bezár
 

irodalom

2020. 09. 20.
Kabaiak a horizonton
A Kabai fivérek kötetbemutatója a Kis Présházban
Tartalom értékelése (8 vélemény alapján):
Szeptember 17-én este az Ünnepi Könyvhétre megjelenő, első közös kötetüket bemutató Kabai fivérek voltak a Kis Présház irodalmi kávéház vendégei. Illetve a testvér trió két idősebb tagja Kabai Zoltán és Kabai Lóránt, de a felolvasásokkal színesített beszélgetés egy bizonyos pontján, videóüzenet formájában az első önálló kötetét idén közreadó legifjabb testvér, Csaba is megjelent az asztaluknál.

„Mintha egy asztal mellett ülne a három fiú, és a dohányfüstön, pálinkagőzön át már alig lehetne őket megkülönböztetni egymástól, csak a hangjuk tör át tisztán a kocsmaködön.” – írta a most bemutatásra került, Horizont című verseskötetben keveredő szerzői hangok viszonyrendszeréről Deczki Sarolta irodalomtörténész. Ugyan a kötet bemutatóján a pálinka helyett most inkább a kiadványhoz kísérleti jelleggel készült egyedi koktél fogyott a Kis Présházban és cigaretták is csak kint az utcán füstölögtek, a fivérek egymást váltó láncfelolvasásai alatt a jelenlévő közönség is megtapasztalhatta azt a hangulatot, amely a kötet írói hangjai között megjelenő különbözőségek és hasonlóságok összefolyó, „családi” viszonyait is jellemzi.

prae.hu

Mint azt a középső testvér, Kabai Lóránt (a sokáig a teljes honi irodalmi életet fenekestől felforgató és találgatásra késztető Spiegelmann Laura karakterének megalkotója) is elmondta, a kötetben nincsnek különálló szerzői blokkok és az adott darabot jegyző testvér neve sincs feltüntetve versek fölött. Az „elkövető” kilétére csak a tartalomjegyzékben található finom jelzet a megfelelő Kabai testvér monogramjának formájában, így válva teljessé a fent említett, kellemesen bizonytalan, „kocsmaködös” hangulat.

A két fivér egymás kölcsönös moderációjával lefolytatott beszélgetése során a család szűkebb pátriájának számító és a kötet verseiben is felbukkanó Onga település is előkerült. „Onga az a hely ahol vetkőznek” – hangzott el a meglepő kijelentés, majd a fivérek felvilágosították a közönséget Onga egyedülálló nudista kocsmasport-tradícióiról.

Ahogy azt a már több önálló kötetet is maga mögött tudó legidősebb testvér, Kabai Zoltán is elmondta, a közös munka egyáltalán nem volt újkeletű jelenség a testvérek között, hiszen már az ÜljLeBélaSzedekLevest Munkacsoport elnevezésű performansztársulatukkal való fellépéseik alkalmával is gyakran dolgoztak, vagy olvastak fel együtt. Egy ilyen közös felolvasás emléke szolgált mintául a kötet már említett „szerzőtlenítéséhez” is: a három fivér egy alkalommal a nézőtér elé kifüggesztett lepedő mögött helyet foglalva, felváltva olvasott fel, így a közönség könnyen összezavarodhatott, éppen kit is hallanak.

A közös válogatáskötet közreadásának ötlete a rendszeres közös munka ellenére csak valamikor tavaly született meg, amikor egy barát hívta fel a figyelmüket az egy családi kötet kiadásában rejlő különleges lehetőségre. Ennek az inspiráló beszélgetésnek és a közösen kidolgozott, kölcsönös vétó mentén működő szerkesztési elveknek az eredménye a most megjelenő, Horizont címet viselő kötet, amely inkább hasonlít egy verses családregényre, amelyben az egyéni történetek és érzelmek a familiárissal keverednek össze és homályosan egy tragikus fordulatokkal tűzdelt családi sors elevenedik meg a szemeink előtt.

A könyv megvásárolható a Prae Kiadó webshopjában

Fotó: Bach Máté

2020. szeptember 17. Kis Présház irodalmi kávéház és szórakozóhely
Kabai Csaba – Kabai Lóránt – Kabai Zoltán: Horizont. Versek. Prae Kiadó, 2020. 2790 Ft.

nyomtat

Szerzők

-- Koltai Bojtor --


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés