bezár
 

zene

2019. 11. 09.
Pszichedelikus rock, blues és ethno surf
Október 30-án fellépett a Yellow Mood és a Folksteps a Három Hollóban
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
A Halloweenhez közeledve egy zenei esemény keretében figyelhettem meg a kulturális “típusok” ötvözését; ahogyan az ünnepet is gyakran átveszik különböző hagyományú országok, úgy az alábbi két zenekar is az angolszász területekről származtatott gyökerekből merít, majd egy sajátosabb szemléletbe öltöztetik  azt (és szerencsére a magyar halloweeni buliktól eltérően, nagyon ügyesen és élvezetesen). Október 30-án klasszikus rock, blues és ethno surf keveredett a Három Hollóban: fellépett a Yellow Mood és a Folksteps.

A Yellow Mood zenéje nyugis, ellazulós volt, de folyamatosan izgalmas, pont annyira pörgős, amennyire kellemes; nagyon jó ritmussal és élvezetes basszussal tartottak egy hullámfolyamban, amit a közönséggel való kapcsolattartás tett interaktívabbá. A frontember, Héjja Norbert gyakran idézte a “Frontemberek Kézikönyvét”, amivel bevont és szórakoztatott minket, és pont csak annyira játszott velünk, amennyire kell, de nem a gitár vagy az ének rovására.

Maga a zene hangulatos volt, már csak a billentyűvel sikerült felidézni bennem a pszichedelikus rockot és több, a hatvanas évekből általam ismert dalt, de nagyon ügyesen konvertálták ezeket az ismerős érzéseket a modern befogadó fülére: nem volt semmi túlzás, semmi túlhajlítás vagy olyannyira megfeszített húrszaggatás, ami nem illett oda, viszont ami ott megjelent, az átélhető volt. A zenészek közötti kémia átragadt a közönségre is.

Képesek voltak a fellépés legelejétől a legvégéig megtartani a hangulatot, így lehetőség volt az átszellemülésre, a pár-lépéses ritmusmozgás gyakorlására, valami józan illumináltság megidézésére, ami hagyja, hogy kicsit megrészegedjek, de sosem enged lezuhanni.

yellow mood

A Folksteps néha úgy vezetett át egyik számról a másikra, hogy szinte észre sem vettem, nem estem ki az élményből. Mindemellett a ritmusváltások, a népzene és a könnyűzene közti átmenetek hatására beleborzongtam – mintha völgyek és ormok bejárása lenne a specialitásuk: hol körbemutatva az erdőt, hol csak ugrálva a mélységek és magaslatok között. Nem csak játsszák a zenét, de benne vannak a zenében.

Kérték a közönséget, hogy ha felismernek egy számot, nyugodtan énekeljék. A Folksteps nekem olyan, mint a magyar blues: visszatér a népzenéhez – a “közös kincshez”, a “kollektív tudáshoz” – majd átalakítják: nem teljesen mássá, de a sajátukévá. Szántó Marci mélyen búgó hangja a népballadai homály sejtelmes erotikáját, az erősítők a blues ködös, sötét érzékiségét szólaltatták meg – néhol azt éreztem, hogy az ének felszállt, mint magányos juhász dala a mezőn, akit elkap a gitárok, a bassszus és a dob vihara: ez a népzenei hagyományok üvöltése a modern kortól áztatott esőben.

A fent leírt képpel ellentétben a zene könnyen befogadható: az improvizatív hatású részek egyaránt teret adnak a tombolhatóságnak, ahogyan a líraibb részek a megnyugvásnak.

folksteps
Mindkettő zenekart csak ajánlani tudom, ha valaki olvasta az Úton című regényt Jack Kerouactól; persze nem ugyanazt az élményt adta az esemény, mint egy abban leírt koncertté lehetett – nem is adhatja, mert más korban élünk –, de a 21. századhoz alkalmazkodva tudtak nekem a regényhez hasonló impulzusokat nyújtani. A családias légkör kifejezetten személyessé tette az estét, maradandóvá.

A Yellow Mood fellépői:  Héjja Norbert (gitár, ének), Szilágyi Anna (billentyű), Dobos Kristóf (basszusgitár), Bózsing Hunor (dob). A Folksteps fellépői: Szántó Marcell (ének), Tőke Barna (gitár), Paulusz Kristóf (basszusgitár), Stanfel Péter (dob)

 

A képek a Yellow Mood és a Folksteps facebook oldaláról származnak. 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Kalocsai Péter --


További írások a rovatból

Gautier Capuçon és Yuja Wang a Zeneakadémián
Két Bohémélet rendezés az Operában
Händel oratóriuma az Erkel Színházban, először az Opera műsorán
Christof Kurzmann és Mats Gustaffson duója az Újbudán

Más művészeti ágakról

irodalom

Fantomsorsok Fantomsorsok
Bjarte Breiteig: Fantomfájások, Noran Libro, 2019
színház

Ódon szöveg, modern látvány: mit kezdjünk ma Bánkkal? Ódon szöveg, modern látvány: mit kezdjünk ma Bánkkal?
Katona József Bánk bánja a Kamrában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés