bezár
 

gyerek

2020. 12. 08.
Kiállítás a gyermekmentő vonatról
Kiút a nélkülöző magyar gyermekeknek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Budapesti Történeti Múzeum és az ELTE Néderlandisztika Tanszéke kiállítást szervez az éppen 100 évvel ezelőtt indult nemzetközi segélyakcióról. A „gyerekmentő” vonatok a világháború után nyomorba süllyedt Magyarországról szállítottak nélkülöző gyermekeket Hollandiába. A kiállítás idén novemberi nyitását 2021 őszére halasztották a szervezők.

A Budapesti Történeti Múzeum az ELTE Néderlandisztika Tanszékével együttműködve kiállítást szervez a nyilvánosság által mindezidáig kevéssé ismert eseményről, a 1920-ban indult nagyszabású, közel tíz évig tartó segélyakcióról, mely lehetővé tette, hogy Magyarországról nélkülöző gyermekek Hollandiába juthassanak.

1920 és 1930 között mintegy hatvanezer gyermek kapott lehetőséget a kint tartózkodásra, általában néhány hónapot töltöttek a befogadó országokban ideiglenes nevelőszülőknél, hogy testileg-lelkileg felépülhessenek és kipihenhessék a világháború és az utána következő átmeneti időszak borzalmait, de volt, aki örökre kint maradt. Magyarország és a segélyakcióban részt vevő partnerországok – elsősorban Hollandia, Belgium és Svájc – közös történelme szempontjából jelentős és máig tartó hidakat épített az országok és emberek között. Ezzel az érzékeny és elfeledett témával foglalkozó kiállítás nemzetközi konferenciák tanulmányaiból, a gyermekvonat-akcióban érintettek leszármazottjainak elbeszéléséből építkezik, de az érdeklődőknek számos kuriózummal is szolgál majd.

A jelenlegi helyzet nem teszi lehetővé a méltó megemlékezést az 1920–1930 között megvalósult gyermekmentő akcióról, annak szervezőiről és résztvevőiről az első hollandiai gyermekvonat elindulásának 100. évfordulóján, ezért a kiállítást 2021 őszére, immáron vírusmentes körülmények közé halasztották.

www.btm.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül
Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés