bezár
 

irodalom

2020. 09. 07.
OGM fotónapló – 2020. augusztus
Future SZOT
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rég volt, még 2034-et írtunk, mikor a frissen választott kormány egyik első intézkedéseként bejelentette, hogy a helyi önkormányzatokkal egyeztetve megnyitják a régi arisztokraták kastélyait a mélyszegénységben élő családok rendszeres üdültetése céljából. A régi Erzsébet-táborok mintájára fejlesztett program azt tűzte ki céljául, hogy végre valóban csukódjon az a bizonyos szociális olló és legalább két-két hétre luxuskörülményekben élhessen azok is, akiknek amúgy sosem lenne erre lehetőségük. Minden családot egy-egy nemesi leszármazott vezette be a kastélykomplexum rejtélyeibe, a keszthelyi Festetics-kastélyban a kis Józsikáéknak maga az ifjú Festetics Tasziló Bence állt szolgálatukra.

A Tiszalökről érkező kis Józsika nem maga döntötte el, hogy nem 1850-ben születik meg Bécsben, ezért nem érzett lekiismeret-furdalást az augusztusi vakáció miatt. Inkább élvezte, hogy az épületben nincs 42 fok; legszívesebben a könyvtárszobában, hivatalos nevén a Helikon könyvtárban töltötte idejét, de nem csak azért, mert itt volt a leghűvösebb. A sok száz sok száz éves bőrkötéses könyvritkaság bűvölte el, cirádásak voltak, mint otthon a házi áldás, de titokzatosak, mert a felük latinul volt. Tasziló Bence olvasójegyet intézett neki, leginkább rajzos állatismereti- és dzsungeldokumentációkat tanulmányozott a tizenkilencedik századból. 

Ha ezt megunta és volt egy kis felhő is az égen, a késő délutánokat a kastélypark tavánál töltötte. Kis műanyag halászhálóját, amit ki tudja, mikor, még apja lőtt a búcsúban, a fák közt dugta el, hogy aztán beetessen egy kis kenyérmorzsával, és a sok oda nem való koi ponty már meg is rohanta a partot és tolongott a habos vízben. A kis Józsika nagyon megörült, mikor felfedezett egy-egy tőpontyot, ami összeívott a koikkal. Ezeknek mintha kilátszott volna a koponyacsontjuk, izgalmas volt simogatni, még izgalmasabb nézni, ahogy ijedve tepernek a mélybe, mikor visszaengedte őket. Már az első hét végén rájött, hogy ha a kis aranyhalakat nem dobja vissza, több lesz a tőponty a tóban, mikor egyszer már önerőből ide látogat. Halászlére volt éhes ugyanis.

Egy szó, mint száz, a kis Józsika 2046-ban már mint agrár- és klímaügyi miniszterként nézett vissza, mikor felavatta a kibővített és kimélyített tavat, az utolsó koi pontyot ő maga emelte ki, majd egy teherautónyi tőpontyot öntetett a tóba. Halászlevet csak egy év múlva ettek, tiszaháti gyerekek fogták az alaplére valót. Itt a vége, fuss el véle.

Józsika koit les

nyomtat

Szerzők

-- Oláh Gergely Máté --

Oláh Gergely Máté (1983). A Kodolányi János Főiskola angol nyelv- és irodalomtanár – kommunikáció szakán végzett 2006-ban. Reklámügynökségi munkája után jelenleg szabadúszó fotós, leginkább eseményfotókat, portrékat és utcafotókat készít, nem áll tőle távol a szociofotózás sem.


További írások a rovatból

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés