bezár
 

építészet

2008. 05. 13.
Egy vagyonért cserél gazdát a Kaufmann-ház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy vagyonért cserél gazdát a Kaufmann-ház A legjobb út, hogy az építészetre, mint művészetre tekintsünk, ha bekerül egy aukciós ház ajánlatai közé. A Christie’s aukiciósház május 13-án árverez egy házat, értékét 3 - 4,5 milliárd forint közöttire becsülik. Palm Springs, 300 négyzetméteres nyaraló, közel 1 hektáros telek, ősfák nincsenek.

Öt hálószoba, medence, teniszpálya. Kilátás csodálatos hegyekre a sivatagban, Palm Springshez közel. A környékbeli hasonló ingatlanokat fele ennyiért árulják a helyi ingatlanirodák, ami miatt ezt a házat ennyivel többre értékelik, az az, hogy ez a ház az amerikai XX. századi építészet egyik emblematikus épülete. A házat ma árverezik egy Francis Bacon önarckép, és egy ritka Clyfford Still mű társaságában a new yorki Christie’s aukciósházban.

Öt nappal később egy másik amerikai építészeti ikont árvereznek, Margaret Esherick házát, mely Luis Kahn építész munkája a 60-as évekből. Az egykori helyi könyvesbolt-tulajdonos, Philadelphia környéki, Chestnut Hillben lévő háza. Az aukció a chicago-i Wright aukciós házban lesz. Az Esherick kisebb mint a Kaufmann, csak egy hálószobás, és Philadelphia egyébként is kevésbé napos és trendy, mint Palm Springs. Mindez a ház árán is látszik: 3 millió dollárra becsülték.

Pár évvel ezelőtt Pierre Koenig építész,1958-as Case Study házát adták el a Wright aukciós házban 3.2 millió dollárért; Mies Van Der Rohe 1951-es Farnsworth háza 7.5 millióért ment el a Sotheby’s -nél. Richard Neutra Kaufmann házát 15 és 25 millió dollár közé értékelik. A Christie’s bízik abban, hogy a teljesen felújított modernista remekmű versenyezni képes az eddigi rekorderrel, a 25 millió dollárért elárverezett David Smith szoborral. Ez a ház szintén abból korból való, szintén fém, csak még lakni is lehet benne.

Az a jelenség, hogy a modern építészet mestermunkái ekkora prémiummal cserélnek gazdát, csak az elmúlt években kezdődött. Korábban ezek a házak a nehezen eladható kategóriába tartoztak. Ez volt a sorsa a Kaufmann háznak is: mikor a jelenlegi tulajdonosa, a befektető Brent Harris, és építészettörténettel foglalkozó felesége Beth Edwards Harris felfedezték 1992-ben. 3 és fél éve árulták már akkor, mikor a pár megvásárolta 1,5 millió dollárért, miután az ügynök biztosította őket, hogy könnyen átalakítható mediterrán stílusú villává.

medenceAz eredeti épületet teljesen szétzilálták az előző tulajdonosok, köztük Barry Manilow táncdalénekes. Az építtető, Edgar Kaufmann nem sajnálta rá annak idején a pénzt. A pittsburgh-i áruház tulajdonos rajongott az építészetért, apja már ekkor felépítette a Frank Lloyd Wright által tervezett vízesésházat. Kaufmann nagylelkűségének köszönhetően Neutra, az építész, szabadjára engedhette magát és tehetségét. 1946-ban, mikor egy ház bekerülési ára négyzetméterre vetítve körülbelül 90 dollár volt, Kaufmann 3800 dollárt költött rá négyzetméterenként , hogy létrehozzon egy modern rezidenciát. Összesen 350 ezer dollárba került a sivatagi ház, ami akkor egy rendes vagyon volt.

Az építész a nevét a hollywoodi hegyekbe tervezett üveg-acélházaival alapozta meg, különösen a Lovell házzal, amely főszerepet kapott az L.A. Confidential című neo-noir thrillerben. Neutrának érzéke volt ahhoz, hogy a megbízóinak olyan házat tervezzen, amiben imádnak élni.
Neutra 1923-ban emigrált az Egyesült Államokba, Los Angelesben telepedett le, és halt meg 1970-ben, miután fényes építész karriert futott be új hazájában. Bécsben született 1892-ben, A fin-de-siécle atmoszférájában Klimt, Wittgenstein, Musil kortársa. Neutra gyermekkorában a művészek és a tudósok közt nőtt fel, családi barát volt a Freud és Schönberg család. Neutra barátja maradt Ernst Freud, aki szintén építész lett. 1911-ben kezdte meg tanulmányait a bécsi műszaki egyetemen, ahol megismerte a nála öt évvel fiatalabb Rudolph Schindlert, akivel az emigrációban közösen dolgozott, míg a szakmai és személyes ellentétek nem távolították el egymástól őket. Csodálta és mentorának tekintette Otto Wagner osztrák építészt, dolgozott Adolf Loos irodájában.

Miután megkapta a mégbízást Kaufmanntól, a tervezés és az építkezés gyorsan haladt. Az akkori szabályozásnak megfelelően végig felügyelte az építkezést, emiatt a medencével kezdték a kivitelezést, így tette élvezetesebbé maga számára a tervezői művezetést.

1992-ben a felújítással az új tulajdonosok két lelkiismeretes építészt bíztak meg, akik mindent megtettek, hogy a ház eredeti állapotát visszaállítsák, fáradságot és pénzt nem kímélve. Felkutatták az eredeti festékektől kezdve azt a utah-i bányát, ahonnan a ház kőburkolata származott. Megcsináltatták a konyha eredeti nyírfa furnér paneljeit, megvették az eredeti gépeket, amellyel a beépített alumíniumot kezelték. Felújították a Raymund Lowey által tervezett szőnyeget. Egyébként a legközelebbi szomszéd ház Albert Frey által tervezett Lowey ház. Az eredeti festékek, fénycsövek, kapcsolók stb. beszerzése sok energiába került. A tulajdonosok most válnak, és a házat el kell adniuk.

Neutra tehetséges tervező volt, de volt egy másik építész, Kahn, aki építészikon. Nagyon kevés házat épített. A kis Esherick volt az egyik legjobb közülük. Kahn szegény észt bevándorlók fia volt, 5 éves korában érkezett a szüleivel az államokba. Hirtelen halt meg, ráadásul nagyon homályos körülmények közt: a rendőrségnek napokba telt holttestének azonosítása, miután infarktust kapott egy férfi wc-ben, New Yorkban a Pennsylvania állomáson.

Ezeknek a házaknak a birtoklása kihívás. A fenntartásuk komplex és drága feladat, a felújításuk szintén. Másik problémájuk az elhelyezkedésük. Nem lehet őket lebontani, és máshol felállítani, nem mozgathatók, mint egy festmény vagy egy szobor, mindegyik a saját környezetében él. A gyűjtők és építészet iránt rajongók mégis vásárolják ezeket az építményeket. A korábban említett házakon kívül Jean Prouvé munkája a Maison Tropicale, egy előregyártott ház 1950-ből, 4,97 millió dollárért cserélt gazdát a Christie’s-nél tavaly. Mivel előregyártott, ezért az új lakójának, a hotel tulajdonos magyar származású André Balázsnak, aki Uma Thurmannal járt még akkor, nem jelenthet gondot, hogy ott állítsa fel, ahol kedve tartja.

ArtekEgy másik peripatetikus ház a tavalyi milánói vásárra készült Artek pavilon, ami a japán Shigeru Ban munkája, a Sotheby’s nél 800 ezer és 1,2 millió dollár közé értékelték, és remélik hogy felüllicitálják ezt a különleges szerkezetből készült, előregyártott pavilont.

Kaufmann ház a Christie's-nél

Fotó:Christie's Realty International Images

nyomtat

Szerzők

-- Árvai András --


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés