bezár
 

irodalom

2018. 07. 22.
Közelebb a nyelvhez
FISZ-tábor 4. nap
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bevezetés és búcsúzás. Bevezetés a szépirodalomba: a kortárs folyóiratokról, műhelymunka Láng Zsolttal és Nádasdy Ádámmal, beszélgetés Zoltán Gáborral.

Ráérősen, a reggel tíz órás kezdés ellenére is kicsit bágyadtan vette kezdetét a FISZ-tábor utolsó napja, amit egyaránt okozhatott az eddigi információban gazdag programsorozat, illetve a sokaknak hosszúra nyúlt előző este.

Szőllőssy Balázs és Borbáth Péter

Kezdésként bevezetődtünk a szépirodalomba, Szőllőssy Balázs és Borbáth Péter segítségével, akik a földrajz ismereteinket is felfrissítve, Magyarország térképén ábrázolták a különböző folyóiratok székhelyeit. A kezdeti alacsony létszám az idő előrehaladtával fokozatosan növekedett, így a beszélgetés végére már a táborlakók nagy része tájékozódhatott arról, hogy milyen jellegű szöveget melyik folyóirathoz érdemes küldeni, hogy mennyire fontos felmérni az adott folyóirat profilját, és annak megfelelően szövegeket küldeni, továbbá, hogy milyen módon érdemes felvenni a kapcsolatot a szerkesztőkkel.

 

Az informatív beszélgetés után ezúttal Láng Zsolt prózaműhelyén vettem részt, ahol az addigi közös gyakorlatokkal végezve a résztvevők az előre elküldött írásaikat olvasták fel és beszélték meg. A foglalkozás kellemes és barátságos hangulatban telt, miközben csoportos megbeszélés során kiemelték a szövegek erősségeit, ugyanakkor rávilágítottak a gyengeségeikre és a hibáikra is.

Fotó: FISZ

Viszont a délutáni blokkra már Nádasdy Ádám műfordító műhelyére látogattam el, ahol a táborozók egy kis létszámú csoportban, nagyon aprólékos és részletekbe menő munkát folytattak, mégpedig Shakespeare 75. szonettjén dolgozva. A csoportnak el kellett készítenie a szonett nyersfordítását, amit sorról sorra összevetettek először egymás munkáival, azután az eddig megjelent fordításvariánsokkal. Shakespeare szövegén keresztül a résztvevők nemcsak a fordítás problémáit, nehézségeit érthették meg, hanem a nyelvi kifejezhetőség lehetőségeit is.

A műhelymunkák után Zoltán Gáborral Antal Nikolett folytatott egy hosszú és tartalmas beszélgetést, amelynek témája a szerző két regénye, az Orgia és a Szomszéd volt, külön kitérve a kötetek mögött rejlő kutatómunka részleteire. Az előadást mind a két könyvből egy hosszú, érzékletes és szuggesztív felolvasás keretezte, amelynek a végén jócskán merültek fel kérdések a közönségben is.

Zoltán Gábor felolvas

A nap és a FISZ-tábor utolsó programjaként bemutatkoztak a jelenlévő külföldi szerzők, illetve sor került a táborlakók szövegeinek felolvasására is, amelyek magukon hordozták a műhelymunkák hatását is. A táborban megélt tapasztalatok, és rengeteg tartalmas és inspiráló előadás és foglalkozás valószínűleg mindőnkben nyomot hagy majd...

Fotók: FISZ FB-oldal

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Dobi Frida --


További írások a rovatból

irodalom

A séf ajánlata: délvidéki románc A séf ajánlata: délvidéki románc
P. Horváth Tamás A Zsolnay című regényének pécsi bemutatója
irodalom

Jó lenne érteni egymást Jó lenne érteni egymást
Interjú Nényei Pállal Az irodalom visszavág 3. – A hit fényétől az ész világosságáig megjelenésének apropóján
irodalom

Fejnehéz éjszakák Fejnehéz éjszakák
André Aciman: Nyolc fehér éjszaka. Ford.: Rácz Judit. Athenaeum Kiadó, 2018.
irodalom

A Hazudós könyv A Hazudós könyv
Könyvbemutató

Más művészeti ágakról

A második HUBBY-est a B32-ben, június 4-én
Interjú Bazsó Adriennel színház-pedagógiáról, nyitottságról és kíváncsiságról, kezdésről és újrakezdésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés