bezár
 

gyerek

2020. 09. 24.
Jane Haining életének állít emléket Halász Margit mesekönyve
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szeptember 19-én, az Ünnepi Könyvhét alkalmából mutatták be Halász Margit Hetvenhét vörös bárány című mesekönyvét a Kis Présházban, ahol a szerzővel a kötet szerkesztője, Világos Beatrix beszélgetett.

A Hetvenhét vörös bárány több szempontból is különleges mű, de a legfontosabb, hogy ez az első, gyerekeknek szóló könyv Jane Hainingről. A Magyarországon nevelőnőként tevékenykedő, későbbiekben Auschwitzban mártírrá váló Haining élete, aki egy hétköznapi vidéki skót kislányból vált a 20. század vészterhes eseményeinek egyik hősévé, korosztálytól függetlenül is rengeteg tanulsággal szolgálhat az olvasók számára. Halász Margit könyve nem csupán alcímében és záró fejezetében állít emléket Jane Hainingnek, hanem őt magát is szereplővé varázsolja annak a kislánynak az alakjában, akinek egy mesemondó elmeséli a kötetben található történeteket.

A szerző több alkalommal is megfordult Skóciában, ez idő alatt olyan meghatározó élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodott, amelyek könyvének fontos ihletforrásaivá, szereplőivé és díszítőelemeivé váltak. Nagyon élvezetes, szemléletes formában jeleníti meg az emblematikus skót tájakat, állatokat és növényeket, miközben a magyar népmesei nyelvezetet és hagyományokat is aktívan működteti. És bár a magyar és a skót népmesevilág egy kötetben történő vegyítése első ránézésre talán egzotikusnak, merésznek tűnhet, a beszélgetés során arra is fény derült, hogy több a hasonlóság, mint a különbség a két nép mesetoposzai között.

Kétszer hetvenhét vörös bárány

Az estre készült vörös bárányok

Halász Margit könyvének egyedülálló funkciója és szépsége, hogy „hídként” köti össze Magyarországot és Skóciát, ahogyan egykor Jane Haining is tette. Élvezhetőségét tovább növelik Bogdán Viki csodálatos illusztrációi, melyekben kicsik és nagyok egyaránt örömüket lelik.

A bemutatón készült videó megtekinthető a Prae Kiadó Facebook-oldalán

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Barna Brenda --


További írások a rovatból

gyerek

Különleges gyerekhősök, avagy mi van a Disney és Pixar filmeken túl?
A gyerekeket szólítják meg a filmek a Cinemirán
gyerek

Grimm-mesék, fénytanórák és veszélyeztetett állatok utolsó szavai
Helyszíni és online programok októberben a Deák17 Galériában
gyerek

A világ legelső története A világ legelső története
Interjú Catarina Sobrallal, a Hihetetlen szerzőjével
gyerek

Legendás lovagkor - Az apród titkos küldetése Legendás lovagkor - Az apród titkos küldetése
Kiállítás és kalandjáték a Vajdahunyadvárban

Más művészeti ágakról

irodalom

Két esemény margójára Két esemény margójára
A Margó Irodalmi Fesztivál zárónapjáról
Háttérinterjú Böröcz Balázzsal, a Pilvax Studio alapító-vezetőjével arculattervezésről, művészetmenedzsmentről, vizuális kommunikációról
színház

Az életem semmi más, csak csoda Az életem semmi más, csak csoda
Opera otthonról – Moody: Push a La Monnaie előadásában
színház

Nőtípusok cirkuszi nyelven Nőtípusok cirkuszi nyelven
A Fővárosi Nagycirkusz Tündértánc-Nővarázs című előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés