bezár
 

irodalom

2020. 09. 07.
OGM fotónapló – 2020. augusztus
Future SZOT
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rég volt, még 2034-et írtunk, mikor a frissen választott kormány egyik első intézkedéseként bejelentette, hogy a helyi önkormányzatokkal egyeztetve megnyitják a régi arisztokraták kastélyait a mélyszegénységben élő családok rendszeres üdültetése céljából. A régi Erzsébet-táborok mintájára fejlesztett program azt tűzte ki céljául, hogy végre valóban csukódjon az a bizonyos szociális olló és legalább két-két hétre luxuskörülményekben élhessen azok is, akiknek amúgy sosem lenne erre lehetőségük. Minden családot egy-egy nemesi leszármazott vezette be a kastélykomplexum rejtélyeibe, a keszthelyi Festetics-kastélyban a kis Józsikáéknak maga az ifjú Festetics Tasziló Bence állt szolgálatukra.

A Tiszalökről érkező kis Józsika nem maga döntötte el, hogy nem 1850-ben születik meg Bécsben, ezért nem érzett lekiismeret-furdalást az augusztusi vakáció miatt. Inkább élvezte, hogy az épületben nincs 42 fok; legszívesebben a könyvtárszobában, hivatalos nevén a Helikon könyvtárban töltötte idejét, de nem csak azért, mert itt volt a leghűvösebb. A sok száz sok száz éves bőrkötéses könyvritkaság bűvölte el, cirádásak voltak, mint otthon a házi áldás, de titokzatosak, mert a felük latinul volt. Tasziló Bence olvasójegyet intézett neki, leginkább rajzos állatismereti- és dzsungeldokumentációkat tanulmányozott a tizenkilencedik századból. 

Ha ezt megunta és volt egy kis felhő is az égen, a késő délutánokat a kastélypark tavánál töltötte. Kis műanyag halászhálóját, amit ki tudja, mikor, még apja lőtt a búcsúban, a fák közt dugta el, hogy aztán beetessen egy kis kenyérmorzsával, és a sok oda nem való koi ponty már meg is rohanta a partot és tolongott a habos vízben. A kis Józsika nagyon megörült, mikor felfedezett egy-egy tőpontyot, ami összeívott a koikkal. Ezeknek mintha kilátszott volna a koponyacsontjuk, izgalmas volt simogatni, még izgalmasabb nézni, ahogy ijedve tepernek a mélybe, mikor visszaengedte őket. Már az első hét végén rájött, hogy ha a kis aranyhalakat nem dobja vissza, több lesz a tőponty a tóban, mikor egyszer már önerőből ide látogat. Halászlére volt éhes ugyanis.

Egy szó, mint száz, a kis Józsika 2046-ban már mint agrár- és klímaügyi miniszterként nézett vissza, mikor felavatta a kibővített és kimélyített tavat, az utolsó koi pontyot ő maga emelte ki, majd egy teherautónyi tőpontyot öntetett a tóba. Halászlevet csak egy év múlva ettek, tiszaháti gyerekek fogták az alaplére valót. Itt a vége, fuss el véle.

Józsika koit les

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Oláh Gergely Máté --

Oláh Gergely Máté (1983). A Kodolányi János Főiskola angol nyelv- és irodalomtanár – kommunikáció szakán végzett 2006-ban. Reklámügynökségi munkája után jelenleg szabadúszó fotós, leginkább eseményfotókat, portrékat és utcafotókat készít, nem áll tőle távol a szociofotózás sem.


További írások a rovatból

irodalom

Szőnyeg alá söpörni a modern technológiát? Szőnyeg alá söpörni a modern technológiát?
Interjú Mécs Annával a Kapcsolati hiba című kötetéről
irodalom

Beszélgetések Pilinszkyvel Beszélgetések Pilinszkyvel
Pilinszky János: Beszélgetések Sheryl Suttonnal - Egy párbeszéd regénye, Magvető Kiadó, 2020
Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége
irodalom

Egy sokoldalú szerző társaságában Egy sokoldalú szerző társaságában
Újra volt irodalmi rendezvény a Kis Présházban

Más művészeti ágakról

art&design

Vallás, mint társadalmi tudat Vallás, mint társadalmi tudat
Vendég+látás kiállítás Pannonhalmán
Az első Veszprém-Balaton Filmpiknikről
Interjú Varga Veronika színésznővel a nyelv és a színész közötti térről, a hagyományos útról és arról, milyen két országban is otthon lenni
színház

A tizennégy karátos színház A tizennégy karátos színház
A tizennégy karátos autó a Városmajori Szabadtéri Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés