bezár
 

zene

2018. 06. 03.
Amikor a zene levegőhöz juttat
Mozdulj oxigénnel!
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Amikor a zene levegőhöz juttat Asztmás voltam, vagyok. Elhanyagoltam eddig, de szerencsés vagyok, hogy ide sodort az élet és velük zenélhettem most, ezáltal közelebb kerülhettem a magam megismeréséhez is. Természetesen ilyen-olyan nem professzionális kórusok, énekesek, együttesek, színészek, tanítványok voltak már az életemben, és bár türelmes pedagógus vagyok, az ehhez hasonló kapcsolódások ritkán fordulnak elő.

Mivel abba a ritka csoportba tartozunk énektanár kollégáimmal mind a négyen (Ambrus Orsolya, Denk Viktória, Gradsach Zoltán), akik az örömzenélés hívei, ezért a motiválás nem egy mesterséges pedagógiai tevékenység számunkra. A felkészülésben voltak sikerült és csüggedt pillanatok, ez természetes. Hullámzik a sikerélmény és a kudarc. Sokaknak rejtve marad, hogy a zene valóban gyógyít. Kinél tartósan, kinél csak percekre, de az eredmény garantált. Örülök, hogy zenészként ilyen helyekre, és emberek közé jutok el. Erre biztosan nem gondoltam, mikor ezt a pályát elkezdtem, hogy tényleg ennyire aktív és eleven hatása lesz az életem minden szegmensére. Ez ritka, és hálás vagyok érte.

Magyarországon a népesség csaknem 25 százalékánál fordul elő légúti allergiás megbetegedés, az asztmás és COPD-s betegek száma pedig közel 1 millióra tehető. Többlépcsős, nagyszabású kampányt indított „Mozdulj Oxigénnel” elnevezéssel a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet hátterével létrehozott Légzéssel a Lélekért Alapítvány, hogy felhívják a figyelmet a súlyos légúti betegségekre a betegek mobilitásának lehetőségeire, a megelőzés és a terápiás együttműködés kiemelkedően fontos szerepére. A kampányhoz kisfilm készült Magyarország legkülönlegesebb kórusáról, mely bemutatja hogyan készült fel első nagy fellépésére.

Művészettel a gyógyulásért

A Mozdulj Oxigénnel Kórus negyven főből áll, és olyan légzési nehézségekkel küzdő betegek alkotják, akik gyógyszeres kezelés, oxigén és gyógyászati segédeszközök használata mellett, a nehézlégzést mindennapjaikban élik át. Sokan közülük a tartós otthoni oxigénkezelésre szorulnak, számukra a mobilitás kérdése sokszor probléma, a megfelelő eszköz és tájékoztatás hiányában. Segítségemmel tanulta be a kórus a dalokat, énekművész-tanárokkal (Ambrus Orsolya, Denk Viktória, Gradsach Zoltán) sajátítottak el különböző hangképzési technikákat, és megtanulták hogyan lélegezzenek éneklés közben. 2018. április 13-án Gondoskodás szenvedéllyel névvel szakmai napon léptünk fel először. A kisfilm csúcspontja a fellépés bemutatása, ahol a kórustagok szívvel-lélekkel énekelték el a dalokat, sokan oxigénpalackjuk mellett.

nyomtat

Szerzők

-- Philipp György --


További írások a rovatból

Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban
zene

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében
Recenzió Ábrahám Márta: Chaconne-kézikönyvéről

Más művészeti ágakról

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés