bezár
 

színház

2021. 09. 20.
Mese kicsiknek és nagyoknak
Beszélgetés Huzella Júliával a Tíztőlmeséről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lement a nap, kihűlt a fürdővíz, bebújtunk a pléd alá, és hallgattuk az estimesét. Legtöbbünkben számos szép emlék él a gyerekkori meseolvasásokról. Egy kivételes kezdeményezés révén ebben még többen részesedhetnek gyerekek és szülők egyaránt. Mert egy frappáns történet nem csupán a legkisebbek kiváltsága. Hogyan lett az online mesélésből hosszútávú projekt, szülők mentsvára és kislányok, kisfiúk hasznos lefoglalása? Erről beszélt Huzella Júlia kétgyermekes anya, feleség, színésznő, a Tíztőlmese alapítója.

PRAE.HU: Sokan próbálkoztak online felolvasásokkal, de csak keveseknek sikerült, ilyen nagy nézettséggel pedig egyedül neked.

Szkéné színház

Biztosan a személyes érintettség áll a háttérben, hiszen elsősorban a saját gyermekeimért kezdtem. A járvány első hulláma alatti bezártságban megijedtem attól, hogy túl sokat lesznek képernyő előtt, így az esti meseolvasás mellett beiktattam a délelőttit. Majd a férjem felvetette, hogy miért ne olvashatnék másoknak? Ezen fellelkesülve kiírtam a szülőknek szóló csoportokba, hogy mikortól mesélek, és aki szeretne, csatlakozzon online. Rengetegen érkeztek! Két nap alatt meglett a név, és nem sokkal később az egységes felület, melyet idén augusztusban Red Dot díjjal jutalmaztak. Hozzáteszem, minden a hátam mögött történt. A férjem egy korábbi projekttel pályázott, mellette viszont titokban beadta a Tíztőlmesét is Digital Solutions kategóriában. Ebben a témakörben olyan munkákat jutalmaznak, melyek alapvetően az offline, analóg világból kerülnek át a virtuális térbe. Világszerte elismert kommunikációs szakemberek és vizuális alkotók értékelték a kezdeményezésünket. Óriási lökést adott! Bár ez szerelemprojektnek indult, rengeteg időt és munkát tettünk bele.

tíztőlmese

PRAE.HU: Elsősorban a gyerekekhez szólsz, miért ajánlod 99 éves korig?

Mesét bármikor hallgathatunk, nincs korosztályhoz kötve. A tavalyi Design Héten például minden este 10-kor célzottan felnőtteknek olvastam népmeséket. Vagy ott a sok szülői visszajelzés, melyek a Tíztőlmese kapcsán érkezik, sokan kérdezik, mikor tartok az idősebbeknek is felolvasást. Miután alaposan beleástam magam az ifjúsági irodalom világába, elvégeztem egy mesepszichológiai kurzust is. Felismertem, hogy a kortárs mesék egyszerre szólnak gyerekeknek és felnőtteknek, miközben elgondolkodtatnak vagy éppen megnevettetnek. Ameddig a fiatalok számára a felolvasás remek alternatívát kínál a rajzfilmek és internetes videók helyett, addig a szülők számára tükört is jelenthet. Paulik Móni Időtlen nyár című könyve például rávilágít, hogy bizony több időt kell gyermekeinkkel tölteni.

PRAE.HU: Beszéljünk bármilyen közönségről, az előadásmód különösen fontos. Meg merem kockáztatni: valójában ebben áll a siker.

Eleinte volt bennem félsz, hogy vajon a saját gyerekeimen kívül másoknak is élvezetes lehet-e engem hallgatni. De hamar jött a sok pozitív és megnyugtató visszajelzés. Egy apuka nemrég arról beszélt, hogy munka alatt hallgattatta kisgyerekeivel a felolvasásom, majd őt is annyira megfogta, hogy ott ragadt. Előadás alatt persze itt nem teátrális mozdulatokat értek, sőt, gyakorlatilag teljesen háttérbe szorítom a hang mögött álló embert, hiszen a képek sokkal fontosabbak. Mesélés közben a videón a könyv és a benne levő illusztrációk vannak előtérben. Ezzel szerettem volna megteremteni az otthonos miliőt, ami valóban jellemzi a meseolvasást: mintha mellettem ülnének a gyerekek, úgy hallgatnák a meséket, miközben elképzelik a történeteket, ahelyett, hogy rajzfilmeket néznének. Ez a legfontosabb!

PRAE.HU: Mi alapján válogatsz a mesék közt?

Ahogyan egy anya teszi, ami megtetszik és értékesnek ígérkezik, azt felolvasom. Célom, hogy a gyerekek élvezzék a tartalmat. A stílus és a téma nagyon változatos, az egészen kicsi gyerekeket megszólító képeskönyvektől egészen a nagyobbaknak írt művekig széles a paletta, ennek a fenntartásában segítenek a kiadók, akikkel szerződésben állunk: a Pagony, a Cerkabella és a Scolar. Ebből következik a szerzői sokszínűség, az általam felolvasott mesék szerzői jellemzően kortárs magyar írók, mint Tóth Krisztina, Harcos Bálint, Dániel András, Kiss Judit Ágnes, Zalán Tibor, Molnár Krisztina Rita, Berg Judit és még nagyon sokan mások!

tíztőlmese2

PRAE.HU: A járványhelyzet bármennyire bizonytalan a jövőre nézve, valószínűsíthetjük, hogy nem vár ránk teljes bezártság, az online tér helyett pedig, aki teheti, marad az offline események mellett. Mi lesz a Tíztőlmesével?

Nem szeretném a járványhelyzethez igazítani a tevékenységünket. A tapasztalatok alapján az újra felgyorsult mindennapok közepette is megvan a helye a meseolvasásnak a családok hétköznapjaiban. Eddig is többen említették, hogy autózás közben vagy más elfoglaltság alatt remekül alkalmazhatták a gyerekek lefoglalására a felolvasásokat. Emlékszem, gyerekkoromban én is rajzolás, legózás közben hallgattam bakelit lemezen a meséket, szép emlék, és nagyon motivál, ha arra gondolok, lesz egy generáció, aki felnőttfejjel arra emlékszik majd, hogy a Tíztőlmsét hallgatta. Sok tervünk van, melyekkel még többek számára szeretnénk elérhetővé tenni az online mesecsomagokat, ilyen a karitatív felajánlás kórházak számára, az angol nyelvű felolvasás és egy applikáció létrehozása.

Fotó: Tíztőlmese

nyomtat

Szerzők

-- Werner Nikolett --

Újságíró, költő


További írások a rovatból

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
A szexuális nevelés hiánya és TikTok a Nemzetközi Roma Színházi fesztiválon

Más művészeti ágakról

Kritika Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéről
Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés