bezár
 

színház

2020. 12. 22.
Egy történet akkor jó, ha…
A Szkéné Színház Köztünk marad színházi játékának december 4-i alkalmáról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Szkéné Színház Rakpart3 csoportja kifejlesztett egy szuperbiztonságos, kreatív igényeket is kiszolgáló karanténszínházat, mindazok számára, akik hiányolják a színház közösségi élményét. Ez a játék mindenkinek ajánlott, aki úgy érzi, nehezebben tudja fenntartani figyelmét a tévéjén vagy a számítógépén keresztül sugárzott színházi előadások alatt. Itt nincs más lehetőség: ha beszálltál, tartani kell a lépést.

A Köztünk marad egy olyan jelenléti színházi játék, ahol minden az online térben történik. A Szkéné Színház oldalán online megvásárolt jegy mellé egy Zoom linket kapunk ímélben, ami a belépőkártyánkat jelenti az eseményre. A játék kezdete előtt negyed órával már gyülekezhetnek a résztvevők a virtuális várószobában, ahonnan kezdéskor a játékmesterek egyszerre engednek be minket a nagyterembe. Többségünk itt és most találkozik életében először egymással, ami nem teljesen szokatlan, hiszen a színházi előadások alatt általában idegenekkel vagyunk körülvéve. Ezen az alkalmon azonban több téren újdonságok érhetnek. Közös paktumként minden játékos bekapcsolja kameráját és mikrofonját. Ez egy eddig ismeretlen színházi jelenlétet és bizalmat is eredményez egymás iránt. Szokatlan jelenlétet, hiszen társainkat vizuálisan csak fejtől mellkasig ismerhetjük meg. Valamint nem elhanyagolható, hogy ez az előadás megelőlegezett bizalommal is jár: kameránk bekapcsolásával intim élőhelyünk, otthonunk egy (általunk megválasztott) részébe is beengedjük társainkat. Arról nem is beszélve, hogy hatalmas időspórolással egybekötve azonnal látjuk és tudjuk a részvevők nevét, így a jelenléti színházi események egy fontos indító, szertartásos eseménye, a bemutatkozás értelemszerűen jelentőségét veszti. 

Szkéné színház

Az esemény három játékmester koordinálásával zajlik. Kezdésként a Rakpart3 csoport egyik tagja, Szivák-Tóth Viktor ismerteti a játékszabályt, mely mozgatja az egész estét: a titok. Az alapszituáció adott: van két szereplő, akiknek a múltban rövidebb vagy hosszabb ideig összefonódott az életük, majd történt valami, ami miatt mindeddig megszakították a kapcsolatukat. Most azonban, több évtized hallgatás után valamelyikük megtöri a csendet. A kiinduló történet mellett a szereplőket megtestesítő színészek is előre kiválasztottak, ami a cselekmény alakításában bizonyos kötöttségekkel jár. Ha figyelemmel kísérjük a meghirdetett Köztünk marad alkalmak színészrésztvevőit, láthatjuk, hogy a szervezők igyekeznek minél változatosabb párost összeválogatni nemet, életkort és megjelenést illetően is. Ezzel azonban már ők maguk is leszűkíti a történet alakításának eshetőségeit. Vagy éppen tágítják azokat?

Intenzív két és fél óra alatt a két főszereplő művi pontos karakterét, közös titkukat és történetüket együtt hoztuk létre. Ez alapján a játék végén Eke Angéla és Király Attila gördülékeny, elétszerű összhangban lezajlott improvizációjuk során kerek történetet alakítottak ki nekünk, az ekkor már kikapcsolt kamera előtt ülő nézőknek, akik büszkén figyelik, ahogy teremtményeik egy ponton önálló életre kelnek. Ehhez azonban hosszú utat kell bejárni, ami némi dramaturgiai vénát, kompromisszumkészséget, és demokratikus döntéshozatalra való hajlamot is igényel. Mindezzel természetesen nem egyedül kell megküzdenünk. A játék elején két csoportra osztják a résztvevőket, akik egy-egy karakter kialakításán dolgoznak saját, elkülönített, kisebb szobájukban, melyeket a másik két játékmester, Hodászi Ádám és Szemerédi Fanni vezet, akik szintén a Rakpart3 tagjai. A játékmesterek az online tér adta lehetőségeket kreatívan és bátran veszik használatukba. Miközben az ütemtervet betartva terelgetik a rájuk bízott csoportot, a már előre átgondolt és gondosan előkészített szempontok, és keretek alapján. Eke Angéla és Király Attila is végig jelen van szerepük összerakásánál, de inkább segítő, mint csendestársként. Feszülten figyelik, ahogy karakterük egy-két óra alatt, szinte a semmiből felépül. Kérdeznek, ha arra van szükségük, valamint tanáccsal látnak el, ha arra van szükségünk. A végeredmény pedig beigazolta, az oda-vissza kommunikáció és segítség eredményességét, valamint a színészek improvizációs rátermettségét, hiszen egy kabarés befejezéssel ajándékoztak meg minket.

A Köztünk marad interaktív színházi játék nem nevezhető egy pihentető esti kikapcsolódásnak, de aki szereti az izgalmat, az aktív logikai gondolkodást, szeret csapatban dolgozni, kipróbálná rátermettségét, vagy csak szeretné közelebbről megismerni egy színész munkáját, annak ez a tökéletes karanténprogram, ami garantáltan maradandó élményt fog jelenteni ezekben a gyakran eseménytelen, olykor kevésbé produktív napokban. 

Szkéné Színház, Rakpart3 - Köztünk marad színházi játék
Játékmesterek: Szivák-Tóth Viktor, Hodászi Ádám, Szemerédi Fanni.
Előadják: Eke Angéla és Király Attila.
Hol? Zoom.
Mikor? 2020. december 4-én.

Kép forrása: Szkéné Színház

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Hidi Boglárka --


További írások a rovatból

Interjú Vámosi Katalin operaénekessel, aki számára fontos az énektechnika, a magyar-, német- és franciaországi szakmai tapasztalatok és a családja
Interjú Simkó Beatrixszal pályakezdésről, külföldi lehetőségekről, az alkotóművészet és az előadóművészet útjairól
színház

Félhetes dokumentumszínház-maraton Félhetes dokumentumszínház-maraton
A Rimini Protokoll Nachlass – Pièces sans personnes (Hagyaték – Személytelen történetek) című előadásáról

Más művészeti ágakról

irodalom

Édesvízbe zárt Neptun Édesvízbe zárt Neptun
Nádasdy Ádám, A szakállas Neptun, Magvető, 2020.
irodalom

Szép remények Szép remények
Hamisítvány lehet az árverésre bocsátott, József Attilának tulajdonított kézirat
irodalom

A siker egyik titka a betiltás A siker egyik titka a betiltás
Bulgakov Kutyaszívének története „Z”-től a Zemberekig


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés