bezár
 

zene

2019. 09. 26.
Az improvizatív zene ünnepe Budapesten
Mats Gustafsson az Újbuda Jazz fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Újbuda Jazz Fesztivál az egyetlen olyan rangos fesztivál Magyarországon, ahol évről évre kifejezetten a kortárs jazz kerül középpontba. Ez idén sincs másképp, sőt; ez alkalommal meghívták talán a legnagyobb nevet – ha lehet ilyet mondani –, aki jelenleg improvizatív zenével foglalkozik (legalábbis Európában). Az idei fesztivál vendége Mats Gustafsson (szaxofon), aki előbb Christof Kurzmannal (elektronika) játszik, majd a duó a Grencsó Kollektívával egészül ki.

Mats Olof Gustafsson (Umeå, Svédország, 1964. október 29.) svéd zeneszerző, kreatív zenész, free jazz szaxofonos. Többek közt a Thing és a Fire! zenekarok alapító tagja. A kortárs improvizatív zene egyik legfontosabb, mára legendássá vált alakja. Rendkívül intenzív, eksztatikus játékáról ismert, valamint módszereiről, ahogy különböző műfajokat vegyít improvizatív zenével. Lehet hogy speciális technikáinak mára sok követője akadt, s epigonok tucatjai állnak sorban egy kis fényért a napon, de hiába; egyéni karaktere miatt félreismerhetetlen. A 80-as években jazz-rock és punk formációkban játszott, majd egyre jobban húzódott az improvizatívabb formák felé. Nemzetközi turnék és projektek során olyan előadókkal zenélt együtt, mint a  Sonic Youth, Merzbow, Jim O´Rourke, Barry Guy, Otomo Yoshihide, Peter Brötzmann, Neneh Cherry, Ken Vandermark. Brutális lista, és csak helyszűke miatt nem folytatom. Rendkívül széles spektrumban foglalkozik a zenével és annak határterületeivel. Érdeklődési körébe tartozik a kortárs tánc, a színház, a képzőművészet és a költészet. Nemzetközi zenei fesztiválok, turnék producere. Megszállott lemezgyűjtő, saját lemezkiadóit (Slottet, OlofBright Editions, Blue Tower Records) és lemezboltját (Discaholic) vezeti. Jelenleg az ausztriai Nickelsdorfban él.  

Magyarországon többször is játszott már. Ezúttal az Újbuda Jazz Fesztiválon lép fel, előbb Christof Kurzmannal (elektronika) Duóban, majd a Grencsó Kollektívával kiegészülve. 

A koncert szeptember 29-én, vasárnap 20:00-kor lesz a Mu Színházban.

Képek és info:
https://www.jegy.hu/program/15-ujbuda-jazz-fesztival-mgustafsson-ckurzmann-duogrencso-kollektiva-featgustafssonkurzmann-108048 
http://mu.hu/aktualis-musor/2019-szeptember/item/775-15-ujbuda-jazz-fesztival-2-nap 
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mats_Gustafsson 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés