bezár
 

film

2018. 02. 22.
Bikácsy 75
Egy grandiózus életmű ünneplése
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Bikácsy Gergely filmesztéta 75. születésnapja alkalmából egy kivételes koncepciójú évfordulós kötetet adott ki hazánk egyetlen filmes témájú szakkönyvekre specializálódott könyvkiadója, a Francia Új Hullám Kiadó.

A megszokottól eltérően ebben a könyvben a barátok, szakmabéli jó ismerősök laudációját nem a kötetben való publikálásra felkért különböző szerzők változatos témájú cikkei követik. A Bikácsy-könyv rendhagyó módon afféle életmű-gyűjtemény, benne a kerek évfordulót ünneplő, jeles filmesztéta legfontosabb esszéivel, elemzéseivel.

Bikácsy 75

Bikácsy mai napig egyetemi kurzusok segédanyagaként számontartott, könyvtárak és antikváriumok örök slágercikkeként ismert Bolond Pierrot moziba megy című könyvét immár több hallgató-generáció építette bele tanulmányaiba, erre az alapműre reflektál most a születésnapi kötet Bolond Pierrot különös kalandja I. címe. A modern francia filmek iránt érdeklődők számára ikonikussá vált Godard-hős most tehát nem más, mint maga Bikácsy, az elkötelezett mozirajongó. Aki nem csupán kiváló elemző és kritikai érzékkel felvértezett, esztétikai kérdésekben kompromisszumot nem ismerő publicistaként áll előttünk a tévedhetetlen és kíméletlen, nagybetűs Kritikus attitűdjével, hanem szenvedéllyel és lelkesülten rajongó „mozibolondként” is. Bikácsy elkötelezettsége a modern film iránt lehengerlő, megismerésvágya kiapadhatatlan – még akkor is, ha saját elmondása szerint a modern film nagy korszakából, az ötvenes-hatvanas évek idejéről és a hetvenes évek első feléből lényegében mindent látott, amit érdemes volt. A vetítőterem sűrű látogatása mellett pedig a tollat is legalább ilyen lelkesen forgatta mindig, ennek köszönhetően elképesztő méretű és minőségű, gazdag és invenciózus életművet halmozott fel az elmúlt évtizedekben. Nem meglepő hát a kötetet szerkesztőként gondozó Pentelényi László, valamint a vezető szakmai lektor, Bárdos Judit ötlete, miszerint a jubileumi könyv apropóján kezdjék el feldolgozni ezt az életművet. A korábban megjelent írásokat jelentős filológiai munkával összegyűjtötték, majd a kötet sajátos szerkesztési elvének megfelelően elrendezték, összedolgozták.

Bikácsy 75

Eképpen vált a Bolond Pierrot különös kalandja a legfontosabb – és Bikácsy számára alighanem legkedvesebb – modern rendezők portréinak sorozatává. A struktúrát tehát a rendezők adják, néhány kiemelt filmen keresztül hol átfogó képet kapunk az egyes alkotói életműről, hol valódi elemző mélyfúrást végzünk a szerző vezetésével. Ennek a szerkesztési eljárásnak a következtében ugyanakkor elkerülhetetlen bizonyos mértékű redundancia, amelyet a szerkesztők tudatosan vállalnak: a korábban, eltérő időben, különböző helyeken megjelent cikkek, írások bizonyos pontokon fedésben lehetnek egymással, hiszen a megállapítások adott szerző adott művével kapcsolatban mind ugyanazon gondolati tőről fakadnak.

Bikácsy 75

Fotó: Szilágyi Lenke

A Jacques Rivette emlékének ajánlott kötet rendezőportrékká szerkesztett szövegei nem csupán érdekesek, hanem felettébb hasznosak a filmművészet nagyjairól tájékozódni vágyóknak, minthogy képesek átadni egy átfogó és egységes képet egy-egy alkotóról, a filmeket illető elemzések pedig sokszor röpke voltuk ellenére is lényeglátók és koherensek. A könyv igazi hatása mégis abban rejlik, ha elmerülünk Bikácsy sajátos világában, engedjük, hogy az ő vezetésével másként tekintsünk a filmekre, átadjuk magunkat az ő megközelítéseinek, az olykor váratlan nézőpontoknak, a megfelelő részletek megvilágító erejű kiemelésének. E gondolkodói attitűd miatt a Bolond Pierrot-könyv több, mint holmi papírízű, iskolás elemzéskötet, ugyanakkor olvasmányosabb és közérthetőbb, mint egy akadémiai értekezés. Egy nagy tudású, kiérlelt gondolkodású kritikus-esztéta életművének koronájával van dolgunk. A most megjelent kötet pedig csupán a sorozat nyitódarabja, már előkészületben van a Bolond Pierrot különös kalandjának folytatása is.

 

A képeket köszönjük a Francia Új Hullám Kiadónak.

A borítóképet Pentelényi Pál készítette.

A főoldalon látható képet Andócs Andrea készítette.

 

Bikácsy Gergely: Bolond Pierrot különös kalandja I.

Töredékek Bikácsy Gergely (szubjektív) filmtörténetéből Robert Bressontól Jean-Luc Godard-ig

Francia Új Hullám Filmművészeti Szakkönyvtár és Könyvkiadó, Budapest, 2017

380 oldal 

ISBN: 978-963-89122-4-4

(Sorozatszerkesztő: Pentelényi László)

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Dombai Dóra --

Dombai Dóra az ELTE BTK magyar nyelv és irodalom, valamint filmtudomány és esztétika szakán végzett. Rendszeresen publikál filmkritikákat, társadalmi témájú esszéket, alapítója a kortárs magyar divatot szemléző Sikk Projekt portálnak, illetve a gasztronómiai és belföldi turisztikai témákkal foglalkozó Kalandjárónak. Érdeklődési területe a feminista kritika, a narratológia és a rituális művészetek.


További írások a rovatból

Gondolatok a 18. Verzió nemzetközi versenyprogramjának filmjeiről
Tiszeker Dániel: Nagykarácsony
Demian József: Éjjeli őrjárat

Más művészeti ágakról

színház

Száz év, egy dráma Száz év, egy dráma
Páros interjú Rák Katival és Czető Bernát Lászlóval
irodalom

A kígyó nyelve A kígyó nyelve
Helyzetjel
gyerek

Vidéki James Bond szeretetlukakkkal Vidéki James Bond szeretetlukakkkal
Interjú Adamik Zsolttal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés