bezár
 

zene

2018. 06. 03.
Amikor a zene levegőhöz juttat
Mozdulj oxigénnel!
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Amikor a zene levegőhöz juttat Asztmás voltam, vagyok. Elhanyagoltam eddig, de szerencsés vagyok, hogy ide sodort az élet és velük zenélhettem most, ezáltal közelebb kerülhettem a magam megismeréséhez is. Természetesen ilyen-olyan nem professzionális kórusok, énekesek, együttesek, színészek, tanítványok voltak már az életemben, és bár türelmes pedagógus vagyok, az ehhez hasonló kapcsolódások ritkán fordulnak elő.

Mivel abba a ritka csoportba tartozunk énektanár kollégáimmal mind a négyen (Ambrus Orsolya, Denk Viktória, Gradsach Zoltán), akik az örömzenélés hívei, ezért a motiválás nem egy mesterséges pedagógiai tevékenység számunkra. A felkészülésben voltak sikerült és csüggedt pillanatok, ez természetes. Hullámzik a sikerélmény és a kudarc. Sokaknak rejtve marad, hogy a zene valóban gyógyít. Kinél tartósan, kinél csak percekre, de az eredmény garantált. Örülök, hogy zenészként ilyen helyekre, és emberek közé jutok el. Erre biztosan nem gondoltam, mikor ezt a pályát elkezdtem, hogy tényleg ennyire aktív és eleven hatása lesz az életem minden szegmensére. Ez ritka, és hálás vagyok érte.

Klasszikus kedvencek 2018.

Magyarországon a népesség csaknem 25 százalékánál fordul elő légúti allergiás megbetegedés, az asztmás és COPD-s betegek száma pedig közel 1 millióra tehető. Többlépcsős, nagyszabású kampányt indított „Mozdulj Oxigénnel” elnevezéssel a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet hátterével létrehozott Légzéssel a Lélekért Alapítvány, hogy felhívják a figyelmet a súlyos légúti betegségekre a betegek mobilitásának lehetőségeire, a megelőzés és a terápiás együttműködés kiemelkedően fontos szerepére. A kampányhoz kisfilm készült Magyarország legkülönlegesebb kórusáról, mely bemutatja hogyan készült fel első nagy fellépésére.

Művészettel a gyógyulásért

A Mozdulj Oxigénnel Kórus negyven főből áll, és olyan légzési nehézségekkel küzdő betegek alkotják, akik gyógyszeres kezelés, oxigén és gyógyászati segédeszközök használata mellett, a nehézlégzést mindennapjaikban élik át. Sokan közülük a tartós otthoni oxigénkezelésre szorulnak, számukra a mobilitás kérdése sokszor probléma, a megfelelő eszköz és tájékoztatás hiányában. Segítségemmel tanulta be a kórus a dalokat, énekművész-tanárokkal (Ambrus Orsolya, Denk Viktória, Gradsach Zoltán) sajátítottak el különböző hangképzési technikákat, és megtanulták hogyan lélegezzenek éneklés közben. 2018. április 13-án Gondoskodás szenvedéllyel névvel szakmai napon léptünk fel először. A kisfilm csúcspontja a fellépés bemutatása, ahol a kórustagok szívvel-lélekkel énekelték el a dalokat, sokan oxigénpalackjuk mellett.

nyomtat

További írások a rovatból

Sziget Fesztivál, 2018., augusztus 8-9.
Szubjektív, beszámoló, Bánkitó ’28

Más művészeti ágakról

film

Országszerte népszerűsítik Szász Attila legújabb filmjét Országszerte népszerűsítik Szász Attila legújabb filmjét
Premier előtti közönségtalálkozókon vesz részt az Apró Mesék alkotócsapata
69. Berlinale, 2019. február 7-17.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés