bezár
 

gyerek

2021. 10. 25.
Papp Laciról szóló animáció nyerte a Cinemira KIDS fődíját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Papp Laciról szóló animáció nyerte a Cinemira KIDS fődíját Október 24-án ünnepélyes díjkiosztó eseménnyel zárult számos teltházas program után a kétnapos Cinemira KIDS Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál. A mustra fődíját, a legjobb magyar rövid gyerekfilmnek járó Aranymókus-díjat a Papp Laci című animáció nyerte el, B. Nagy Ervin rendezésében. A fesztivál kicsiknek szóló best of válogatását decemberig országosan elérhetővé teszi óvodák számára.

A Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivált idén negyedik alkalommal rendezték meg, október elején elsőként külön programmal a 13+-os kamaszok számára; október 23-24-én a Millenárison, a Nemzeti Táncszínházban pedig a kisebb, 4-12 éves korosztálynak szóltak a programok.

A Cinemira KIDS fesztiválon az óránként induló filmes válogatásban korosztályokra bontva, 4-6, 7-9, és 10-12 éveseknek vetítettek rövid animációs és élőszereplős filmeket, emellett nagy érdeklődés övezte a filmszakmával és a színészkedéssel kapcsolatos beszélgetéseket is. A szombati Színész leszek! programban Lovas Rozi, Nagy Ervin, Wunderlich József és Für Anikó meséltek pályájuk kezdetéről; de a gyerekek megismerkedhettek a szereplőválogatás, azaz a casting rejtelmeivel is, Steinhauser Andrea casting director és Tiszeker Dániel filmrendező segítségével. A vasárnapi Rutkai Bori Banda koncert után egy különleges workshop keretében videóklipet forgathattak a zenekar tagjaival; a bűvészkedés iránt fogékonyak pedig megismerhették Rodolfo legendás trükkjeit Kelle Botond bűvész előadásában, és a 110 éve született, legendás illuzionista életútját idézte fel lánya, Gálvölgyi Judit és unokája, Gálvölgyi Dorka. 

A Cinemira interaktív fesztivál, a népszerű filmes beszélgetések mellett teltházzal mentek a workshopok is: a gyerekek számára az egyik legizgalmasabb programnak bizonyultak a kaszkadőr, a tánc, az animáció és a filmtrükk workshopok.

A Cinemira KIDS emellett versenyfesztivál, ahol a rangos szakemberekből álló zsűrik Aranymókus-díjjal díjazták a legjobb alkotásokat, valamint az esemény elmaradhatatlan részeként Gyerekzsűri döntött a fesztivál fődíja, a legjobb magyar rövid gyerekfilmnek járó Aranymókus-díjról és a vele járó 300 ezer forintról.

A 4. Cinemira KIDS Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál díjazottjai: 

Legjobb magyar rövid gyerekfilm: Cserebogarak: Papp Laci / rendezte: B. Nagy Ervin

1937. Angyalföld, a tízéves Papp Laci barátaival minden délután a fóti utcai grundra jár le focizni. A környék nagy vagányai is betévednek hozzájuk és elveszik a labdájukat. Laciék elhatározzák, hogy kesztyűt húznak és megtanulnak bunyózni...

Legjobb rövid animáció: Meleg csillag / rendezte: Anna Kuzina (Oroszország)

Egy madárka tart rendet az égen, ám takarítás közben véletlenül leejt egy csillagot, amire gyerekek találnak rá odalent a Földön.

Animációs zsűri különdíj: A másik farkas / rendezte: Ira Elshansky (Oroszország)

A rajzfilm három jól ismert mesében, Piroska, A hét kecskegida és A három kismalac történetében cseréli ki az ordas farkast egy vegetáriánus farkasra. Az okostelefonok, az elvarázsolt internet-erdő és egy sajátos zenei tehetséggel megáldott kis kecskebak is szerephez jutnak.

Legjobb rövidfilm: Zuhanyfiúk / rendezte: Christian Zetterberg (Svédország)

A csapattal folytatott heves edzőmérkőzés után a 12 éves Viggo és Noel hazamennek, és mindenféle kihívást találnak ki maguknak, hogy összemérjék az erejüket.

Rövidfilm zsűri különdíj: Visszatekerés / rendezte: Hugo Chetelat (Kanada)

Leo meglátogatja nagyapját. Az idős férfi már nem tud beszélni sem, a fiú váratlanul mégis megtalálja a módját, hogy kommunikálni tudjanak.

ECFA-díj (az Európai Gyerekfilm Szövetség díja): A róka és a törpe / rendezte: Yaprak Morali, Are Austnes (Norvégia)

Az éhes róka ennivalóra vadászik egy hideg téli éjszakán. Az erdő szélén egy kis farmra lel, ám ahogy közelebb lopakodik a tyúkólhoz, fülön csípi az őrségben álló törpe. 

A Cinemira idén is külön videófilmes versenyt hirdetett 10-14 éves gyerekeknek, akik saját filmet forgathattak adott témára. A legjobb gyerekek által készített film Junior Aranymókus díját Bukovszki Borbála A rab gólya és Egyszer talán majd mégis vége lesz című kisfilmjeivel nyerte el. A videóverseny különdíját Szentgyörgyvári Laura és Körmendi Márton Csak egy álom volt című rövidfilmjükért kapták, valamint Kozma Csenge Szabadság című alkotásáért.

A Cinemira Filmfesztivál idén is megismétli tavalyi nagy sikerű, országos akcióját: 2021. december 3-ig ingyenes hozzáférést biztosít magyarországi óvodáknak a fesztivál kicsiknek szóló, best of válogatásához. A programra jelentkezni a www.cinemira.hu weboldalon lehet.

A CINEMIRA Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál a Liszt Ünnep keretében a Müpa és az Emberi Jogi és Kulturális Alapítvány közös programja. A fesztivál támogatója a Nemzeti Filmintézet.

A négyzetes kép forrása: CINEMIRA KIDS Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál

 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

gyerek

Ünnepeljük könnyűzenével a gyermeknapot
Május 29-én 10h-15h közt minden a gyermekeknek szól a Müpa körül
gyerek

Történetmesélés verssel és rakétával Történetmesélés verssel és rakétával
A Bolygó Bogozó negyedik beszélgetéséről
gyerek

Ki az, aki odaadja az életét másokért... Ki az, aki odaadja az életét másokért...
Lackfi János húsvéti gyerekkönyvéről

Más művészeti ágakról

Vaktérkép
Gondolatok Simon Márton költő, és iamyank felolvasó koncertje kapcsán
Pintér Tibor: Hangok és szavak erdeje könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés