bezár
 

art&design

2018. 05. 18.
Az az izgalmas, ami nem gyanús – a háttér ünnepe
Hartay Csaba kiállítást megnyitó szövege Bach Máté képei elé
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A város vonalai, élei, elrendeződései. A fény mindig a városban lakik, ennek a fénynek van hangja, hangsúlya. Emelkedett és fenntartható fény ez. És a megvilágítások mögötti csukott ajtókat ki lehet tárni. Neki van bátorsága hozzá. A szürke itt nem belesimulás, hanem kidomborodó dűne, hogy megmutassa úgy a valóságot, ahogy mi magunk mögött hagyjuk ezeket az elemeket és illeszkedéseket.

Mi csak pislogunk álmosan, ő meg ébren tartja annak „a valakinek” a vigyázó szemét. Ezek a képek eddig is megvoltak, ott hevertek valahol az eldobott vonaljegyek, horpadt kefires dobozok és elszakadt karszalagok között. Bach Máté ki tudja emelni az elszórás közül a piszkos gyémántot. De itt nincs elvesztés sem, ami nekünk az, az neki a „megvilágított háttér” ünnepe. A hétköznapok ajándékok, csak mi ki sem bontjuk ezeket a csomagokat. A háttérben formálódik a mi életünk, ott is van fény, csak annyira őrláng-hallgatásba burkolózunk, hogy a magunk mögött hagyott ragyogást hajlamosak vagyunk kisemmizni.

Miféle életek ezek, milyen arculata van az idegenségnek, hogy mégis ennyire közel hozza valakinek a nemköszönését? Zárt szájak és visszatartott sóhajok alagútjai ezek. Egy város dobozai beszélnek nekünk egyazon hangszínen és rezgésszámmal. Mégis figyelünk.

És ami még megkerülhetetlen, az a várakozás, az emberi pazarlás netovábbja: időherdálás. Ő ebben is megsejti azt a rést, ahol besurran és tudósít. A közöny redői közt is van vidámság és mámor. Minden lélegzetvétel alatt légtömegek várakoznak. Exponálni kell a váratlanságot. Az az izgalmas, ami nem gyanús. Egy nagyváros madarai szállnak itt bele a látóterünkbe. Csupa szellőzködő galamb, csupa leszállás és megérkezés. Nézem ezeket a képeket, és egy város pislákol bennem. Árnyékok mutatói jelzik, hogy nem késtünk le semmit, itt az idő, itt hajlik a tér és a fény. Kapás van a legszárazabb betontemetők között is.

HIRDETÉS

banner

 

Fénypecázás

Megnyitó: 2018. 05. 17. 17:30 

A kiállítást Horváth Töreki Gergely színművész nyitotta meg Hartay Csaba szövegének felolvasásával.

Helyszín: Cultiris Galéria Örkény István könyvesbolt (1137 Budapest, Szent István krt. 26.)

A tárlat 2018. június 23-ig tekinthető meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Hartay Csaba --


További írások a rovatból

art&design

Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos
Válaszok arra, hogy miért, hogyan, illetve hova tovább?
art&design

Művészek a járvány idején#1 Művészek a járvány idején#1
Interjú Szegedi Katalinnal a kialakult helyzetről, otthonmaradásról és tervezett munkákról
art&design

Színlelt archeológia Színlelt archeológia
Daniel Arsham munkássága
art&design

Otthonuk a Bábszínház Otthonuk a Bábszínház
Tiltottak menedéke: Művészek az Állami Bábszínház műhelyében

Más művészeti ágakról

Kamaszlélektan szépirodalmi köntösben
Gyermekkönyv-illusztráció kiállítás online a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria oldalán
The Lazys: Tropical Hazards (2018)
színház

Ordító sokaság Ordító sokaság
Színház a karanténból: Jane Eyre színházban és neten 2 in 1


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés