavetítések június végén és július elején lesznek). Ezenkívül minden film helyet kap egy nem kereskedelmi válogatás DVD-n.

KATEGÓRIÁK:

1. "Ízlés dolga" (’Matter Of Taste’)

Ebben a kategóriában azokra az attitűdökre és értékekre vagyunk kiváncsiak, amiket az étellel szemben tanusítunk. Ahogyan eszünk, az rávilágíthat egy ránk jellemző kultúra vagy filozófia kifejeződésére, magában foglalva viszonyuzlásunkat országunkhoz és közösségeinkhez. Manapság a kulturális sokszínűséget és az étkezési szokásokat sokszor ütköztetjük egymással. Van még azonban egy igazán újkeletű paradoxon: egyre inkább eltávolodunk az étel eredetétől, mégis a főzés művészete nagyobb reklámot kap napjainkban, mint eddig bármikor.

Példa: A bevándorlás új konyhát hoz / visz Európába.


2. ’Asztali szokások’ (’Table Manners’)

Ez a kategória azokkal a körülményekkel foglalkozik amelyek között eszünk, valamint hogy honnan szerezzük be az élelmet, és mennyire egészséges az. Egyedül szoktunk-e enni a TV előtt, vagy barátokkal, családdal? Munkába is hideg élelmet viszünk, és még vacsorára sem mindig van elég időnk, hogy rendes ételt főzzünk. A fogyasztónak mindig van választása: vagy pénzt spórol, vagy többet költ, de tudja, hogy az étel, amit az asztalára tesz honann ered. És mi a hatása a megevett ételnek az égészségünkre? Úgy tűnik, sok betegségnek, mint pélául a cukorbetegségnek és az elhízásnak lehet oka a helytelen táplálkozás.

Példa: Egy családi ebéd portréja

3. ’A bőség földjei’ (’Lands of Planty’)

Mik a globalizáció hatásai az élelmiszer termesztésre, és mik a környezetre és az emberre? Ez a kategórai a nagy multinacionális cégek és a nagyüzemi gazdálkodás hatásaival foglalkozik. A politika és az élelmiszer között is valós kapcsolat van. Vegyük például a paradicsomtermesztést Spanyolországban: a szüret jobbjára illegális munkavállalókkal történik, a termést kamionokkal szállítják az északi országokba. Végül ott áll a kérdés az élelmiszer jövőjéről: egyre inkább mesterségesen előállítottá lesz-e, vagy újra tradícionális és organikus?
Példa: Kirándulás a helyi élelmiszerüzembe.

A SZERVEZET:

A NISI MASA egy európai hálózat amely több száz fiatal filmrajongót fog össze 19 országból. A NISI MASA-t különböző profilú nemzeti szervezetek alkotják, amelyek szintén fiatal európaiakból állnak, akiknek közös szenvedélyük: a mozi.

Céljai:

• Új tehetséges filmesek felfedezése és bemutatása
• Az európai tudatosság előremozdítása filmes eszközökkel
• Kultúrák közötti filmes projektek fejlesztése
• Egy együttműködési és kommunikációs színtér létrehozása fiatal európai filmesek számára

Főbb tevékenységei:

A NISI MASA egész évben szervez különböző eseményeket Európa szerte, amely filmőrültek és tehetségek százait vonzza: forgatókönyvíró és rendezői műhelyek, szemináriumok, filmvetítések stb.
A NISI MASA emellett rövidfilm válogatás DVD-ket, könyveket is kiad tevékenysége eredményeként. Havonta megjelenő újságunk a NISIMAZINE, emellett a filmfesztiválok ideje alatt naponta jelentkezünk kiadványunkkal.
Még több (angol nyelvű) információ talalható weboldalainkon:


nis & ma



Együttműködő partnerek:

daaz


lag

eur


nyomtat

Szerzők

-- Mezei Chris --


További írások a rovatból

Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

irodalom

Áfra János volt a Költőim sorozat áprilisi vendége
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés