bezár
 

építészet

2021. 11. 08.
Átadták a 17. Média Építészeti Díjait 
Így telt a MÉD gálaestje 
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Átadták a 17. Média Építészeti Díjait  Idén november 6-án 17. alkalommal rendezték meg a Média Építészeti Díj gálaestjét az Építészfórum szervezésében. A kiemelt fontosságú építészeti esemény célja, hogy a szakmai és a laikus közönség számára is betekintést nyújtson a kortárs magyar építészet legizgalmasabb teljesítményeibe. Az idei díjátadó 10 finalista projektjét 160 alkotásból választotta ki a nemzetközi szakmai előzsűri. A döntős projektek között kisebb léptékű családi épületek, középületek és egy iroda is helyet kapott. A gálaestnek az Uránia Nemzeti Filmszínház adott helyet. 

A díjak odaítélésében meghatározó magyar média orgánumok képviselőinek jutott komoly szerep. 2021-ben a médiazsűri tagjai: Zubreczki Dávid, zsűrielnök, újságíró, blogger, Bagi László, a Forbes magazin újságírója, Csernátony Dóra, a TV2 Propaganda című műsorának szerkesztője, Földes András, a Telex újságírója, Etentuk Inemesit, az Art Locator főszerkesztője, Rajcsányi Gellért, a Mandiner főszerkesztője, Szilágyi Róza Tekla, az Artmagazin vezető szerkesztője, valamint Zsuppán András, a Válasz Online újságírója voltak. A pályaművek értékelésében egy három tagú szakmai zsűri is segítette a médiazsűri munkáját, a szakmai zsűrit Tőrös Ágnes építész, belsőépítész, Weiszkopf András építész, valamint Wesselényi-Garay Andor építészet teoretikus és kritikus alkották.  

A zsűri méltányolta, hogy az idei pályaterveknél esszenciális szempontnak bizonyult a fenntarthatóság, valamint a globális trendek és a helyi értékek szem előtt tartása. A bírák a tágabb városi kontextus hiányát  hangsúlyozták ki a projekteket illetően, azonban  mindent összevetve pozitívan ítélték meg az idei finalisták munkáit.    

Fotó: epiteszforum.hu / Gulyás Attila

A 10 döntős projekt ötletgazdái  3-3 percben prezentálták műveiket a zsűri és a nagyérdemű előtt. A Szónok Születik Retorikaiskola jóvoltából a finalisták egy napos képzésben vehettek részt, ahol Koványi Márton készítette fel őket pályamunkájuk érdekes, tömör és izgalmas prezentálására. A MÉD legjobb prezentációjának járó közönségdíjat a Bánáti + Hartvig Építész Iroda kapta. 

A 2021-es év épület kategóriájának I. helyét a Bánáti + Hartvig Építész Iroda nyerte el, saját magának tervezett irodaépületével. Az építésziroda új irodaépülete az újrahasznosítás gondolatát követi. A 60-as években épült modern épület átalakítása során a komplex részletképzés, a közösség bevonása, valamint a környezet megóvása volt a cél. Az épület átalakítása egyúttal építészeti állásfoglalást, valamint identitás képzést is jelent: az ökologikus és szociális építész gondolkodás új esztétikai értéket teremthet. 

Fotó: epiteszforum.hu / Gulyás Attila

A 2021-es év  terv kategória I. helyét Kopacz Hanna ŐRKŐ. Köztérfejlesztés és típusház egy cigánytelepen pályamunkája érdemelte ki. A MOME Építészeti Intézetének frissen diplomázott hallgatója mestermunkájában egy közműveket és alapszolgáltatásokat nélkülöző, 2500 fős cigány szegregátum újrakondicionálását tervezte meg. A település főbb közlekedési csomópontján köztereket alakított ki, ahol közösségi fürdőházat, köztéri bútorelemeket, valamint sportlehetőséget is biztosítana az ott lakóknak. A tervek tartalmaznak egy típusházat is, amely könnyen alakítható és testre szabható,  és amelyben a privát és közösségi tér jól elkülönül egymástól. A zsűri pozitívumként emelte ki, hogy a terv során nem az átnevelés, hanem az ott lakók igényeinek megfelelő terek kialakítása került a fókuszba. 

Fotó: epiteszforum.hu / Gulyás Attila

A közönség díjat az épületek közül a Monostudio által tervezett Ligeti-műteremvilla felújítása nyerte el, a terv kategóriában pedig az I. helyet a BIVAK által tervezett Budapest Diákváros – Nagyvásártelep projektjének ítéltek oda. 

Az épített környezet kategória közönségdíját a KÖZTI Zrt. munkássága, a Szögliget-Szádvár romjainak rehabilitációja és fejlesztése nyerte el. A díjat Nagy Csaba a MÉSZ elnökségi tagja adta át. 

A prezentációkat a Mesterek Köszöntése követte. Idén Dr. Meggyessy Tamás a BME Urbanisztika Tanszékének professzor emeritusát, az MTA doktorát, a Széchenyi Művészeti Akadémia tagját köszöntötték. A városépítészetet, valamint rendszer és tér elméletet érintő munkássága páratlanul gazdag és szerteágazó, munkásságáról az Építészfórum készített interjút, melynek részleteit le is vetítették az este folyamán. 

Fotó: epiteszforum.hu / Gulyás Attila

A Perika-díj olyan emberek méltatására szolgál, akik több tudományos vagy művészeti ágban is innovatív értékeket teremtettek. 2021-ben a díjat Rubik Ernő Kossuth-díjas formatervező, játéktervező érdemelte ki. 

Az esemény fő támogatója az Austrotherm Energiahatékonysági Különdíját a Lukács Manufacture Kft. által tervezett Panorámakabinok tervezéséért nyerte el, a Kovács Zoltán-emlékdíjat pedig a Lajta–Duna Építő és Vízszigetelő Kft.-nek ítélték oda.

A Gránit Pólus fejlesztői szakmai nagydíját a Futureal Development Zrt. vezérigazgatójának Kézdy György adta át.

A nagyberuházások különdíját a zánkai Erzsébet-tábor felújításáért a DVM Group-nak ítélték oda, a napelemes ingatlanfejlesztések különdíját pedig az Optimum Solar képviseletében Birkás Boglárka nyújtotta át a Harsányi Pincészet tulajdonosának. 

Nyitókép forrás: bh.hu
Fotók: epiteszforum.hu / Gulyás Attila

nyomtat

Szerzők

-- Darvasi Dominika --


További írások a rovatból

építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Interjú Filip Rybkowskival
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés