bezár
 

zene

2018. 06. 03.
Amikor a zene levegőhöz juttat
Mozdulj oxigénnel!
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Amikor a zene levegőhöz juttat Asztmás voltam, vagyok. Elhanyagoltam eddig, de szerencsés vagyok, hogy ide sodort az élet és velük zenélhettem most, ezáltal közelebb kerülhettem a magam megismeréséhez is. Természetesen ilyen-olyan nem professzionális kórusok, énekesek, együttesek, színészek, tanítványok voltak már az életemben, és bár türelmes pedagógus vagyok, az ehhez hasonló kapcsolódások ritkán fordulnak elő.

Mivel abba a ritka csoportba tartozunk énektanár kollégáimmal mind a négyen (Ambrus Orsolya, Denk Viktória, Gradsach Zoltán), akik az örömzenélés hívei, ezért a motiválás nem egy mesterséges pedagógiai tevékenység számunkra. A felkészülésben voltak sikerült és csüggedt pillanatok, ez természetes. Hullámzik a sikerélmény és a kudarc. Sokaknak rejtve marad, hogy a zene valóban gyógyít. Kinél tartósan, kinél csak percekre, de az eredmény garantált. Örülök, hogy zenészként ilyen helyekre, és emberek közé jutok el. Erre biztosan nem gondoltam, mikor ezt a pályát elkezdtem, hogy tényleg ennyire aktív és eleven hatása lesz az életem minden szegmensére. Ez ritka, és hálás vagyok érte.

Magyarországon a népesség csaknem 25 százalékánál fordul elő légúti allergiás megbetegedés, az asztmás és COPD-s betegek száma pedig közel 1 millióra tehető. Többlépcsős, nagyszabású kampányt indított „Mozdulj Oxigénnel” elnevezéssel a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet hátterével létrehozott Légzéssel a Lélekért Alapítvány, hogy felhívják a figyelmet a súlyos légúti betegségekre a betegek mobilitásának lehetőségeire, a megelőzés és a terápiás együttműködés kiemelkedően fontos szerepére. A kampányhoz kisfilm készült Magyarország legkülönlegesebb kórusáról, mely bemutatja hogyan készült fel első nagy fellépésére.

Művészettel a gyógyulásért

A Mozdulj Oxigénnel Kórus negyven főből áll, és olyan légzési nehézségekkel küzdő betegek alkotják, akik gyógyszeres kezelés, oxigén és gyógyászati segédeszközök használata mellett, a nehézlégzést mindennapjaikban élik át. Sokan közülük a tartós otthoni oxigénkezelésre szorulnak, számukra a mobilitás kérdése sokszor probléma, a megfelelő eszköz és tájékoztatás hiányában. Segítségemmel tanulta be a kórus a dalokat, énekművész-tanárokkal (Ambrus Orsolya, Denk Viktória, Gradsach Zoltán) sajátítottak el különböző hangképzési technikákat, és megtanulták hogyan lélegezzenek éneklés közben. 2018. április 13-án Gondoskodás szenvedéllyel névvel szakmai napon léptünk fel először. A kisfilm csúcspontja a fellépés bemutatása, ahol a kórustagok szívvel-lélekkel énekelték el a dalokat, sokan oxigénpalackjuk mellett.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Philipp György --


További írások a rovatból

zene

Egy üres szoba megtöltése Egy üres szoba megtöltése
Magánbeszélgetés Király Ernő avantgárd zeneszerzővel* (születésének 102ik, halálának 14ik évében)
Az Ivan and the Parazol: Mást vártam című daláról
Születésének századik évfordulójára

Más művészeti ágakról

irodalom

Önmaga számára elégséges Önmaga számára elégséges
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 3. nap
irodalom

Értékelés, felolvasás, lazulás Értékelés, felolvasás, lazulás
SZÍN Szépírónők Évadzáró Buli
gyerek

Hová tűnt Lebegényi Lebéd repülője?
Új, családi Pagony kalandséta indult a kuflikkal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés