bezár
 

irodalom

2018. 07. 22.
Közelebb a nyelvhez
FISZ-tábor 4. nap
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bevezetés és búcsúzás. Bevezetés a szépirodalomba: a kortárs folyóiratokról, műhelymunka Láng Zsolttal és Nádasdy Ádámmal, beszélgetés Zoltán Gáborral.

Ráérősen, a reggel tíz órás kezdés ellenére is kicsit bágyadtan vette kezdetét a FISZ-tábor utolsó napja, amit egyaránt okozhatott az eddigi információban gazdag programsorozat, illetve a sokaknak hosszúra nyúlt előző este.

Szőllőssy Balázs és Borbáth Péter

Kezdésként bevezetődtünk a szépirodalomba, Szőllőssy Balázs és Borbáth Péter segítségével, akik a földrajz ismereteinket is felfrissítve, Magyarország térképén ábrázolták a különböző folyóiratok székhelyeit. A kezdeti alacsony létszám az idő előrehaladtával fokozatosan növekedett, így a beszélgetés végére már a táborlakók nagy része tájékozódhatott arról, hogy milyen jellegű szöveget melyik folyóirathoz érdemes küldeni, hogy mennyire fontos felmérni az adott folyóirat profilját, és annak megfelelően szövegeket küldeni, továbbá, hogy milyen módon érdemes felvenni a kapcsolatot a szerkesztőkkel.

 

Az informatív beszélgetés után ezúttal Láng Zsolt prózaműhelyén vettem részt, ahol az addigi közös gyakorlatokkal végezve a résztvevők az előre elküldött írásaikat olvasták fel és beszélték meg. A foglalkozás kellemes és barátságos hangulatban telt, miközben csoportos megbeszélés során kiemelték a szövegek erősségeit, ugyanakkor rávilágítottak a gyengeségeikre és a hibáikra is.

Fotó: FISZ

Viszont a délutáni blokkra már Nádasdy Ádám műfordító műhelyére látogattam el, ahol a táborozók egy kis létszámú csoportban, nagyon aprólékos és részletekbe menő munkát folytattak, mégpedig Shakespeare 75. szonettjén dolgozva. A csoportnak el kellett készítenie a szonett nyersfordítását, amit sorról sorra összevetettek először egymás munkáival, azután az eddig megjelent fordításvariánsokkal. Shakespeare szövegén keresztül a résztvevők nemcsak a fordítás problémáit, nehézségeit érthették meg, hanem a nyelvi kifejezhetőség lehetőségeit is.

A műhelymunkák után Zoltán Gáborral Antal Nikolett folytatott egy hosszú és tartalmas beszélgetést, amelynek témája a szerző két regénye, az Orgia és a Szomszéd volt, külön kitérve a kötetek mögött rejlő kutatómunka részleteire. Az előadást mind a két könyvből egy hosszú, érzékletes és szuggesztív felolvasás keretezte, amelynek a végén jócskán merültek fel kérdések a közönségben is.

Zoltán Gábor felolvas

A nap és a FISZ-tábor utolsó programjaként bemutatkoztak a jelenlévő külföldi szerzők, illetve sor került a táborlakók szövegeinek felolvasására is, amelyek magukon hordozták a műhelymunkák hatását is. A táborban megélt tapasztalatok, és rengeteg tartalmas és inspiráló előadás és foglalkozás valószínűleg mindőnkben nyomot hagy majd...

Fotók: FISZ FB-oldal

nyomtat

További írások a rovatból

irodalom

A díszlépés egy értelmetlen lépés A díszlépés egy értelmetlen lépés
JAK műfordító-tábor 2018., harmadik nap
irodalom

Azért fordítok ennyit, hogy addig se kelljen írnom Azért fordítok ennyit, hogy addig se kelljen írnom
JAK műfordító-tábor, 2018., első nap
irodalom

Kütyüupdate és más élvezetek Kütyüupdate és más élvezetek
2050 – Ifjúsági novellák a jövőről. Móra – József Attila Kör, 2018.
irodalom

Az elmaradt és elfeledett dolgok könyve Az elmaradt és elfeledett dolgok könyve
Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem. Magvető, 2018.

Más művészeti ágakról

színház

Shakespeare leporolva Shakespeare leporolva
Beszélgetés Závada Péterrel színházi Shakespeare-átírásokról
2050 – Ifjúsági novellák a jövőről. Móra – József Attila Kör, 2018.
színház

Leplezetlenül Leplezetlenül
A Burok című előadás kendőzetlenül mesél a szülésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés