bezár
 

irodalom

2019. 07. 24.
OGM fotónapló – 2019. július
Aszfaltszag
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Nyaralni megyek, vagyis dolgozni a Balaton partjára, csak ott nem érezni az aszfaltszagot, ezért elnevezem nyaralásnak. Mostanában rengeteget fotózom a városban, viszont egy kép sem passzol ide, ezért keresgélni kezdek. Ez a kép nem is tudom, mikori, a számítógépem sem rendel hozzá dátumot, ezért csiribú, legyen tegnapi. Csiribá, tegnapi lett, még bőven aszfaltszagú.

Lépten-nyomon látom a városban, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (magyarul a Főkefe) mostanában munkatársakat toboroz, miszerint Velünk rajtol a város. Csatlakozz te is! Bátor szlogen ez egy országban, ahol havi háromszázért sem találni fiatalokat büfés idénymunkára, felnőtteket is alig. Mindehhez egy frankó kampányfotó is tartozik, kicsit még irigylem is, bár elvileg ilyen nem fordulhatna elő: egy vagány hölgy áll hajnalban a tök üres Erzsébet hídon, patikatisztaság, anktartiszi frissesség, aszfaltszag még sehol, azt majd csak az első beütő napsugár csalogatja a felszínre. Ez egy párhuzamos dimenzió valóságát mutatja, amit persze egy percre sem hiszünk magunkénak, de szeretünk eljátszani a gondolattal. Viszont én most kontráznék.

A tegnapi fotómon egy, a napját a Klauzál térnél levezető hullafáradt utcaseprő, nagyon kedves, simán engedi, hogy fotózzam, akár az arca is látszódhat, nincs mit szégyellnie rajta, köszönöm, mondom, de nincs rá garancia, hogy fog. Hogy-hogy? Hát, ez egy béna kis analóg gép, egyszerre két kockára exponál, még a perforációra is, a keresője pontatlan, ráadásul ma van először a kezemben. Vagyis, mint régen a sztereo-képek korában? Nem, de hasonlóan. Tudja mit? Bonyolítsuk tovább, menjünk az árnyékba, és lőjünk két képet egymásra. Rendben, adjuk meg a módját.

Megadtuk a módját, ezzel zártuk a napunkat. A Kis Diófa utca most már örökre aszfaltszagú marad.

Velünk rajtol

nyomtat

Szerzők

-- Oláh Gergely Máté --

Oláh Gergely Máté (1983). A Kodolányi János Főiskola angol nyelv- és irodalomtanár – kommunikáció szakán végzett 2006-ban. Reklámügynökségi munkája után jelenleg szabadúszó fotós, leginkább eseményfotókat, portrékat és utcafotókat készít, nem áll tőle távol a szociofotózás sem.


További írások a rovatból

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés