bezár
 

irodalom

2020. 09. 07.
OGM fotónapló – 2020. augusztus
Future SZOT
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rég volt, még 2034-et írtunk, mikor a frissen választott kormány egyik első intézkedéseként bejelentette, hogy a helyi önkormányzatokkal egyeztetve megnyitják a régi arisztokraták kastélyait a mélyszegénységben élő családok rendszeres üdültetése céljából. A régi Erzsébet-táborok mintájára fejlesztett program azt tűzte ki céljául, hogy végre valóban csukódjon az a bizonyos szociális olló és legalább két-két hétre luxuskörülményekben élhessen azok is, akiknek amúgy sosem lenne erre lehetőségük. Minden családot egy-egy nemesi leszármazott vezette be a kastélykomplexum rejtélyeibe, a keszthelyi Festetics-kastélyban a kis Józsikáéknak maga az ifjú Festetics Tasziló Bence állt szolgálatukra.

A Tiszalökről érkező kis Józsika nem maga döntötte el, hogy nem 1850-ben születik meg Bécsben, ezért nem érzett lekiismeret-furdalást az augusztusi vakáció miatt. Inkább élvezte, hogy az épületben nincs 42 fok; legszívesebben a könyvtárszobában, hivatalos nevén a Helikon könyvtárban töltötte idejét, de nem csak azért, mert itt volt a leghűvösebb. A sok száz sok száz éves bőrkötéses könyvritkaság bűvölte el, cirádásak voltak, mint otthon a házi áldás, de titokzatosak, mert a felük latinul volt. Tasziló Bence olvasójegyet intézett neki, leginkább rajzos állatismereti- és dzsungeldokumentációkat tanulmányozott a tizenkilencedik századból. 

Ha ezt megunta és volt egy kis felhő is az égen, a késő délutánokat a kastélypark tavánál töltötte. Kis műanyag halászhálóját, amit ki tudja, mikor, még apja lőtt a búcsúban, a fák közt dugta el, hogy aztán beetessen egy kis kenyérmorzsával, és a sok oda nem való koi ponty már meg is rohanta a partot és tolongott a habos vízben. A kis Józsika nagyon megörült, mikor felfedezett egy-egy tőpontyot, ami összeívott a koikkal. Ezeknek mintha kilátszott volna a koponyacsontjuk, izgalmas volt simogatni, még izgalmasabb nézni, ahogy ijedve tepernek a mélybe, mikor visszaengedte őket. Már az első hét végén rájött, hogy ha a kis aranyhalakat nem dobja vissza, több lesz a tőponty a tóban, mikor egyszer már önerőből ide látogat. Halászlére volt éhes ugyanis.

Egy szó, mint száz, a kis Józsika 2046-ban már mint agrár- és klímaügyi miniszterként nézett vissza, mikor felavatta a kibővített és kimélyített tavat, az utolsó koi pontyot ő maga emelte ki, majd egy teherautónyi tőpontyot öntetett a tóba. Halászlevet csak egy év múlva ettek, tiszaháti gyerekek fogták az alaplére valót. Itt a vége, fuss el véle.

Józsika koit les

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Oláh Gergely Máté --

Oláh Gergely Máté (1983). A Kodolányi János Főiskola angol nyelv- és irodalomtanár – kommunikáció szakán végzett 2006-ban. Reklámügynökségi munkája után jelenleg szabadúszó fotós, leginkább eseményfotókat, portrékat és utcafotókat készít, nem áll tőle távol a szociofotózás sem.


További írások a rovatból

irodalom

Önmaga számára elégséges Önmaga számára elégséges
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 3. nap
irodalom

Értékelés, felolvasás, lazulás Értékelés, felolvasás, lazulás
SZÍN Szépírónők Évadzáró Buli
irodalom

Helyzetjel - Észak Helyzetjel - Észak
Ibsen a konyhában
irodalom

Forradalmi irónia Forradalmi irónia
Vida Kamilla: Konstruktív bizalmatlansági indítvány – Magvető, 2021.

Más művészeti ágakról

Háttérinterjú Csonka Andrással, a Zeneakadémia programigazgatójával versenyekről, művészeti ügynökségekről, a koncerttermek működéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés