bezár
 

film

2019. 02. 27.
Úszhatunk a francia nyelvű filmekben
2018. február 27–március 8., 9. Frankofón Filmnapok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A francia nyelvet éltető Frankofón Filmfesztivál 9. alkalommal is francia sztárokat és különleges frankofón filmélményeket ígér, ezúttal szekciók nélkül, szabad válogatásban kínálva a francia, a koprodukciós és a külhoni, egzotikus filmeket.

Természetesen vannak olyan hírességek, akik nélkül szinte nem múlhat el a Frankofón Filmnapok, így idén is felbukkan a válogatásban Catherine Deneuve, Omar Sy, Vincent Cassel, Romain Duris és Audrey Tautou, hogy moziba csalogassák a francia nyelvű filmek kedvelőit.

A Filmnapok ezúttal egy vígjátékkal indul, nyitófilmként a több César-díjra jelölt és a 2018-as Cannes-i Filmfesztivál programjában is szerepelt Szabadúszókat választották bemutatásra, mely Franciaországban mind a közönség, mind a kritikusok körében nagy sikert aratott. A középkorú szinkronúszó férfiakról szóló filmet stílusosan a Széchenyi Fürdő termálmedencéjében is levetítik.

Szabadúszók

Szabadúszók

Audrey Tautou egy bűnügyi komédiában tér vissza, Adèle Haenel és Pio Marmaï társaságában. A Csak a baj van veled! című, a 2018-as Cannes-i Filmfesztivál Rendezők Kéthete programjában vetített francia film egy ártatlanul börtönbe zárt férfi története körül bonyolódik. Egy gyermek által körülrajongott, szenegáli származású színészt alakít Omar Sy a Yao című keserédes vígjátékban, melynek rendezője, Philippe Godeau közönségtalálkozót és mesterkurzust is tart a Filmnapokon tett látogatása alkalmával. A Claire Darling utolsó húzásában Catherine Deneuve lányával, Chiara Mastroiannival játszik együtt, melyben a francia filmlegenda halálára készül, ezért igyekszik megszabadulni földi javaitól. A bizarr témájú filmet hazájában kritikai és közönségsikerrel vetítették.

 

Claire Darling utolsó húzása

A 9. Frankofón Filmnapok legprovokatívabb alkotásának Gaspar Noé Extázisa ígérkezik, mely mind stílusában, mind témájában valóban extatikusnak tűnik, ugyanis a hallucinatív alkotás erdőben bulizó táncosai LSD-vel felturbózott hangulatot készülnek a vászonra varázsolni.

Extázis

Extázis

A fesztivál záródarabja, Az esküvő egy 2016-os dráma lesz, amely jó alkalmat szolgáltat a vetítést követő beszélgetésre. Stephan Streker belga rendező filmje ugyanis egy házasságba kényszerített, Belgiumban élő, ám pakisztáni származású lány történetét meséli el.

A Frankofón Filmnapokat Budapesten február 27. és március 8. között, a Frankofón Fesztivált pedig egész márciusban Budapesten és országszerte 12 városban lesz lehetőségünk látogatni.

További információk a Fesztivállal kapcsolatban itt találhatók:

Frankofón Filmnapok és Fesztivál

Forrás: Francia Intézet Budapest

nyomtat

Szerzők

-- Bükki Linda --


További írások a rovatból

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés