bezár
 

gyerek

2008. 04. 01.
Balázs Imre József válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Balázs Imre József válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére "szplínesebb kedvemben inkább Lázár Ervint vettem elő"

1.) Volt-e kedvenc meséje gyerekkorában? Mi volt az? Miért volt az?

Egy lemezről hallgattuk gyakran A deákból lett király című mesét. Igazából a mesemondó hanglejtésére emlékszem, ahogy azt mondja, a sárkány "mérgében kihasadt, s így elpusztult". Ez tetszett.

2.) Emlékszik-e első önálló olvasmányélményére?

Képeskönyvekre emlékszem: A vakond nadrágja, A világ leggazdagabb verebe, effélék. Aztán jöttek a népmesék, sok képregény (Pif, Rahan - franciául: a bátyám fordította nekem őket) majd a Csilicsali Csalavári Csalavér, állatos könyvek különböző hangfekvésben: Jack London, Fekete István, Gerald Durrell meg egy, amit most ez a kérdés hozott fel az elmerült emlékek közül: Emilijan Sztanev nevű bolgár író Kormoska című könyve.

3.) Mi volt gyermekkora kedvenc könyve, regénye?

A Micimackót sokszor olvastam (és olvasták nekem) kisgyerekkoromban, a Vackor-könyveket is… Utána a "fiús" könyvek villannak be mint erős élmény: Winnetou, A rejtelmes sziget (Verne), a Jelky András kalandjai (Hevesi Lajos), Barlang a szigeten (Bodó Géza). Utóbbi kettőnek jellemző módon csak a címére emlékeztem, a szerzőknek most néztem utána a Google-ban.

4.) Nyújtott-e Önnek maradandó élményt valamely könyvillusztráció?

Wilhelm Busch Max és Mórica például. Általában jobban szerettem a klasszicizálóbb illusztrációkat (az eredeti Verne-kiadások metszeteit pl. - a tipikus kisgyerekarc pedig számomra mindig Reich Károly rajzaié lesz), később szerettem meg az olyan képvilágot, mint amilyen mondjuk a Réber Lászlóé a Lázár Ervin-könyvekben vagy a Leacock-novelláskötetben.

5.) Körülbelül hány mondókát, gyerekverset vagy gyerekversként számon tartott verset tud kívülről?

Most biztosan több kötetnyit: a nagyobbik lányom három éves, szereti hallgatni őket.

6.) Nyúlt-e vissza felnőtt fejjel gyerekkori olvasmányélményhez az élet fontos pillanataiban? Most van-e kedvenc meséje?

A Micimackóban szinte mindenre van megfelelő szöveghely. Szplínesebb kedvemben inkább Lázár Ervint vettem elő néhányszor. Ha nevetni van kedvem, Bajor Andor vagy Kertész Balázs könyvei esetében biztos a hatás.

7.) Jelenleg milyen kapcsolatban áll a gyerekirodalommal?

Napi rendszerességű kapcsolatban: a két lányom igényei a képeskönyvtől a gyerekversig és mesékig terjednek… Az utóbbi két évben gyerekverseim is jelentek meg különböző irodalmi és gyereklapokban.

nyomtat

Szerzők

-- Tamás Zsuzsa --


További írások a rovatból

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
gyerek

Kertész Erzsi regényéből készült előadás a Vojtina Bábszínházban
gyerek

Az MTA Művészettörténeti Tudományos Bizottságának tiltakozása

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
A 14. Frankofón Filmnapokról
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés