bezár
 

gyerek

2020. 09. 24.
Jane Haining életének állít emléket Halász Margit mesekönyve
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szeptember 19-én, az Ünnepi Könyvhét alkalmából mutatták be Halász Margit Hetvenhét vörös bárány című mesekönyvét a Kis Présházban, ahol a szerzővel a kötet szerkesztője, Világos Beatrix beszélgetett.

A Hetvenhét vörös bárány több szempontból is különleges mű, de a legfontosabb, hogy ez az első, gyerekeknek szóló könyv Jane Hainingről. A Magyarországon nevelőnőként tevékenykedő, későbbiekben Auschwitzban mártírrá váló Haining élete, aki egy hétköznapi vidéki skót kislányból vált a 20. század vészterhes eseményeinek egyik hősévé, korosztálytól függetlenül is rengeteg tanulsággal szolgálhat az olvasók számára. Halász Margit könyve nem csupán alcímében és záró fejezetében állít emléket Jane Hainingnek, hanem őt magát is szereplővé varázsolja annak a kislánynak az alakjában, akinek egy mesemondó elmeséli a kötetben található történeteket.

A szerző több alkalommal is megfordult Skóciában, ez idő alatt olyan meghatározó élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodott, amelyek könyvének fontos ihletforrásaivá, szereplőivé és díszítőelemeivé váltak. Nagyon élvezetes, szemléletes formában jeleníti meg az emblematikus skót tájakat, állatokat és növényeket, miközben a magyar népmesei nyelvezetet és hagyományokat is aktívan működteti. És bár a magyar és a skót népmesevilág egy kötetben történő vegyítése első ránézésre talán egzotikusnak, merésznek tűnhet, a beszélgetés során arra is fény derült, hogy több a hasonlóság, mint a különbség a két nép mesetoposzai között.

Kétszer hetvenhét vörös bárány

Az estre készült vörös bárányok

Halász Margit könyvének egyedülálló funkciója és szépsége, hogy „hídként” köti össze Magyarországot és Skóciát, ahogyan egykor Jane Haining is tette. Élvezhetőségét tovább növelik Bogdán Viki csodálatos illusztrációi, melyekben kicsik és nagyok egyaránt örömüket lelik.

A bemutatón készült videó megtekinthető a Prae Kiadó Facebook-oldalán

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Barna Brenda --


További írások a rovatból

Révész Emese: Mentés másként - Könyvillusztráció tegnapról mára
gyerek

Zárt múzeum, nyitott tartalom 2.0. Zárt múzeum, nyitott tartalom 2.0.
A kényszerű bezárás idejére a PIM professzionális online közvetítésekkel, virtuális tárlatokban zajló múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, valamint játékos, interaktív webes felületekkel készül
gyerek

Komolyzene gyerekeknek
A gyerekeket szólítja meg a ZeneVarázslat - Lélekhíd című komolyzenei album
gyerek

Családbarát és Közösségi Múzeum Családbarát és Közösségi Múzeum
Családbarát és Közösségi Múzeum díjat kapott a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria

Más művészeti ágakról

art&design

A művészet is behálózva? A művészet is behálózva?
A BarabásiLab „Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve” című kiállításáról a Ludwig Múzeumban
art&design

Mi a válaszunk? Mi a válaszunk?
A Deák17 Galéria „Reflex” című kiállításáról
avagy tudósítás az interpretáció és az improvizáció határvidékérő
irodalom

Az identitástörténet válsága Az identitástörténet válsága
Grecsó Krisztián: Magamról többet, Magvető Kiadó, 2020


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés