bezár
 

irodalom

2020. 10. 15.
Szilánkok a Kaleidoszkópban
A MINEK Kollektíva és a Halszájoptika közös estjéről
Tartalom értékelése (4 vélemény alapján):
Szilánkok a Kaleidoszkópban Ritkán szánom rá magam, hogy más városba menjek egy-egy művészeti program miatt, nem azért, mert nincs miből válogatni, gyakran csak elrettent az egyébként nem is olyan hosszú utazás. Annyi felolvasás, színházi előadás van online, át kell gondolni, mi ér meg plusz két óra vonatutat. A MINEK Kollektíva Szilánkok című estjéért például érdemes volt elmenni Esztergomba.

Rég jártam Esztergomban, vagy tizenöt éve, minden macskakőre úgy csodálkoztam rá, mintha most látnám először. Teljesen más atmoszféra, csend, nyugalom, színek. Az est helyszínét, a Kaleidoszkóp házat rögtön otthonosnak találtam, egy olyan helynek, ahol bárkit szeretettel látnak. Még egy kutya is csahol a helyszínen, mindenkihez odamegy, simogattatja magát, kérlel, kuncsorog, dobjuk el a játékát, és erre a feladatra mindig akad önként jelentkező. Javaslom, minden összművészeti estre szerezzenek legalább egy terápiás kutyát!

A MINEK Kollektíva egyik tagja, Nagy M. Hedvig körbevezet, mutatja a kiállítás képeit. A kollektíva négy tagból áll, Nagy M. Hedvig, Nagy Zopán, Icsu Renáta és Syporca Whandal munkáit a melankolikus életérzés köti össze és állításuk szerint a nyolcvanas évek posztavantgárd szubkultúrájának környékéről érkeztek. Kis beugrókba megyünk, mindegyik helyiségben más-más hangulatú képek, pszichedelikus montázsok itt, álomszerű derengések ott.

A kiállítás képei

Erre a hangulatra kíván ráerősíteni a Halszájoptika Képirodalmi Hálózat felolvasása. Az ő közösségük írókból,  és fotográfusokból és képzőművészekből áll, ezeket a különböző művészeti ágakat kívánják 2014 óta párbeszédbe állítani, hol a képek ihletik az írásokat, hol pedig fordítva. Érdemes róluk tudni, hogy 2018 óta fanzine-t is kiadnak, amibenhol a képek és a szövegek gyakran közvetlen kapcsolatba lépnek egymással, kollázsformában vagy egymás illusztrációjaként. Nyolc fotográfus és ugyanennyi író alkotja a közösséget, de folyamatosan keresnek állandó és alkalmi szerzőket.

Most a MINEK Kollektíva képeihez írtak szövegeket és olvasták fel. Ez az esemény eredendően március 16-án lett volna, olyan volt erre az időpontra visszagondolni, mintha évek teltek volna el azóta. A felolvasás közben érdekes játékot játszottam magambanmal: a kivetített képekhez én is kitaláltam egy történetet és összehasonlítottam azzal, amit a Halszájoptika alkotói írtak hozzá. Jó játék, ajánlom mindenkinek, érdekes hallani, kinek mi születik meg a fejében egy-egy kép kapcsán, személyiségtesztnek sem utolsó. Volt itt mese egy anyáról, aki bocit szült és benevezi egy teheneknek szóló szépségversenyre (Bocikám, Ferdinánd Zoltán Nagy M. Hedvig képéhez), merengés a nőkről (Nő, Virág Krisztina Nagy Zopán képéhez), alkoholmámoros merengés egy disztopikus társadalomról (A beszivárgó, Ürmös Attila Syporca Whandal képéhez).

A felolvasásról

Nem akartak valami egységes szövegvilágot létrehozni, mindegyik írás nagyon más volt, ahogy Haynal Ákos fogalmazott felvezetőjében: ha már minden egész eltörött, ők a szilánkokból szeretnének valami újat létrehozni. Így talán már érthető, hogy is kerül a Szilánkok című est éppen a Kaleidoszkóp házba. Aki a kiállítás képei vagy az elhangzott szövegek iránt érdeklődne, az egyrészt megnézheti a kiállítást Esztergomban október 8-ig, másrészt megtekintheti a Halszájoptika honlapján

Különös hangulatú est volt ez. A szövegek, a zene és a képek együttese teljesen elzsongította a hallgatóságot, az is be tudott kapcsolódni, aki csak betért a helyre. Pár óráig nem kellett a körülöttünk zajló eseményekre gondolnom, csak élveztem, hogy vagyok, hogy ott vagyok. Megérte az utazás. Máskor is jövök.

Képek a kiállításról

Képek forrása: Nagy M. Hedvig

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Fehér Enikő --


További írások a rovatból

irodalom

Kölcsönös kontamináció Kölcsönös kontamináció
Áfra János – Szegedi-Varga Zsuzsa: „Termékeny félreértés / Productive Misreadings”
irodalom

Az ember tényleges motivációi Az ember tényleges motivációi
Interjú Kondor Vilmossal az első regényéről, a műfaj magyarországi helyzetéről, a megnyílt külföldi csatornákról
Beszélgetéssorozat a 2019-es Móricz-ösztöndíjasokkal
Barátság a négy fal között – POKET-Amigos kötetbemutató

Más művészeti ágakról

art&design

A művészet is behálózva? A művészet is behálózva?
A BarabásiLab „Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve” című kiállításáról a Ludwig Múzeumban
art&design

Letnji bioskop Letnji bioskop
A magyar performansz története 1966–2018 (9): Szerbiai magyar performansz: Nyári Mozi (1988-89)
art&design

Mi a válaszunk? Mi a válaszunk?
A Deák17 Galéria „Reflex” című kiállításáról
King Weed: Let There Be Weed (2021)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés